FSD3295 EduMAP: Aikuiskoulutussektorin päättäjien ja koulutushenkilöstön haastatteluja nuorten aikuisten syrjäytymisestä 2017: Suomi

For the complete interview themes or writing guide, please see related files section in the data description.

Select question


Voisitko kertoa lyhyesti organisaatiostasi ja omasta roolistasi siinä?

Millaisten haavoittuvassa asemassa olevien nuorten aikuisten parissa työskentelette?

Mikä tekee [haastateltavan organisaation] visiosta ja lähestymistavasta erityisen [tietyn aikuiskoulutustarjonnan kentällä] suhteessa opiskelijoiden tarpeisiin ja heidän sosioekonomisen asemansa parantamiseen?

Kuinka [haastateltavan organisaatio] pyrkii edistämään haavoittuvassa asemassa olevien nuorten sosioekonomista asemaa? Voisitko kertoa joitain kokemuksia menneistä ja käynnissä olevista hankkeista?

EduMAP hankkeessa käytetään käsitettä “aktiivinen kansalaisuus'. Olemme kiinnostuneita siitä kuinka käsite määritellään ja kuinka sitä käytetään. Onko organisaatiollanne oma määritelmä em. käsitteestä? Kuinka aktiivinen kansalaisuus näkyy koulutusohjelmissanne?

Voisitko lyhyesti kuvailla prosessia, jolla uusia koulutusohjelmia suunnitellaan? Olemme erityisen kiinnostuneita ymmärtämään, millaista tietoa tarvitsette ja käytätte opetuksen suunnittelussa.

Kuinka kuvailisit [koulutusohjelmanne/organisaationne] pedagogista lähestymistapaa?

Saisinko nähtäväkseni koulutuksen kuvauksen ja sisällön (esim. kurssikuvaus)? Olemme erityisesti kiinnostuneita seuraavista asioista:

Voisitko hieman kuvailla koulutukseen liittyviä opetus- ja oppimisprosesseja? Millainen on tyypillinen oppitunti?

Mitkä ovat oman kokemuksesi perusteella sellaisia opetus- ja/tai opiskelutapoja, joihin opiskelijat reagoivat hyvin tai joita opiskelijat suosivat? Mitkä ovat tehokkaimpia toimintamalleja?

Oletko huomannut osallistujien sukupuoleen liittyviä eroja seuraavissa asioissa: kanssakäyminen muiden opiskelijoiden ja opettajien kanssa, ryhmädynamiikka, asenne oppimista ja opetusta kohtaan?

Voisitko hieman kertoa miten koulutusta arvioidaan (esim. vaikuttavuus, opiskelijapalaute)?

Millaisia pätevyysvaatimuksia opetushenkilöstölle on/ pitäisi olla, jotta työskentely haavoittuvassa asemassa olevien oppijoiden kanssa onnistuu?

Voisitko kertoa koulutusohjelman vaikutuksista oppijoihin? Varsinkin:

Mitkä tekijät mahdollistavat em. vaikutukset oppijoille?

Missä määrin ja miten koulutusohjelma parantaa osallistujien työelämätaitoja ja/tai vaikuttaa heidän elämäntilanteensa ja taloudellisen asemansa parantumiseen?

Mitkä osat koulutusohjelmasta tähtäävät osallistujien taloudellisten valmiuksien (esim. työelämätaitojen) kehittymiseen?

Missä määrin (ja miten) osallistuminen koulutusohjelmaan lisää oppijoiden halukkuutta ja kykyjä kanssakäymiseen eritaustaisten henkilöiden kanssa erilaissa sosiaalisissa ympäristöissä?

Onko ohjelmassa osioita, joiden tarkoituksna on kehittää opiskelijoiden sosiaalisia ja kulttuurisia taitoja (esim. viestintätaidot, kulttuurienväliset taidot)?

Missä määrin (ja miten) osallistuminen koulutusohjelmaan lisää oppijoiden yhteiskunnallista tietämystä/valveutuneisuutta/osaamista?

Onko koulutuksessa osioita jotka kehittävät tai mahdollistavat osallistujien poliittista osallistumista?

Kuinka paljon opiskelijat keskimäärin osallistuvat oppitunneille?

Kuinka suuri osa opiskelijoista suorittaa koulutuksen loppuun asti?

Miten koulutusta voisi mielestäsi parantaa tulevaisuutta ajatellen?

Mitä hyödyllistä tästä ohjelmasta olisi mielestäsi opittavissa ja hyödynnettävissä vastaavien ohjelmien kehittämiseen muissa konteksteissa?

Mitkä ovat tärkeimmät institutionaaliset tahot organisaationne koulutusohjelmien ja päivittäisen toiminnan pyörittämisen kannalta? [valtion virastot, työnantajat, järjestöt jne.]

Minkä tahojen kanssa olette kaikkein tiiviimmin yhteistyössä? Miten hoidatte yhteydenpidon?

Onko tahoja, joiden mukanaolo olisi tärkeää, mutta heidän tavoittamisensa on vaikeaa?

Kuinka opiskelijat “rekrytoidaan' koulutusohjelmaanne?

Missä määrin ja miten olette yhteydessä opiskelijoihin opetuksen ulkopuolella?

Pidättekö yhteyttä opiskelijoihin myös valmistumisen jälkeen? Jos kyllä, niin miten?

Voitko kertoa hieman toimenkuvastasi [tehtävässä] työnantajallasi [organisaatio] ja työstäsi organisaatiossa?

Millainen rooli ja mitä erityistehtäviä organisaatiollanne on [aikuiskoulutusta / syrjäytymisvaarassa olevien osallistamista] koskevien säännösten nojalla?

Onko organisaatiollanne strategia sukupuolisesti tasa-arvoisen sitouttamisen edistämistä/sukupuoleen perustuvan epätasa-arvon ja syrjinnän ehkäisemistä varten? Mitä ovat tärkeimmät esteet sen tiellä? Millaisia vähentämistoimia olette laatineet/toteuttaneet?

Voisitko kuvailla lyhyesti työprosessia, joka koskee [uusien politiikoiden laatimista/olemassa olevien politiikoiden ja toimenpiteiden arviointia ja soveltamista ja politiikoiden/säännösten/toimenpiteiden tehokkaan täytäntöönpanon varmistamista]? Haluamme erityisesti ymmärtää, mistä ja miten saatte tiedot, joita tarvitaan [uusien politiikoiden laatimisessa/politiikkastrategioiden kehittämisessä/päätöksenteossa...] ja minkä tyyppiset tiedot ovat tärkeitä prosessissa.

Missä määrin ja miten kansalaisyhteiskunnan ja syrjäytymisvaarassa olevien ryhmien edustajia tai syrjäytymisvaarassa olevia nuoria aikuisia sitoutetaan tai konsultoidaan [uusien politiikoiden/säännösten/toimenpiteiden/aloitteiden kehittämisen, täytäntöönpanostrategioiden kehittämisen/parantelun...] yhteydessä?

Käsitelläänkö [organisaatiossanne] aktiivisen (ja osallistuvan) kansalaisuuden käsitettä? Jos vastaus on myönteinen, kuvaile, mitä aktiivinen kansalaisuus tarkoittaa organisaationne mukaan.

Mitkä ovat mielestäsi tärkeimpiä ongelmia, joita syrjäytymisvaarassa olevat nuoret aikuiset kohtaavat ja joihin pitäisi puuttua nykyisissä politiikoissa, jotka koskevat [koulutusta/aikuiskoulutusta/VG-/VYA-ryhmien osallistamista]?

Mitä mieltä olet nykyisten [koulutusta/aikuiskoulutusta] koskevien politiikoiden tehokkuudesta, saavutuksista ja puutteista VG-/VYA-ryhmien sosioekonomisessa osallistamisessa?

Ovatko nykyiset politiikat mielestäsi riittävän tehokkaita sukupuoleen liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi? Kerro tarkemmin.

Saavutetaanko politiikoiden tavoitteet tai toteutetaanko niitä tehokkaasti käytännössä? Millä tavalla?

Missä määrin nykyiset säännökset luovat suotuisan ympäristön koulutusta järjestäville tahoille?

Onko [koulutusta/aikuiskoulutusta/VG-/VYA-ryhmien osallistamista] koskevia säännöksiä/julkista politiikkaa mielestäsi syytä kehittää? Millä tavalla?

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.