FSD3368 Päihteiden väärinkäyttäjien käynnit A-klinikoilla: asiakastapaamiset 2008-2009

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Päihteiden väärinkäyttäjien käynnit A-klinikoilla: asiakastapaamiset 2008-2009

Aineistonumero

FSD3368

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3368

Aineiston laatu

Kvalitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Ehrling, Leena (Tampereen yliopisto)
  • Koski-Jännes, Anja (Tampereen yliopisto)
  • Rakkolainen, Maria (Tampereen yliopisto)
  • Tolonen, Kari (Tampereen yliopisto)

Muut tekijät

  • Asiakastapaamiset taltioitiin 16 A-klinikan työntekijän toimesta. Aineiston ovat litteroineet Satu Kaleva, Riikka Hyvärinen, Siiri Viherä, Johanna Hokka, Maria Rakkolainen ja Laura Kataja.

Sisällön kuvaus

Tässä aineistossa A-klinikan työntekijät ja asiakkaat käyvät keskustelua asiakkaan päihteiden käyttöön liittyen. Tapaamisissa kartoitetaan päihteiden käyttöä, sen syitä sekä seurauksia. Kultakin 36 asiakkaalta on pyritty taltioimaan kaksi tapaamista. Aineisto on kerätty osana Suomen Akatemian rahoittamaa Motivoivien alkuhaastatteluiden prosessi- ja tuloksellisuustutkimuksesta eli MISA-hanketta. Aineiston keskusteluissa on ollut tavoitteena hyödyntää motivoivan haastattelun periaatteita.

Tämä kvalitatiivinen aineisto sisältää nauhoitettujen asiakastapaamisten litteraatit. Aineistoa on mahdollista käyttää rinnakkain samoilta asiakkailta kerätyn kvantitatiivisen FSD3367-aineiston kanssa. Kvantitatiivinen aineisto sisältää muun muassa Alcohol Use Disorders Identification Test (AUDIT)-testin sekä tämän aineiston keskustelujen arvioinnit sekä asiakkaalta että työntekijältä. Vastaajat voidaan yhdistää asiakasnumeron avulla.

Keskusteluissa kartoitetaan vastaajan tavoitteita ja motivaatiota päihteiden käytön vähentämiseen tai lopettamiseen liittyen. Asiakastapaamisissa selvitetään laaja-alaisesti asiakkaan elämäntilanne perheen, työn ja terveydellisten seikkojen osalta. Asiakkaille tehdään AUDIT-testi, jonka tulokset käydään läpi keskusteluissa. Myös lääkityksen, keskustelutuen ja katkaisuhoidon tarvetta selvitetään osana sopivan hoitosuunnitelman laatimista. Asiakkaat kertovat laajasti käyttämistään päihteistä sekä siitä, kauanko ongelmakäyttö on jatkunut. Aineiston asiakkaista suurin osa nimeää alkoholin ensisijaiseksi päihteekseen, mutta mukana on myös kannabiksen, amfetamiinin sekä buprenorfiinin käyttäjiä.

Tämän aineiston taustatiedoiksi on poimittu edellä mainitusta kvantitatiivisesta aineistosta asiakasnumero, tapaamispäivä, vastaajan luokiteltu ikä, sukupuoli, siviilisääty, ensisijainen päihde sekä tieto siitä, onko vastaajalla lapsia. Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla kirjoituksia on helppo selata.

Asiasanat

alkoholinkäyttö; alkoholiongelmat; elämäntilanne; huumeiden käyttö; juomatavat; motivoiva haastattelu; päihdehuolto; päihdeongelmat; päihderiippuvuus; päihdetyö; päihteet; sosiaaliset ongelmat; tavoitteet

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.

Kerääjät

  • A-klinikkasäätiö

Aineistonkeruun ajankohta

2008-01 – 2009-06

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havainto/aineistoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

täysi-ikäiset A-klinikan asiakkaat, joilla on ongelmia alkoholin tai huumeiden käytössä, ja jotka ovat uusia asiakkuuksia tai edellisestä hoitokontaktista on kulunut yli 6 kuukautta

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Havainto/aineistoyksiköiden valinta

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Tutkijat markkinoivat tutkimusta A-klinikan työntekijöille, joista mukaan lähteneet esittivät asiakkailleen mahdollisuuden osallistua tutkimukseen.

Aineistonkeruun tekniikka

Taltiointi

Keruuväline tai –ohje

Aineistonkeruuohjeistus

Aineiston määrä

61 odt-tiedostoa. Aineistosta on tuotettu lisäksi selailtava html-versio sekä taulukkomuotoinen csv-versio.

Datatiedostojen kieli

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.

Datan versio

1.0

Katso myös

FSD3367 Päihteiden väärinkäyttäjien käynnit A-klinikoilla: alku- ja seurantatutkimukset 2007-2010

FSD3369 Päihteiden väärinkäyttäjien käynnit yhdyskuntaseuraamustoimistoissa: alku- ja seurantatutkimukset 2007-2010

FSD3370 Päihteiden väärinkäyttäjien käynnit yhdyskuntaseuraamustoimistoissa: asiakastapaamiset 2007-2009

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineiston asiakkaiden kyselyvastaukset sekä keskustelujen arvioinnit ovat saatavilla aineistossa FSD3367 Päihteiden väärinkäyttäjien käynnit A-klinikoilla: alku- ja seurantatutkimukset 2007-2010. Vastaajat voidaan yhdistää asiakasnumerolla.

Tunnisteellisuussyistä tutkijat ovat poistaneet aineistosta suorat tunnisteet sekä vahvat epäsuorat tunnisteet kuten paikkakunnat. Tietoarkistossa on lisäksi luokiteltu asiakkaiden sekä heidän lapsien iät sekä poistettu ammatteihin viittaavat tiedot. Tarvittaessa myös muita yksityiskohtaisia tietoja on poistettu tunnisteellisuuden vähentämiseksi. Tietoarkiston merkinnät on tehty käyttäen [[tuplahakasulkuja]].

Kahden tutkimukseen osallistuneen asiakkaan litteraatteja ei ole saatavilla. Osalta asiakkaista on taltioitu vain yksi tapaaminen.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Ehrling, Leena (Tampereen yliopisto) & Koski-Jännes, Anja (Tampereen yliopisto) & Rakkolainen, Maria (Tampereen yliopisto) & Tolonen, Kari (Tampereen yliopisto): Päihteiden väärinkäyttäjien käynnit A-klinikoilla: asiakastapaamiset 2008-2009 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2020-07-01). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3368

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Rakkolainen, Maria (2017) Motivoivan haastattelun toteutuminen päihdehoidon alkutapaamisissa ja yhteys asiakkaan päihdehaittojen vähenemiseen. Tampere: Tampereen yliopisto. Väitöskirja.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Rakkolainen, Maria (2017). Motivoivan haastattelun toteutuminen päihdehoidon alkutapaamisissa ja yhteys asiakkaan päihdehaittojen vähenemiseen. Akateeminen väitöskirja. Tampereen yliopisto: Tampere University Press. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-0504-8

Rakkolainen, Maria, Koski-Jännes, Anja, Tolonen, Kari, Tuomisto, Martti T. (2015). Päihdeasiakkaan taustan ja motivoivan alkuhaastattelun yhteydet hoidon tuloksiin. Sosiaalilääketieteellinen aikakauslehti 52(2) 102-117.

Rakkolainen, Maria, & Ehrling, Leena (2012). Reflektointi taitona ja tekniikkana motivoivassa haastattelussa. Psykologia 47(1) 20-37. http://urn.fi/URN:NBN:fi:ELE-1556633

Rakkolainen, Maria & Ehrling, Leena (2010). Motivoivan haastattelun analyysi kahdella eri menetelmällä. Teoksessa: Haastattelun analyysi (toim. Ruusuvuori, Johanna, Nikander, Pirjo & Hyvärinen, Matti), 325-350. Tampere: Vastapaino.

Rakkolainen, Maria (2012). Motivoivan haastattelun toteutuminen päihdehoidon ensitapaamisissa. Psykologia 47(1) 4-19. http://urn.fi/URN:NBN:fi:ELE-1556625

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.