FSD3749 Suomalaisten arvot ja arkielämä 2015

The dataset is (B) available for research, teaching and study.

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

Suomalaisten arvot ja arkielämä 2015

Alternative Title

Arvot, asenteet ja ajankuva (A3) 2015

Dataset ID Number

FSD3749

Persistent identifier

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3749

Data Type

Quantitative

Authors

Other Identification/Acknowledgements

  • Falk,Pasi
  • Koskinen, Sinikka (Helsingin kaupunginkirjasto)
  • Puohiniemi, Sami (Deimos Information Systems Oy)
  • Rabin, Eyal
  • Schwartz, Shalom H.
  • Teittinen, Jouni (ED Design Oy)

Abstract

Aineisto kartoittaa suomalaisten arkea, arvoja, asenteita ja ajan ilmiöitä.

Aluksi tiedusteltiin vastaajien musiikki- ja kirjallisuusmakua ja kysyttiin, kuinka tärkeänä vastaajat pitävät musiikin kuuntelemista ja kirjojen lukemista. Seuraavaksi kartoitettiin vastaajien arvoja eli elämää ohjaavia periaatteita ja toimintatapoja. Aineisto sisältää Schwartzin 57-osioisen arvomittarin (Schwarz Value Survey, SVS), jota on täydennetty yksityisyys (oma rauha) -osiolla.

Yhteiskunnan muuttumista ja tulevaisuuteen liittyviä huolenaiheita selvitettiin useilla kysymyksillä. Kysyttiin esimerkiksi, mihin suuntaan kansallinen turvallisuus ja maamme talous ovat kehittymässä lähivuosina ja miten usein asunnottomuus, energiaongelmat ja ilmastonmuutos huolestuttavat.

Vastaajien mediankäyttöä sekä digitaalista viihde- ja rahapelaamista tiedusteltiin myös. Kysyttiin sanoma- ja aikakauslehtien lukemisesta, television katselusta ja radion kuuntelusta. Vastaajat arvioivat, kuinka kauan he käyttävät päivittäin aikaa eri medioiden parissa ja kertoivat, mitä lehtiä he lukevat, pelejä pelaavat ja ohjelmia katsovat tai kuuntelevat. Sosiaalisen median käyttöä tarkasteltiin edelleen kysymällä eri some-yhteisöjen, pikaviestinten sekä musiikkia, kuvia ja videoita tarjoavien palveluiden käytöstä. Selvitettiin myös, miksi vastaaja on mukana sosiaalisessa mediassa. Lisäksi eri viestimien kiinnostavuutta ja tarpeellisuutta selvitettiin.

Tietotekniikkaan liittyen kysyttiin vastaajan digitaidoista ja tiedusteltiin, mitä laitteita vastaaja käyttää tai mahdollisesti aikoo hankkia. Edelleen kartoitettiin, kuinka kauan vastaajat käyttävät päivittäin internetiä tai sosiaalista mediaa. Tiedusteltiin myös vastaajan internetin ja matka- tai älypuhelimen käyttötavoista sekä tehdyistä nettiostoksista.

Nykyajan ilmiöitä tarkasteltiin väittämien avulla, jotka käsittelivät esimerkiksi uutta teknologiaa, uutisten seuraamista, Natoon liittymistä, internetiä, kansainvälistymistä ja ilmastonmuutosta. Kysyttiin myös vastaajien kokemusta siitä, miten hyvin poliittiset puolueet ja erilaiset aatteet, järjestöt ja kansalaisliikkeet ajavat vastaajalle tärkeitä asioita. Lopuksi kysyttiin ympäristönsuojelusta ja vastaajan omasta terveydestä. Kartoitettiin, mitä toimia vastaaja tekee ympäristön puolesta, esim. kierrättääkö vaatteita, syökö kasvisruokaa, suosiiko joukkoliikennettä ja välttääkö lentomatkailua.

Taustamuuttujina olivat vastaajan sukupuoli, ikä, siviilisääty, koulutus, ammatti, työssäkäynti, asuinpaikkakuntatyyppi, asuinlääni, perheen kotitalouden koko ja alle 18-vuotiaiden lasten lukumäärä sekä perheen tuloluokka ja toisen huoltajan ammatti. Kysyttiin myös, onko vastaajalla lemmikkieläimiä.

Keywords

arvot (käsitykset); asenteet; digitaaliset taidot; huolestuneisuus; internet; kirjallisuusmaku; matkapuhelimet; mediankäyttö; musiikkimaku; pelaaminen; terveys; tietokoneet; viihde-elektroniikka; yhteiskunnallinen muutos; ympäristöasenteet

Topic Classification

Series

Suomalaisten arvot ja arkielämä

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Data Collector

  • TNS Gallup Oy

Funders

  • Koneen Säätiö

Time Period Covered

2015

Collection Dates

2015-02 – 2015-05

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

Manner-Suomessa asuvat suomenkieliset 15-75-vuotiaat

Time Method

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta

Tutkimuksen näyte muodostettiin väestörekisteristä ja vastaajat rekrytoitiin puhelimitse. Vastaajat saivat valita vastaustavaksi joko internet-kyselyn tai postitse palautettavan lomakkeen. Vastaajista 54 % valitsi internet-kyselyn ja 46 % postikyselyn. Lomakkeet olivat optisesti luettavia. Hyväksyttyjä vastauksia saatiin 1351. Tutkimukseen suostui 30 % alun perin näytteeseen valituista ja lomakkeen vastaanoton jälkeen jäi lopulliseksi vastaajamääräksi 16 % alkuperäisestä näytteestä.

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Response Rate

16

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Data Version

1.0

Completeness of Data and Restrictions

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä tunnisteellisuussyistä top-koodattu kotona asuvien lasten lukumäärää ja kotitalouden kokoa koskevat muuttujat (t_children, t_hhsize) ja poistettu joitakin harvinaisia tietoja ammatti-avomuuttujista.

Tietoarkistoon tallennettu aineisto ei sisällä kyselylomakkeen kysymyksiä vastaajan tärkeimmistä päämääristä ja sosiaalisen median käytön aktiivisuudesta, nykyajan ilmiöitä tarkastelevia asenneväittämiä 19, 23, 26, 27 ja 29 eikä kahta kysymyspatteria, jotka kartoittavat vastaajien erilaisia ajattelutapoja sekä ympäristöongelmien seurauksiin liittyviä huolenaiheita.

Weighting

Aineisto sisältää WeightSAE-painomuuttujan, joka painottaa aineiston sukupuolen, iän ja koulutuksen perusteella väestörakennetta vastaavaksi.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Puohiniemi, Martti: Suomalaisten arvot ja arkielämä 2015 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2023-05-03). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3749

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Materials

Lisätietoa tutkimushankkeesta, päätutkijasta, mittareista ja aineistonkeruusta: Puohiniemi, Martti (2023). Suomalaisten arvot ja arkielämä 1991-2015 -aineisto Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon. 7.5.2023. (ks. Taustatietoa-dokumentti, bgF3749_1_fin.pdf)

Puohiniemi, Martti (2022). Suomalaisen arvomaailman muutos, globalisaatio ja ajan henki. Toinen painos. Books on Demand, Helsinki, Suomi: Books on Demand, Norderstedt, Saksa.

Related Publications Tooltip

Puohiniemi, Martti (2023). Suomalaisen arvomaailman muutos, globalisaatio ja ajan henki. Kolmas painos. Helsinki: BoD.fi.

Puohiniemi, Martti. & Verkasalo, M. (2020). Zeitgeist effects, fragmentation of media use, and value consensus. Journal of Social and Political Psychology, Vol. 8(1), 300-332. https://doi.org/10.5964/jspp.v8i1.1117

Puohiniemi, Martti, & Helkama, Klaus (2018). Privacy Changed Its Meaning in Finland 1999-2015. In Klaus Helkama (Editor): Values Knowledge and Morality. Publications of the Faculty of Social Sciences 98. Helsinki University Printing House.

Puohiniemi, Martti (2023). Suomalaisen arvomaailman muutos, globalisaatio ja ajan henki. Kolmas painos. Helsinki: BoD.fi.

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.