FSD3212 Ammattiin opiskelevien liikunnan lisäämisen ja istumisen vähentämisen pilottitutkimus 2014

The dataset is (D) available only by permission from the data depositor/creator.

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

Ammattiin opiskelevien liikunnan lisäämisen ja istumisen vähentämisen pilottitutkimus 2014

Dataset ID Number

FSD3212

Persistent identifier

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3212

Data Type

Quantitative

Authors

  • Hankonen, Nelli (Helsingin yliopisto. Sosiaalipsykologia)
  • Hynynen, Sini-Tuuli (Helsingin yliopisto. Sosiaalipsykologia)
  • Laine, Hanna (Helsingin yliopisto. Sosiaalipsykologia)
  • Annala, Mikko (Helsingin yliopisto. Sosiaalipsykologia)

Other Identification/Acknowledgements

  • UKK-instituutti
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
  • Jyväskylän yliopisto
  • Kuluttajatutkimuskeskus
  • Cambridge University
  • Newcastle University
  • Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö (LIKES)
  • Suomen TULE ry
  • Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto ry (SAKU)
  • Ehkäisevä päihdetyö ry (EHYT)

Abstract

Tutkimusaineistossa käsitellään ammattikouluopiskelijoiden istumisen vähentämistä ja liikunnallista aktiivisuutta. Aineisto koostuu tutkimuksen useassa eri vaiheissa kerätyistä lomakekyselyistä, Tanita-kehonkoostumusmittauksista, HOOKIE-liikemittauksista ja tutkijan alkuperäisten muuttujien pohjalta muodostetuista muuttujista. Aineisto on pilottitutkimus, jossa vastaajia on yhteensä 43. Aineisto on kerätty Let´s Move It -tutkimushankkeessa ja sen tavoitteena oli suunnitella ja arvioida ammatillisissa oppilaitoksissa teoriaan ja tutkimuksissa saatuun näyttöön perustuvaa yksilö- ja ympäristötasoihin kohdistuvaa interventio-ohjelmaa. Interventio-ohjelman tavoitteena on lisätä opiskelijoiden fyysistä aktiivisuutta ja vähentää paikoillaan istuttua aikaa heidän hyvinvointinsa ja työkykynsä kohentamiseksi. Pilottitutkimukseen osallistui neljä opiskelijaryhmää, joista kaksi osallistui interventiotoimenpiteisiin ja kaksi toimi verrokkiryhmänä (ei interventiotoimenpiteitä, vain mittaukset). Tutkimusta rahoittivat Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Sosiaali- ja terveysministeriö.

Muuttujat on nimetty niin, että lomakemuuttujat tunnistaa K-kirjamesta, Hookie-liikemittaukset H:sta, Tanita-kehonkoostumismittaukset T-kirjaimesta ja R-alkuiset ovat tutkijan muokkaamia lomakemuuttujia, joiden arvot on käännetty päinvastaiseen järjestykseen. Tutkijan muodostamat muuttujat ovat aineistossa Tanita-muuttujien jälkeen. Tutkimusaineistoa on kerätty neljällä eri aikapisteellä: ennen liikuntaohjelman alkamista, ohjelman puolivälissä, sen loputtua ja puoli vuotta ohjelman päättymisen jälkeen. Ajankohta näkyy muuttujissa niin, että lomakekyselyissä ne on merkitty muuttuman nimen loppuun kronologisesti numeroilla 1-4 ja kehonkoostumus- sekä liikemittauksiin ajankohdat on merkitty muuttujan nimeen kirjaimella (a-c) ja lisäksi muuttujan selitteisiin. Osa muuttujista on suomeksi ja osa englanniksi.

Neljästi toistetut sessiokyselyt sisältävät pääosin samat muuttujat. Samat kysymykset on nimetty yhdenmukaisesti eri aikapisteillä. Toinen kysely (2.) on toteutettu huomattavasti suppeampana kuin muut. Kyselyissä tiedusteltiin aluksi vastaajan fyysisesta aktiivisuudesta: liikkumisen määrästä, rasittavuudesta ja tavoista sekä liikkumiseen suhtautumista väitteiden avulla. Vastaajalta tiedusteltiin esimerkiksi, miten liikkuminen kolmesti viikossa vähintään 30 minuutin ajan hengästyen auttaisi nukkumaan paremmin.

Seuraavaksi tiedusteltiin väitteiden avulla syitä harrastaa liikuntaa vapaa-ajalla, läheisten suhtautumista liikkumiseen, seuraavan kuukauden liikuntasuunnitelmia, tyytyväisyyttä nykyiseen liikunnan määrään ja uskoa liikuntaohjelman suorittamista kohtaan. Vastaajalta tiedusteltiin myös, onko edellisen kahden viikon aikana miettinyt erilaisia liikkumiseen liittyviä asioita. Lopun kysymykset koskivat yhtäjaksoista istumista ja vastaajan terveydentilaa. Vastaajalta tiedusteltiin mm. istumisen määrää tunteina ja minuutteina, istumisen keskeyttämistä ja istumisen vähentämisen hyötyjä. Terveydestä kysyttiin, onko ollut erilaisia oireita ja stressin kokemuksia.

Hookie-mittauksessa henkilö on pitänyt kolmena eri ajankohtana (a. ennen liikuntaohjelmaa, b. heti sen jälkeen ja c. puoli vuotta ohjelman päättymisen jälkeen) viikon verran liikkumista mittaavaa ranneketta. Tietoja on kerätty päivittäin mm. liikkumattomasta ajasta, istumiseen käytetystä ajasta, eri tasoiseen urheiluun käytetystä ajasta sekä askelten- ja juoksuaskelten määrästä.

Tanita-kehonkoostumusmittauksia on tehty kahdessa ajankohdassa: ennen liikuntaohjelman alkua (a.) ja puoli vuotta liikuntaohjelman jälkeen (b.). Kyselyssä on jätetty mittauksen tiedot muun muassa painosta, pituudesta, kehon rasvan määrästä ja painoindeksistä. Aineisto sisältää koostumusmittaukset myös erikseen kehon eri osista.

Taustamuuttujina kyselyssä ovat mm. sukupuoli, ikä, tutkinto, paino, pituus ja vanhempien koulutus.

Keywords

ajankäyttö; ammattikoululaiset; elintavat; fyysinen aktiivisuus; fyysinen hyvinvointi; interventiotutkimus; istuminen; kehonkoostumus; liikunta; mittauslaitteet

Topic Classification

Series

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (D) vain luovuttajan luvalla.

Data Collector

  • Laine, Hanna (Helsingin yliopisto. Sosiaalipsykologia)
  • Hynynen, Sini-Tuuli (Helsingin yliopisto. Sosiaalipsykologia)
  • Muinonen, Pauliina (Helsingin yliopisto. Sosiaalipsykologia)
  • Kortelainen, Verena (Helsingin yliopisto. Sosiaalipsykologia)
  • Sjö, Petja (Helsingin yliopisto. Sosiaalipsykologia)

Time Period Covered

2014

Collection Dates

2014-04 – 2014-11

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Etelä-Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

ammattikoululaiset, joilla oli paljon istumista koulupäivän aikana (excluding henkilöt, jotka eivät osaa suomen kieltä riittävän hyvin suorittaakseen kyselyjä tai joilla on liikuntarajoituksia)

Time Method

Pitkittäisaineisto: kohortti/tapahtuma-aineisto

Sampling Procedure

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Tutkimukseen pyydettiin mukaan yksi ammattikoulu Etelä-Suomesta. Luokista valittiin neljä luokkaa, joilla oli tutkimusaikana pakollinen terveystiedon kurssi. Opettaja esitteli tutkimuksen oppilaille huhtikuussa 2014 ja heille annettiin kaksi päivää aikaa miettiä osallistumistaan tutkimukseen. Otoksella tavoiteltiin 60 oppilasta, joista 43 osallistui lopulta tutkimukseen. Jako interventio- ja kontrollikouluihin tapahtui satunnaisotannalla luokan koko ja sukupuolijakauma huomioon ottaen. Osallistuneista 43 nuoresta suurin osa (N:34) oli 18-19 vuotiaita. Tutkimus alkoi huhtikuun 2014 alussa, ensimmäinen jälkimittaus oli toukokuun 2014 puolivälissä ja seurantamittaus marraskuun 2014 lopussa.

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Mittaukset ja testit: fyysisten ominaisuuksien mittaaminen

Kontrolloitu koe: kenttä- tai interventiokoe

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Tekniset keruuvälineet

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Data Version

1.0

Related Datasets

FSD3437 Ammattiin opiskelevien liikunnan lisäämisen ja istumisen vähentämisen interventiotutkimus: opiskelijahaastattelut 2015-2017

FSD3445 Ammattiin opiskelevien liikunnan lisäämisen ja istumisen vähentämisen interventiotutkimus: opiskelijakyselyt, kehonkoostumus- ja liikemittaukset 2015-2017

FSD3446 Ammattiin opiskelevien liikunnan lisäämisen ja istumisen vähentämisen interventiotutkimus: opettajakyselyt 2015-2017

FSD3452 Liikettä toiselle asteelle: henkilökunnan täydennyskoulutuskyselyt 2016-2018

FSD3453 Liikettä toiselle asteelle: opettajaopiskelijoiden yksilöhaastattelut 2017-2018

Completeness of Data and Restrictions

Osaan tutkijan muodostamiin muuttujiin löytyy lisätietoa aineiston liitteistä. Liitteistä löytyy myös tiedot, miten muuttujien alkuperäiset nimet on muutettu arkistoitavaan aineistoon. Päinvastaiseen järjestykseen koodatuissa R-alkuisissa muuttujissa ei ole selitteitä, ja ne on yhdistettävissä alkuperäisiin muuttujiin nimen perusteella.

Aineistosta on poistettu tunnisteellisuuden vuoksi valvojien nimet sisältävät muuttujat, kaikki syntymäpäivä- ja ikämuuttujat, opiskelupaikka (k5_1) ja kysymyksen k7_1 työtehtävä/ammatti-avomuuttuja.

Lomakemuuttujapatteriston k21 arvoista uupuu selite arvolle 7. Tietoa ei ole saatavilla.

Weighting

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Hankonen, Nelli (Helsingin yliopisto) & Hynynen, Sini-Tuuli (Helsingin yliopisto) & Laine, Hanna (Helsingin yliopisto) & Annala, Mikko (Helsingin yliopisto): Ammattiin opiskelevien liikunnan lisäämisen ja istumisen vähentämisen pilottitutkimus 2014 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2019-05-03). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3212

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

FSD has not been informed of any publications related to the data.

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.