FSD3072 Omaishoito ja ansiotyö 2008-2009

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Omaishoito ja ansiotyö 2008-2009

Aineistonumero

FSD3072

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3072

Aineiston laatu

Kvalitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Kröger, Teppo (Jyväskylän yliopisto. Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos)
  • Jolanki, Outi (Jyväskylän yliopisto. Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos)
  • Leinonen, Anu (Jyväskylän yliopisto. Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos)

Muut tekijät

  • Kehitysvammaliitto
  • Työterveyslaitos

Sisällön kuvaus

Aineisto koostuu läheistään säännöllisesti hoitavien työssäkäyvien henkilöiden haastatteluista vuosilta 2008 - 2009 ja pääteemana on työssäkäynnin ja omaishoidon yhdistäminen. Haastatteluissa käsitellään laajasti omaishoivaa, työelämää, perhettä, sosiaalisia suhteita, vapaa-aikaa, palvelujärjestelmää ja ajatuksia tulevasta. Haastateltavat hoitavat useimmiten vanhempiaan, mutta mukana on myös muita lähisukulaisia hoitavia. Tutkimus on osa kansainvälistä WoCaWo-projektia (Working Carers and Caring Workers: Making Paid Employment and Care Responsibilities Compatible?). Projektin suomenkielinen nimi on: Omaishoito, palkkatyö ja identiteetit: Mitä hoivavelvollisuuksien ja työssäkäynnin yhteensovittaminen edellyttää?. Projektin Suomen ryhmään kuuluvat Jyväskylän yliopisto, Työterveyslaitos ja Kehitysvammaliitto, ja hanketta rahoitettiin Suomen Akatemian Työn- ja hyvinvoinnin tulevaisuus -tutkimusohjelmasta.

Haastatteluissa tiedustellaan aluksi haastattelijan antamasta omaishoivasta: kenelle sitä annetaan, milloin hoivasuhde alkoi, miten teki päätöksen auttamisesta ja millaista annettu apu on. Edelleen haastateltavalta kysytään auttamistyössä jaksamisesta ja mahdollisista riittämättömyyden tunteista. Seuraavaksi käsitellään haastattelijan työntekoa ja sen merkitystä elämässä. Kysymyksissä tiedustellaan muun muassa omaishoidon vaikutuksista työntekoon ja työnantajan sekä työtovereiden suhtautumisesta omaishoivan antamiseen.

Seuraavaksi haastatteluissa käsitellään hoivan järjestämistä perheessä ja haastateltavan vapaa-ajan viettoa. Haastateltavalta kysytään perheenjäsenten välisistä suhteista, auttamistyön vaikutuksista pari- ja perhe-elämään, lomien vietosta ja harrastuksista. Lisäksi keskustellaan niin hoivattavalle kuin hoitajalle saatavilla olevista sosiaali- ja terveyspalveluista sekä niiden laadusta, saatavuudesta ja riittävyydestä.

Lopuksi keskustellaan siitä, millaisena haastateltava näkee tulevaisuuden ja onko omaisen hoito on muuttanut henkilökohtaisia elämänarvoja tai ajatuksia ikääntymisestä. Häneltä tiedustellaan myös mielipidettä yhteiskunnan omaishoitoon suhtautumiseen ja omaishoivaajille kohdistettavaan lakisääteiseen hoitovapaaseen. Haastattelut ovat vapaamuotoisia, niinpä teemat eivät aina esiinny esitetyssä järjestyksessä.

Haastatteluiden taustatietoina ovat haastateltavan peitenimi, syntymävuosi, siviilisääty, perheellisyys, isovanhemmuus, sisarusten olemassaolo, ammatti, toimiala, työnantajasektori, auttamisen syy, asumisjärjestelyt, auttamisen useus ja saatu virallinen apu. Osa taustatiedoista on kerätty tutkijoiden toimesta haastattelulitteraatioista varsinaisen aineistonkeruun jälkeen.

Asiasanat

auttaminen; hoivapalvelut; hoivatyö; huolenpito; ikääntyminen; jaksaminen; omaishoidon tuki; omaishoitajat; omaishoito; palvelujärjestelmät; perhesuhteet; työelämä; työssäkäynti; vanhuus

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.

Kerääjät

  • Kröger, Teppo (Jyväskylän yliopisto. Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos)
  • Jolanki, Outi (Jyväskylän yliopisto. Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos)
  • Leinonen, Anu (Jyväskylän yliopisto. Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos)

Aineistonkeruun ajankohta

2008-11-24 – 2009-04-15

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havainto/aineistoyksikkötyyppi

Henkilö

Tapahtuma/prosessi/toiminta

Perusjoukko/otos

Ansiotyössä olevat ja samalla ikääntyvää ja säännöllisesti apua tarvitsevaa läheistään auttavat henkilöt

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Havainto/aineistoyksiköiden valinta

Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte

Haastateltavat rekrytoitiin suurelta osin sanoma- ja lehti-ilmoitusten avulla ja lisäksi muutama suuri työnantaja levitti haastattelukutsua henkilökunnan sähköpostilistalla tai muutoin tiedotti tutkimuksesta työntekijöille. Haastateltavat tulivat maantieteellisesti pääosin Etelä-, Keski- ja Länsi-Suomen alueilta. Haastattelut tehtiin pääsääntöisesti haastateltavien kotona, mutta osa tehtiin myös kahvilassa, yliopistolla tai haastateltavan työpaikalla.

Aineistonkeruun tekniikka

Kasvokkainen haastattelu

Keruuväline tai –ohje

Haastatteluteemat tai haastattelurunko

Aineiston määrä

Aineistossa on 66 haastattelua odt- ja html-tiedostoina. Haastattelujen pituus vaihtelee noin 15 ja 40 A4-sivun välillä.

Datatiedostojen kieli

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineisto on anonymisoitu tutkijan toimesta muuttamalla ja karkeistamalla haastateltaviin tai kolmansiin henkilöihin liittyvät henkilö- ja paikkatiedot sekä muut tunnisteellisuutta lisäävät tiedot. Lisäksi tarvittaessa on poistettu kolmansiin henkilöihin viittaavat arkaluonteiset tekstisisällöt. Koska haastattelujen litterointityön tekivät kaksi yksittäistä henkilöä ja Tutkimustyö-yritys, anonymisoinnin merkinnät vaihtelevat haastatteluittain, esimerkiksi nimien kohdalla ei ole käytetty aina sulkuja. Tietoarkisto täydensi tarvittaessa anonymisointia ja nämä merkinnät on merkitty [[tuplahakasulkein]].

Haastatteluja kerättiin kokonaisuudessaan 76, joista viisi poistettiin tunnisteellisuuden vuoksi ja loput viisi haastateltavien antaman arkistointikiellon vuoksi.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Kröger, Teppo (Jyväskylän yliopisto) & Jolanki, Outi (Jyväskylän yliopisto) & Leinonen, Anu (Jyväskylän yliopisto): Omaishoito ja ansiotyö 2008-2009 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2016-02-16). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3072

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Combining Paid Work and Family Care: Policies and Experiences in International Perspective (2013). Eds. Kröger, Teppo & Yeandle, Sue. Bristol: Policy Press.

Vasara, Paula (2011). Hoivan tarinoita. Tutkimus äitiään hoivaavien tytärten narratiiveista. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Yhteiskuntatieteiden ja filosofian pro gradu -tutkielma.

Majanen, Salla (2011). Hoivasta hoivaan. Hoiva-alalla työskentelevien naisten haastattelupuhe palkkatyön ja omaishoivan yhteensovittamisesta. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Yhteiskuntatieteiden ja filosofian pro gradu -tutkielma.

Lappalainen, Sari (2018) Aikataulujen armoilla: epätyypillisen työajan ja omaishoidon yhdistäminen. Kandidaatintutkielma, Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos, Jyväskylän yliopisto.

Huuskonen, Pauliina (2020). Kahteen suuntaan hoivaavat. Hoivan ajallisuus ja sukupolvien välinen vastavuoroisuus työssäkäyvien läheistään hoivaavien naisten näkökulmasta. Jyväskylän yliopisto. Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta. Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos. Pro gradu -tutkielma. http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202101221226

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.