FSD3436 PROMEQ: heikoimmassa asemassa olevien ryhmien hyvinvointi ja terveys 2016-2018: yhdistetty aineisto

The dataset is (B) available for research, teaching and study.

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

PROMEQ: heikoimmassa asemassa olevien ryhmien hyvinvointi ja terveys 2016-2018: yhdistetty aineisto

Dataset ID Number

FSD3436

Persistent identifier

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3436

Data Type

Quantitative

Authors

  • Ylistö, Sami (Jyväskylän yliopisto. Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos)
  • Mäntysaari, Mikko (Jyväskylän yliopisto)
  • Kivijärvi, Antti (Nuorisotutkimusseura)
  • Aaltonen, Sanna (Nuorisotutkimusseura)
  • Mäki-Opas, Tomi (Itä-Suomen yliopisto, Yhteiskuntatieteiden laitos)
  • Kankaanpää, Reeta (Itä-Suomen yliopisto)
  • Veszteg, Csilla (Itä-Suomen yliopisto)
  • Ahonen, Tiina (Itä-Suomen yliopisto)
  • Anand, Janed (Itä-Suomen yliopisto)
  • Kannasoja, Sirpa (Jyväskylän yliopisto)
  • Närhi, Kati (Jyväskylän yliopisto)
  • Ristolainen, Hanna (Itä-Suomen yliopisto)
  • Kivitalo, Mari (Itä-Suomen yliopisto)
  • Rissanen, Sari (Itä-Suomen yliopisto)
  • Tiilikainen, Elisa (Itä-Suomen yliopisto)
  • Vaarama, Marja (Itä-Suomen yliopisto)
  • Forma, Leena (Tampereen yliopisto)
  • Partanen, Jussi
  • Klavus, Jan (Tampereen yliopisto)
  • Rissanen, Pekka (Tampereen yliopisto)

Abstract

Aineisto koostuu Osallistava hyvinvointi ja terveyden edistäminen (PROMEQ 2016-2019) -hankkeessa kerätyistä haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden alku- ja seurantakyselyistä. Kyselyissä teemoina olivat mm. osallisuus, henkinen ja fyysinen hyvinvointi, sosiaalipalvelujen käyttö ja toimeentulo. Vastaajaryhmät olivat työn- ja koulutuksen ulkopuolella olevat nuoret, pitkäaikaistyöttömät, maahanmuuttajat ja ikääntyneet henkilöt. Tutkimusta tehtiin kvasikokeellisella tutkimusasetelmalla eli osa vastaajista osallistui erilaisiin interventioihin ja osa ei. Aineistoon on koottu eri ryhmille samanlaisina esitetyt kysymykset. Kohderyhmiltä kerätyt laajemmat datat löytyvät täydellisinä Tietoarkistosta aineistonumeroin FSD3432-FSD3435. PROMEQ-hankkeessa oli tarkoituksena kehittää näyttöön perustuvia tapoja edistää terveyttä ja hyvinvointia.

Kyselyssä on laajasti muissa tutkimuksissa käytettyjä mittareita tai kysymyksiä. Kysymyksiä on poimittu mm. Nuorisobarometrista sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttamista Aikuisten terveys-, hyvinvointi- ja palvelu (ATH) - ja Suomalaisten hyvinvointi ja palvelut (HYPA) -tutkimuksista.

Alku- ja seurantakyselyn kysymykset toistuvat samanlaisina. Kyselyssä kartoitetaan aluksi tämänhetkistä elämäntilannetta, kuten asuinpaikkaa, kotitaloudessa asuvien henkilöiden määrää, siviilisäätyä, tuloja ja lainoja. Lisäksi tiedustellaan, miten lainat rasittavat taloutta ja onko vastaaja joutunut turvautumaan taloudellisesti muihin ihmisiin. Seuraavaksi tiedusteltiin vastaajan elämänlaatua, itsetuntoa ja osallisuutta. Kysymyksissä kartoitettiin esimerkiksi tyytyväisyyttä elämään, terveyteen, terveyspalveluihin ja itseen sekä mahdollisuuksista toteuttaa eri asioita elämässä.

Seuraavaksi kysyttiin sosiaalisista suhteista ja luottamuksesta. Vastaajilta kysyttiin syrjinnästä, ihmissuhteiden laadusta, yksinäisyydestä, läheisten ihmisten tapaamistiheyttä ja ryhmä- tai järjestötoimintaan osallistumisesta. Sitten vastaajalta kysyttiin, onko hän osallistunut ryhmätoimintaan viimeisen 12 kuukauden aikana (seurantakyselyssä 6 kuukautta). Yleisistä kuntapalveluista tiedustellaan vielä palvelujen saatavuudesta ja riittävyydestä. Lopussa vastaajalta kysytään terveyteen liittyviä tietoja, kuten liikunnan määrää, ruokatottumuksia, alkoholinkäyttöä ja tupakointia.

Taustamuuttujina aineistossa ovat mm. sukupuoli, syntymävuosi, tämänhetkinen tilanne, perhemuoto, siviilisääty ja koulutus. Lisäksi on tieto kontrolli- tai koeryhmään kuulumisesta.

Keywords

elintavat; eriarvoisuus; huono-osaisuus; hyvinvointi; julkiset palvelut; luottamus; osallistuminen; sosiaalinen tuki; sosiaalipalvelut; sosiaaliset suhteet; syrjintä; tarpeet; terveyspalvelut; toimeentulo

Topic Classification

Series

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Data Collector

  • Itä-Suomen yliopisto
  • Nuorisotutkimusseura
  • Tampereen yliopisto
  • Jyväskylän yliopisto

Funders

  • Suomen Akatemia

Time Period Covered

2016 – 2018

Collection Dates

2016 – 2018

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi, Jyväskylä, Kouvola, Joensuu, Helsinki, Imatra, Outokumpu, Vantaa, Kuopio, Lappeenranta

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

työn- ja koulutuksen ulkopuolella olevat nuoret, pitkäaikaistyöttömät, maahanmuuttajat ja ikääntyneet henkilöt

Time Method

Pitkittäisaineisto: kohortti/tapahtuma-aineisto

Sampling Procedure

Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten kohdalla osallistumista tarjottiin kaikille kohdennetun nuorisotyön asiakkaille. Pitkäaikaistyöttömillä kokeilu tarjottiin työttömyyspalveluiden työttömille asiakkaille, joilla on vaikeuksia työllistyä. Pakolaisille kokeilut toteutettiin yhteistyössä paikallisten järjestöjen kanssa. Ikäihmiset rekrytoitiin erilaisia väyliä pitkin: ikääntyneiden palveluissa työskentelevien kautta, lehti-ilmoituksin sekä jalkautumalla paikallisiin toimintaympäristöihin, kuten päiväkeskuksiin, terveyskeskuksiin, apteekkeihin ja kauppoihin.

Osallistujat jaettiin satunnaisesti koe- ja kontrolliryhmiin. Koeryhmät osallistuivat ryhmittäin vaihteleviin interventioihin. Lisätietoa eri ryhmien otannasta ja interventioista on aineistokohtaisissa aineistoissa (Tietoarkiston aineistot FSD3432-FSD3435).

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake

Kontrolloitu koe: kenttä- tai interventiokoe

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Data Version

1.0

Related Datasets

FSD3432 PROMEQ: työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten hyvinvointi ja terveys 2017-2018

FSD3433 PROMEQ: pitkäaikaistyöttömien hyvinvointi ja terveys 2016-2018

FSD3434 PROMEQ: maahanmuuttajien hyvinvointi ja terveys 2017-2018

FSD3435 PROMEQ: yli 65-vuotiaiden hyvinvointi ja terveys 2017-2018

Completeness of Data and Restrictions

Alkukyselyn (nk. baseline) muuttujat on nimetty datassa k-alkuisena ja seurantakyselyn f-alkuisena. Kyselylomakkeessa on tietoa aineistossa käytetyistä mittareista (quF3436.pdf). Kysymykset, joissa kysytään kokemuksia edellisen 12 kuukauden aikana ovat seurantalomakkeessa pääsääntöisesti muodossa "edellisen 6 kuukauden aikana".

Aineistosta on tunnisteellisuussyistä tehty seuraavat toimenpiteet. Aineistosta on poistettu avomuuttujat, jotka koskevat ryhmätoimintapaikkaa, asumistilannetta ja pääasiallista toimintaa. Edelleen on TOP- tai BOTTOM-koodattu kotitalouden lasten lukumäärät, syntymävuodet, iät, pituudet ja painot (bv5, k7_1 f7_1, k3, f3, k42, f42, k43, f43). Maahanmuuttajaryhmältä on poistettu kuntatieto taustamuuttujassa bv2. Nuorilta sekä pitkäaikaistyöttömiltä siviilisäätyarvo leski on muutettu puuttuvaksi tiedoksi (k3, f3). Kuntamuuttujassa bv5 Imatra ja Outokumpu on luokiteltu yhteen. Jätetyt avovastaukset on tarkistettu tunnisteellisten tietojen osalta.

Jatkuvissa muuttujissa (k34, k35, k36, k43) vaihteluväleinä (esim. 1-2) annetut vastaukset on korvattu vaihteluvälin keskiarvolla ja noin ilmaukset (esim. n. 5) on muutettu annetuksi luvuksi.

Aineistossa on vain eri ryhmien kyselyissä samoina toistuneet kysymykset. Muuttujien numerointi tai järjestys ei välttämättä vastaa alkuperäistä kyselylomaketta. Datasta on poistettu epäselvinä muuttujina tulomuuttuja f10 ja resursseja käsittelevät muuttujat f17_1 ja f17_2. Lisäksi ikääntyneiden ihmisten pituustiedot on poistettu muuttujasta k43 virheellisten arvojen vuoksi.

Weighting

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Ylistö, Sami (Jyväskylän yliopisto) & Mäntysaari, Mikko (Jyväskylän yliopisto) & Kivijärvi, Antti (Nuorisotutkimusseura) & Aaltonen, Sanna (Nuorisotutkimusseura) & Mäki-Opas, Tomi (Itä-Suomen yliopisto, Yhteiskuntatieteiden laitos) & Kankaanpää, Reeta (Itä-Suomen yliopisto) & Veszteg, Csilla (Itä-Suomen yliopisto) & Ahonen, Tiina (Itä-Suomen yliopisto) & Anand, Janed (Itä-Suomen yliopisto) & Kannasoja, Sirpa (Jyväskylän yliopisto) & Närhi, Kati (Jyväskylän yliopisto) & Ristolainen, Hanna (Itä-Suomen yliopisto) & Kivitalo, Mari (Itä-Suomen yliopisto) & Rissanen, Sari (Itä-Suomen yliopisto) & Tiilikainen, Elisa (Itä-Suomen yliopisto) & Vaarama, Marja (Itä-Suomen yliopisto) & Forma, Leena (Tampereen yliopisto) & Partanen, Jussi & Klavus, Jan (Tampereen yliopisto) & Rissanen, Pekka (Tampereen yliopisto): PROMEQ: heikoimmassa asemassa olevien ryhmien hyvinvointi ja terveys 2016-2018: yhdistetty aineisto [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2021-01-05). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3436

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Publications Tooltip

Mäki-Opas, Tomi & Vaarama, Marja & Valkonen, Tarmo & Leinonen, Jaana & Syväjärvi, Antti (2019). Työkalupakki vaikuttavaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Sosiaalinen laatu, elämänlaatu, vaikuttavuusindikaattorit, hyvät käytännöt, osallistavat työmenetelmät ja kypsyysanalyysi [verkkodokumentti]. PROMEQ politiikkasuositus 10. https://www.uef.fi/documents/1529015/2331003/PROMEQ_Tyokalupakki_FINAL.pdf/8eeb01ef-112e-41bc-9c7f-be2baf1c3250 [viitattu 31.3.3020].

Mäki-Opas, T., Carter Anand J., Veszteg C. & Vaarama M. (2020) Co-production of social experiments to promote health and wellbeing among disadvantaged groups together with key stakeholders. In: Knox, K., Kubacki, K. & Rundle-Thiele, S. Stakeholder involvement in social marketing. Routledge Studies in Marketing. New York: Routledge.

Vaarama M. & Mäki-Opas T. (2020). Systeemisellä ja osallistavalla otteella parempaan yhteiskunnan sosiaaliseen laatuun ja yksilöiden elämänlaatuun. Focus Localis.

Mäki-Opas, T., Pieper, R. & Vaarama, M. Exploring the capability approach to quality of life in disadvantaged population groups. Sci Rep 12, 15248 (2022). https://doi.org/10.1038/s41598-022-18877-3

Marttinen, Emilia (2023). Haavoittuvassa asemassa olevien osallisuuden kokemus: määrällinen analyysi osallisuuden yhteydestä sosiodemografisiin tekijöihin ja toimeentuloon. Yhteiskuntatutkimuksen kandidaatintutkielma. Tampere: Tampereen yliopisto.

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.