FSD3578 Varhaiskasvatuskysely 2019

Aineisto on käytettävissä (D) vain luovuttajan luvalla.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Varhaiskasvatuskysely 2019

Aineistonumero

FSD3578

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3578

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

Sisällön kuvaus

Kyselyllä kartoitettiin nelivuotiaiden lasten huoltajilta tietoja muun muassa perheestä, asumisesta, toimeentulosta, vanhempana toimimisesta, lastenhoidon järjestämisestä ja lastenhoidon taloudellisten tukien käytöstä. Aineisto on osa monitieteistä Jyväskylän ja Tampereen yliopistojen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistyössä toteuttamaa Tasa-arvon kysymykset lasten varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja hoidon tukien järjestelmässä -hanketta (CHILDCARE).

Kyselyn alussa kartoitettiin nelivuotiaan lapsen ja kyselyyn vastanneen aikuisen taustatietoja. Tämän jälkeen kysyttiin nelivuotiaan lapsen hoitojärjestelyistä, hoitomuodon valinnasta ja perhevapaista. Seuraavaksi kysyttiin vastaajan työhön, työn ja perheen yhteensovittamiseen ja terveystilanteeseen liittyviä kysymyksiä. Sitten selvitettiin perheen tilannetta, toimeentuloa ja tukea. Lisäksi vastaajilta kysyttiin ajatuksia lastenhoitoon liittyvistä poliittisista päätöksistä sekä varhaiskasvatuksen järjestämistä koskevista asioista.

Vastaajan taustatietoina ovat muun muassa asuinkunta (luokiteltuna), sukupuoli, ikäryhmä, siviilisääty, perheenjäsenet, koulutustaso, elämäntilannetta ja työsuhdetta kuvaavat tiedot. Kyselyn kohteena olevasta lapsesta taustatietoina ovat muun muassa sukupuoli, asumisen järjestelyt ja hoitojärjestelyt. Lisäksi vastaajan puolison taustatietoja ovat koulutustaso sekä elämäntilanne.

Aineistossa olevan satunnaistetun id-muuttujan perusteella tämän ja FSD3577 Varhaiskasvatuskysely 2016 -aineiston ajallinen vertailu on mahdollista.

Asiasanat

lapsen kehitys; lapset (ikäryhmät); lapset (perheenjäsenet); lastenhoito; perhe-elämä; perhetutkimus; perhevapaat; päivähoito; työ; vanhemmat; vanhemmuus; varhaiskasvatus

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Childcare

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (D) vain luovuttajan luvalla.

Kerääjät

  • Jyväskylän yliopisto
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Rahoittajat

  • Suomen Akatemia. Strategisen tutkimuksen neuvosto (314317)

Ajallinen kattavuus

2019

Aineistonkeruun ajankohta

2019 – 2019

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi, Alajärvi, Hamina, Helsinki, Jyväskylä, Kittilä, Kuhmo, Lieksa, Oulu, Pietarsaari, Raasepori, Salo, Tampere, Ulvila

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perhe

Kotitalous

Perusjoukko/otos

Kaikki Alajärven, Haminan, Lieksan, Kittilän, Kuhmon, Pietarsaaren, Raaseporin, Salon tai Ulvilan kuntien kaikki vanhemmat ja huoltajat sekä Helsingin, Jyväskylän, Oulun tai Tampereen tiettyjen postinumeroalueiden alueella asuneille vanhemmat ja huoltajat, joille oli syntynyt lapsi 1.10.2014-30.9.2015 välisenä aikana sekä kaikki ne vanhemmat, jotka olivat osallistuneet vuonna 2016 tehtyyn kyselytutkimukseen riippumatta asuinkunnasta.

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: kohortti/tapahtuma-aineisto

Otantamenetelmä

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Kutsu osallistua tutkimukseen lähetettiin hankkeen 13 yhteistyökuntaan: Alajärvi, Hamina, Helsinki, Jyväskylä, Kittilä, Kuhmo, Lieksa, Oulu, Pietarsaari, Raasepori, Salo, Tampere ja Ulvila. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat ne Alajärven, Haminan, Lieksan, Kittilän, Kuhmon, Pietarsaaren, Raaseporin, Salon tai Ulvilan kuntien kaikki vanhemmat ja huoltajat sekä Helsingin, Jyväskylän, Oulun tai Tampereen tiettyjen postinumeroalueiden alueella asuneille vanhemmat ja huoltajat, joille oli syntynyt lapsi 1.10.2014-30.9.2015 välisenä aikana sekä kaikki ne vanhemmat, jotka olivat osallistuneet vuonna 2016 tehtyyn kyselytutkimukseen riippumatta asuinkunnasta. Uudet tutkimuskunnat, Kuhmo, Pietarsaari ja Raasepori, valittiin maantieteellisen sijainnin, elinkeino- ja väestörakenteen sekä lastenhoidon tukien ja varhaiskasvatusjärjestelmän piirteiden perusteella.

Kyselyn kohdejoukkoa täydennettiin lähettämällä suurissa kunnissa osallistumiskutsu kaikille niille vanhemmille, jotka asuivat kolmella harkinnanvaraisesti valitulla postinumeroalueella, ja joilla oli tutkimuksen kohteena olevaan ikäryhmään kuuluva lapsi. Kyseiset postinumeroalueet valittiin vuoden 2016 kyselyn postinumeroalueista niin, että niillä väestön koulutus- ja tulotaso sekä työllisyysaste olivat alhaisimmat. Tutkimusalueisiin otettiin myös mukaan alueita, joissa tiedettiin asuvan muita kunnanosia enemmän maahanmuuttajaväestöä. Lisäksi huomioitiin alueiden sijainti suhteessa kunnan keskustaan ja niille sijoittuvat varhaiskasvatuspalvelut. Viimeksi mainittujen osalta haluttiin varmistaa, että mukana on sekä alueita, joilla on yksityisiä päiväkoteja, että alueita, joilla näitä ei ole.

Kysely toteutettiin sähköisesti Webropol-työkalulla suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Lisäksi kyselyyn oli mahdollista vastata paperilomakkeella, joka toimitettiin suomenkielisenä ensimmäisen ja kolmannen kyselykutsun mukana. Kysely lähetettiin väestörekisteritietojen perusteella lapsen yhdelle, kahdelle tai useammalle vanhemmalle tai huoltajalle. Useimmiten kysely lähetettiin lapsen kahdelle vanhemmalle tai huoltajalle. Kyselyn sai 7764 vanhempaa ja kyselyyn vastasi yhteensä 1871 vanhempaa 71 eri kunnasta.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

24

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Katso myös

FSD3577 Varhaiskasvatuskysely 2016

Aineiston käytössä huomioitavaa

Osa vastaajista ei ole noudattanut kyselylomakkeessa annettuja ohjeita, vaan on esimerkiksi vastannut samaan kysymykseen usean eri vaihtoehdon. Tähän liittyen aineistossa on huom-muuttuja. Muuttujat, joiden nimessä on k-kirjain (esimerkiksi b14_1k) ovat jollakin tavalla tutkijan korjaamia. Tämä tulee ottaa huomioon analyyseissa.

Tutkija on suunnitellut aineiston anonymisoinnin ja luokitellut seuraavat muuttujat tunnisteellisuussyistä: vastaajan ikä (b2_ika), vastaajan sivilisääty (B3_3lk), vastaajan (B9M_lk1, b9M_lk2, B10M_lk1, B10M_lk2) ja vastaajan kumppanin elämäntilannetta kuvaava tieto (B9P_lk1, B9p_lk2, B10P_lk1, B10P_lk2), 4-vuotiaan hoitojärjestely (b11_lk1, b11_lk2) ja vastaajan synnyinmaa (b77_2lk). Tietoarkistossa on tutkijan suunnitelmaa noudattaen ja tarkentaen luokiteltu seuraavat muuttujat: lapsen asuinkunta (Kunta), 4-vuotiaan hoitojärjestely (b11_lk1, b11_lk2) ja lapsen asuminen (b7). Tietoarkistossa on tunnisteellisuussyistä poistettu kaikki avovastaukset, tieto sijoitus- tai adoptiolapsista (kysymys 5), lasten lukumäärää iän mukaan kuvaava muuttuja (kysymys 6) ja yksityisen päivähoidon järjestäjään liittyvä muuttuja (kysymys 12).

Tietoarkistoon ei toimitettu kysymykseen 35 liittyvää muuttujaa.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Hietamäki, Johanna (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) & Lammi-Taskula, Johanna (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) & Närvi, Johanna (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) & Alasuutari, Maarit (Jyväskylän yliopisto) & Kuusiholma, Julia (Jyväskylän yliopisto) & Ruutiainen, Ville (Jyväskylän yliopisto) & Räikkönen, Eija (Jyväskylän yliopisto) & Sulkanen, Mimmu (Jyväskylän yliopisto) & Eerola, Petteri (Tampereen yliopisto) & Fjällström, Salla (Tampereen yliopisto) & Karila, Kirsti (Tampereen yliopisto) & Kivimäki, Mirka (Tampereen yliopisto) & Paananen, Maiju (Tampereen yliopisto) & Repo, Katja (Tampereen yliopisto): Varhaiskasvatuskysely 2019 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2022-10-19). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3578

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Sulkanen, M., Närvi, J., Kuusiholma, J., Lammi-Taskula, J., Räikkönen, E., Alasuutari, M. (2020) Varhaiskasvatus- ja lastenhoitoratkaisut neljävuotiaiden lasten perheissä. CHILDCARE-kyselytutkimuksen 2019 perustulokset. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Työpaperi 28/2020. Helsinki.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Närvi, J. & Lammi-Taskula, J. 2020. Varhaiskasvatuksessa ja kotihoidossa olevat nelivuotiaat. Onko lasten ja heidän vanhempiensa hyvinvoinnissa eroja? Yhteiskuntapolitiikka 85 (3), 283-292.

Sulkanen, M., Närvi, J., Kuusiholma, J., Lammi-Taskula, J., Räikkönen, E. & Alasuutari, M. (2020) Varhaiskasvatus- ja lastenhoitoratkaisut neljävuotiaiden lasten perheissä. CHILDCARE-kyselytutkimuksen 2019 perustulokset. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Työpaperi 28/2020. Helsinki.

Weide, Henri (2023). Päivähoidon kehitys ja vanhempien näkemys sen tilasta vuonna 2019. Yhteiskuntapolitiikan kandidaatin tutkielma. Joensuu: Itä-Suomen yliopisto.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.