FSD3360 Helsingin Sanomien yksinäisyyskysely 2014

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Helsingin Sanomien yksinäisyyskysely 2014

Aineistonumero

FSD3360

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3360

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Saari, Juho (Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta)
  • Helsingin Sanomat
  • Kauhanen, Jussi (Itä-Suomen yliopisto)
  • Karhunen, Leila (Itä-Suomen yliopisto)
  • Lagus, Krista (Aalto-yliopisto)
  • Kainulainen, Sakari (Diakonia-ammattikorkeakoulu)
  • Pantzar, Mika (Helsingin yliopisto. Kuluttajatutkimuskeskus)
  • Erola, Jani (Turun yliopisto)
  • Junttila, Niina (Turun yliopisto)
  • Müller, Kiti (Työterveyslaitos)
  • Huhta, Jaana (Työterveyslaitos)

Sisällön kuvaus

Helsingin Sanomien vuonna 2014 keräämä kysely kartoittaa suomalaisten kokemuksia yksinäisyydestä (N: 27851). Kyselyssä käsitellään muun muassa koetun yksinäisyyden määrää, olosuhteita ja seurauksia, sosiaalisia odotuksia ja hyvinvointia. Kysely sisältää avomuuttujan q9 "Miltä yksinäisyys tuntuu?", joka soveltuu myös laadullisiin analyyseihin. Avokysymykseen vastasi 3491 henkilöä.

Kyselyn alussa vastaajalta tiedusteltiin yksinäisyyden esiintymisestä vastaajan elämässä. Vastaajalta kysyttiin hyvien ystävien lukumäärää ja sitten eri ihmisryhmiin ja tapahtumiin liittyviä yksinäisyyden kokemuksia. Edelleen kartoitettiin yksinäisyyden kokemuksien ajallista ulottuvuutta: onko sitä esiintynyt aiemmin elämässä ja toistuuko se eri vuodenaikoina.

Seuraavaksi kartoitettiin yksinäisyyden tunteesta aiheutuneita terveydellisiä, henkisiä ja sosiaalisia seurauksia, kuten tulevaisuuden pelkoa, sairastelua tai aloitekyvyttömyyttä. Myös yksinäisyyttä helpottavia asioita tiedusteltiin. Vastaajalta tiedusteltiin seuraavaksi viimeaikaista henkistä hyvinvointia ja vastaaja pystyi omin sanoin kertomaan, miltä yksinäisyys tuntuu. Kyselyn lopussa tiedusteltiin sosiaalisia toiveita, käsityksiä itsestä vuorovaikutustilanteissa sekä tyytyväisyyttä oman elämän eri osa-alueisiin. Lisäksi tiedusteltiin fyysiseen terveyteen liittyviä tietoja, kuten alkoholinkäyttöä ja liikkumista.

Taustamuuttujina aineistossa ovat muun muassa sukupuoli, siviilisääty, ikä, paino, pituus, tulot, koulutus, subjektiivinen yhteiskuntaluokka, maakunta ja yli 34000 asukkaan kunnat.

Asiasanat

huolenpito; huono-osaisuus; hyvinvointi; ihmissuhteet; läheiset; mielenterveys; sosiaalinen tuki; sosiaaliset suhteet; syrjäytyminen; toimeentulo; tunteet; yksinäisyys; ystävät

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Helsingin Sanomat

Ajallinen kattavuus

2014

Aineistonkeruun ajankohta

2014-03 – 2014-06

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

kaikki, joilla on kokemuksia yksinäisyydestä

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte

Kyselyyn pystyi vastaamaan Helsingin Sanomien verkkosivuilla. Johdantona kyselyyn oli: "Onko sinulla kokemuksia yksinäisyydestä? Vastaa kyselyyn osoitteessa hs.fi/yksin". Kyselyyn tuli 27946 vastausta, joista 95 oli duplikaatteja. Näin lopullisessa aineistossa on 27851 vastaajaa.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Kysymyksen q1 (hyvien ystävien määrä) jakaumiin voi vaikuttaa kysymyksessä ollut tekninen ominaisuus, jota usea vastaaja kommentoi avovastauksessa. Sähköisessä lomakkeessa ystävien määräksi oli mahdollista vastata 0, mutta se täytyi valita erikseen. Oletuksena ollut nolla ei tallentunut automaattisesti lähettäessä lomaketta, jonka vuoksi osa vastaajista sai käsityksen, että ystävien määräksi ei voinut valita nollaa vaan siihen piti antaa jokin muu luku.

Aineistosta on tunnistellisuussyistä tehty seuraavat toimenpiteet. Aineistosta on poistettu yksityiskohtaiset aluemuuttujat, kuten kunta ja postinumero (q17). Aineistoon on luotu kuntamuuttujan perusteella muuttuja bv3, johon on poimittu yli 34000 asukkaan kunnat ja kunnat, joissa jakauma oli keskimääräisesti suurempi. Pituusmuuttujasta q14 on luotu kaksi uutta pituusmuuttujaa q14_1 ja q14_2 sukupuolen mukaan ja muuttujien ääripäät on luokiteltu yhteen. Alkuperäinen pituusmuuttuja on poistettu. Lisäksi ikämuuttuja q16 ja tulomuuttuja q18 on TOP-koodattu. Avoin muuttuja q9 on tarkistettu ja tunnisteellisia tietoja, kuten sähköpostiosoitteita, tarkkoja ammatteja ja työpaikkoja, on poistettu tarvittaessa. Tietoarkiston anonymisointimerkinnät on tehty [hakasuluin].

Kyselyyn tulleista 27946 vastauksesta poistettiin Tietoarkistossa duplikaatit (N:95).

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Saari, Juho (Tampereen yliopisto) & Helsingin Sanomat & Kauhanen, Jussi (Itä-Suomen yliopisto) & Karhunen, Leila (Itä-Suomen yliopisto) & Lagus, Krista (Aalto-yliopisto) & Kainulainen, Sakari (Diakonia-ammattikorkeakoulu) & Pantzar, Mika (Helsingin yliopisto) & Erola, Jani (Turun yliopisto) & Junttila, Niina (Turun yliopisto) & Müller, Kiti (Työterveyslaitos) & Huhta, Jaana (Työterveyslaitos): Helsingin Sanomien yksinäisyyskysely 2014 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2020-09-01). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3360

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Yksinäisten Suomi (2016). Toim. Saari, Juho. Helsinki: Gaudeamus.

Kaasalainen, Wilma (2021) Emotionaalisen ja sosiaalisen yksinäisyyden vaikutus nuorten omaan tulevaisuuteen suhtautumiseen. Yhteiskuntatutkimuksen kandidaatintutkielma, Tampereen yliopisto.

Lamberg, Hanne (2022) Yksinäisyys yhteiskunnallisen eriarvoisuuden muotona : Sosioekonomisen aseman vaikutus yksinäisyyden kokemukseen ja seurauksiin. Kandidaatintutkielma. Yhteiskuntatieteiden tiedekuntam Tampereen yliopisto.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.