FSD3475 Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä -kirjoituskilpailu 2019

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä -kirjoituskilpailu 2019

Aineistonumero

FSD3475

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3475

Aineiston laatu

Kvalitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Turunen, Elina (Helsingin yliopisto)
  • Isola, Anna-Maria

Sisällön kuvaus

Aineisto sisältää 89 vapaamuotoista kirjoitusta, jotka on lähetetty Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä -kirjoituskilpailuun vuonna 2019. Tutkimuksen tavoitteena oli kerätä kokemuksia siitä, millaisia köyhyyden kokemuksia ihmisillä on ja näin ymmärtää syvemmin suomalaista köyhyyttä. Kilpailun järjesti tutkijaryhmä yhdessä Suomen köyhyyden vastaisen verkoston (EAPN-Fin) ja Kuka kuuntelee köyhää? -verkoston kanssa. Aineisto kerättiin osana väitöskirjatutkimusta, jota rahoitti Koneen Säätiö.

Kilpailutekstien palkitsemiskriteereinä mainittiin, että kirjoitus on omasta elämästä todenmukaisesti ja suorasanaisesti kerrottu, kuvaa tämän ajan köyhyyttä ja tuo uusia näkökulmia köyhyyteen. Tekstien pituus rajattiin kymmeneen sivuun. Raati palkitsi parhaat kirjoitukset rahapalkinnoilla. Kilpailua tukivat EAPN-Fin -Suomen köyhyyden vastainen verkosto, MIELI Suomen Mielenterveys ry, Työttömien Keskusjärjestö ry, Mannerheimin lastensuojeluliitto, Suomen Setlementtiliitto ry, Takuusäätiö, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK, Kirkon Diakonia ja sielunhoito, Suomen Punainen Risti sekä Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry.

Kirjoituksissa kuvaillaan arkista elämää köyhyyden varjossa. Kirjoituksissa käsitellään esimerkiksi köyhyyden syitä ja sitä, miten köyhyys vaikuttaa erilaisiin arkisiin valintoihin. Osa teksteistä on kirjoitettu elämäntarinalliseen muotoon. Kirjoituksissa kuvaillaan erilaisia keinoja, joiden avulla kirjoittaja selviytyy arjessa sekä sitä, minkälaisia vaikutuksia köyhyydellä on perheenjäseniin ja muuhun lähipiiriin ja heidän suhtautumiseensa.

Samankaltaiset aineistot on kerätty myös aiemmin (FSD2413 Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä -kirjoituskilpailu 2006 ja FSD2795 Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä: seuranta-aineisto 2012), mutta aiempien aineistojen vastaajat eivät ole yhdistettävissä tähän aineistoon.

Taustatietoina aineistossa on kerätty nimi tai nimimerkki, sukupuoli, ikä, asuinalue, koulutus ja ammatti tai entinen ammatti. Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla haastatteluja on helppo selata.

Asiasanat

arki; elintaso; henkilöhistoria; köyhyys; pienituloiset; selviytyminen; sosiaaliturva; syrjäytyminen; toimeentulo; työttömyys; velkaantuminen

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.

Kerääjät

  • Turunen, Elina (Helsingin yliopisto)
  • Isola, Anna-Maria

Aineistonkeruun ajankohta

2019-07-03 – 2019-10-15

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havainto/aineistoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Täysi-ikäiset suomalaiset, joilla on kokemuksia köyhyydestä omassa elämässään

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Havainto/aineistoyksiköiden valinta

Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte

Kirjoituskilpailuilmoitusta välitettiin pääosin kilpailun järjestäjien ja sitä tukeneiden tahojen kanavissa internetissä ja sosiaalisessa mediassa ja jonkin verran myös fyysisten mainosten kautta.

Aineistonkeruun tekniikka

Oma kirjoitus tai päiväkirja: sähköpostilla saatu

Oma kirjoitus tai päiväkirja: paperimuotoinen kirjoitus

Keruuväline tai –ohje

Aineistonkeruuohjeistus: kirjoitusohje

Aineiston määrä

89 tiedostoa odt-muodossa. Aineistosta on tuotettu lisäksi selailtava html-versio sekä taulukkomuotoinen csv-versio.

Datatiedostojen kieli

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.

Datan versio

1.0

Katso myös

FSD2413 Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä -kirjoituskilpailu 2006

FSD2518 Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä: osa-aineisto 2006

FSD2795 Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä: seuranta-aineisto 2012

FSD3732 Nuorten arkipäivän kokemuksia köyhyydestä -kirjoitusaineisto 2022

Aineiston käytössä huomioitavaa

Tutkijat ovat karkeistaneet aineiston. Nimellään kirjoittaneet ovat antaneet suostumuksen nimen näkymiseen myös arkistoitavassa aineistossa. Muut suorat tunnisteet on poistettu. Kirjoituksissa esiintyvät nimet ovat peitenimiä. Paikkakuntien nimiä, koulutus- ja ammattitietoja sekä muita epäsuoria tunnisteita on karkeistettu tarvittaessa. Tietoarkistossa tehtiin lisäainonymisointia kahteen kirjoitukseen. Tietoarkiston merkinnät on tehty käyttäen [hakasulkeita].

Tietoarkistossa yksittäisten vastaajien taustatietoja on poimittu vastaajien teksteistä, joten taustatietojen määrä eroaa alkuperäisestä aineistosta.

Postilla saapuneet vastaukset on tutkijoiden toimesta jäljennetty osaksi sähköistä tutkimusaineistoa. Arkistoitu aineisto ei sisällä alkuperäisiä käsinkirjoitettuja vastauksia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Turunen, Elina (Helsingin yliopisto) & Isola, Anna-Maria: Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä -kirjoituskilpailu 2019 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2020-11-25). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3475

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Tirri, Linda (2021) Köyhyys on jatkuva tunne siitä, että minä en kuulu tänne. Äitien kerrottuja kokemuksia köyhyydestä. Pro gradu -tutkielma. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta. Tampereen yliopisto.

Miettinen, Iiris (2021) Korkeasti koulutettujen naisten köyhyysnarratiivit ja suhteellinen toimijuus. Pro gradu -tutkielma. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta. Tampereen yliopisto.

Koskimies, Anna (2021). Köyhyyttä kokeneiden käsityksiä hyväosaisista: tutkimus hyväosaisuuden representaatioista. Kuluttajaekonomian pro gradu -tutkielma. Helsinki: Helsingin yliopisto.

Sukuvaara, Samu (2022). Kokemuksia köyhyydestä: "Lepään vain hetken silloin, kun en enää jaksa. Ja jatkan taas." Pro gradu -tutkielma. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta. Lapin yliopisto.

Huhtala, Taru (2022). Eriarvoisuus matalasti koulutettujen köyhyyskirjoituksissa: Näkökulmana rajoittuneet toimintamahdollisuudet. Yhteiskuntatieteiden pro gradu -tutkielma. Tampere: Tampereen yliopisto. https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202210057443

Salomaa, Laura (2022). KÖYHYYS ON SAMANAIKAA SIUNAUS JA KIROUS: Köyhyyden mallitarinoista köyhyyden paikantumiin. Pro gradu -tutkielma. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta. Tampere: Tampereen yliopisto.

Talonen, Sanna (2023) "Köyhyyteni syntyi silloin kun minä itsekin" Selontekoja köyhyyden ylisukupolvisuudesta. Pro gradu -tutkielma. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta. Tampereen yliopisto.

Juuri-Oja, Marja (2023) Köyhiksi syntyneet: köyhyyden merkityksiä ylisukupolvistunutta köyhyyttä kokeneilla. Pro gradu -tutkielma. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta. Lapin yliopisto. https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023062965905

Ahvenainen, Aino (2024) Kuluttava köyhyys. Taloudellisen pääoman puute kulutusyhteiskunnassa. Yhteiskuntatieteiden pro gradu -tutkielma. Kuopio: Itä-Suomen yliopisto. http://urn.fi/urn:nbn:fi:uef-20240023

Virman, Johanna (2023). Toimijuuden kuvautuminen arjessa vanhempien köyhyyskirjoituksissa. Yhteiskuntatieteiden pro gradu -tutkielma. Tampere: Tampereen yliopisto.

Aunesluoma, Pirjo (2024) Irtautuminen kulutuskeskeisyydestä köyhyystarinoissa. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Sosiaalityön pro gradu -tutkielma.

Sarkanen, Seppo (2024). Lemmikkien merkitys ihmisen elämässä - KAIMeR-teoreettinen jäsennys. Pro gradu -tutkielma. Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta, sosiaalityön oppiaine. Jyväskylän yliopisto. https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/94470

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.