FSD3346 Näkemyksiä väkivallasta ja rikostiedon lähteet 2017

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Näkemyksiä väkivallasta ja rikostiedon lähteet 2017

Aineistonumero

FSD3346

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3346

Aineiston laatu

Kvalitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Haara, Paula (Tampereen yliopisto. Viestintätieteiden tiedekunta)
  • Reunanen, Esa (Tampereen yliopisto. Viestintätieteiden tiedekunta)

Sisällön kuvaus

Tässä aineistossa käsitellään haastateltujen mielikuvia väkivallasta ja turvallisuudesta omassa elinpiirissään sekä yleisemmin Suomessa. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin, mistä haastatellut etsivät ja saavat tietoa väkivaltarikoksista. Neljä keskusteluryhmää on muodostettu pyrkien siihen, että ne sisältäisivät mahdollisimman erilaisia mediankäyttäjiä: raviurheilua harrastavat tai sen parissa työskentelevät suomalaiset, käsityökerhoa harrastavat suomalaiset ikääntyvät naiset, puolustusvoimilla työskentelevät suomalaiset nuoret miehet sekä noin 20-vuotiaat suomalaiset korkeakouluopiskelijat. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös sitä, miten ryhmän ikä- ja sukupuolijakauma vaikuttaa väkivallan pelkoon ja siitä keskustelemiseen. Ryhmäkoko vaihteli kolmesta yhteentoista osallistujaan ja yhteensä tutkimukseen osallistui 24 henkilöä. Aineisto on kerätty osana Väkivallan kokemus ja rikostiedon lähteet -hanketta, jota on rahoittanut Helsingin Sanomain Säätiö apurahanumerolla 201600122.

Ryhmäkeskusteluiden alussa väkivalta määritellään tässä tutkimuksessa lähinnä fyysiseksi väkivallaksi sekä sillä uhkaamiseksi. Haastatteluissa selvitetään esimerkiksi minkälaisia tilanteita osallistujat pitävät uhkaavina, kokevatko he Suomen ja tarkemmin oman asuinalueensa turvalliseksi ja onko väkivaltaisuus heidän mielestään lisääntynyt Suomessa. Osallistujia pyydettiin keskustelemaan myös siitä, millaista väkivalta on Suomessa ja onko väkivaltarikollisuus erityinen uhka jollekin tietylle väestöryhmälle. Toinen tutkimuksen pääteema käsitteli sitä, mistä osallistujat saavat tietoa väkivaltarikoksista ja millaista uutisointi väkivaltarikoksista on sekä globaalisti että lähiseudulla. Haastateltavia pyydettiin arvioimaan uutisoinnin ja erilaisten medialähteiden luotettavuutta sekä kahden esimerkkiuutisen sisältöä ja kiinnostavuutta.

Taustatietoina tutkimuksessa kerättiin haastatteluaika ja -kesto, vastaajien sukupuoli, ryhmäkohtainen vaihteluväli iälle sekä ryhmäkohtainen ammatti- tai koulutustieto.

Asiasanat

kriminologia; luottamus; medialukutaito; mediankäyttö; mediatutkimus; rikokset; rikosuutiset; turvallisuus; turvattomuus; uhat; väkivalta; väkivaltarikokset

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Haara, Paula (Tampereen yliopisto. Viestintätieteiden tiedekunta)

Aineistonkeruun ajankohta

2017-03-13 – 2017-05-11

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havainto/aineistoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Suomalaiset mediankäyttäjät

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Havainto/aineistoyksiköiden valinta

Ei-todennäköisyysotanta: osallistuja-avusteinen poiminta

Tutkija kontaktoi suoraan yksittäisiä henkilöitä, jotka auttoivat kokoamaan ryhmän työpaikaltaan, harrastuspaikastaan tai opiskelutovereistaan. Tutkittavat ryhmät pyrittiin koostamaan niin, että ne edustavat mahdollisimman erilaisia suomalaisia mediankäyttäjiä.

Aineistonkeruun tekniikka

Kohderyhmäkeskustelu: kasvokkainen keskustelu

Keruuväline tai –ohje

Haastatteluteemat tai haastattelurunko

Aineiston määrä

Neljä txt-tiedostoa

Datatiedostojen kieli

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Tutkija on tunnisteellisuussyistä poistanut aineistosta kaikki suorat tunnisteet. Aineistossa esiintyvät nimet ovat peitenimiä. Myös viittaukset asuinpaikkaan sekä muut tunnistamisen mahdollistavat tiedot on poistettu tai karkeistettu. Tietoarkistossa anonymisointia tarkennettiin muutamassa kohdassa. Tietoarkiston tekemät muutokset on merkattu tuplahakasulkein.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Haara, Paula (Tampereen yliopisto) & Reunanen, Esa (Tampereen yliopisto): Näkemyksiä väkivallasta ja rikostiedon lähteet 2017 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2019-08-08). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3346

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Haara, P.; Reunanen, E.; Kivivuori, J.; Näsi, M. (2018). Experiencing violence in a cross-media environment: an interdisciplinary focus group study. Journal of scandinavian studies in criminology and crime prevention. 20:1, 73-89. https://doi.org/10.1080/14043858.2018.1555213

Näsi Matti, Tanskanen Maiju, Haara Paula, Reunanen Esa, Kivivuori Janne. (2018). Väkivallan kokemus ja rikostiedon lähteet. Helsinki: Helsingin yliopisto, Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti. (Katsauksia 30/2018).

Haara Paula, Reunanen Esa, Näsi Matti, Kivivuori Janne. (2017). Väkivalta pirstaloituvassa mediamaisemassa : Fokusryhmätutkimus uhkan kokemuksesta ja rikostiedon lähteistä. Tampere: Tampereen yliopisto.

Näsi, M.; Tanskanen, M.; Kivivuori, J.; Haara, P. & Reunanen, E. (2020) Crime News Consumption and Fear of Violence : The Role of Traditional Media, Social Media, and Alternative Information Sources. First published: June 1, 2020. Crime & Delinquency. https://doi.org/10.1177/0011128720922539

Ääri, Sanni (2023). Näkemyksiä väkivaltarikollisuudesta ja rikospelon kokemus nykypäivän Suomessa. Yhteiskuntatieteiden kandidaatintutkielma. Tampere: Tampereen yliopisto.

Maliniemi, Sofia (2023). Pelon paradoksit: Laadullinen tutkimus turvattomuudesta ja eriarvoisuudesta ikääntyvien naisten keskusteluissa. Yhteiskuntatieteiden kandidaatintutkielma. Tampere: Tampereen yliopisto.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.