FSD3203 Tampere Praksis: Lastensuojelun sijaishuolto ja lasten läheisverkostot 2016

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Tampere Praksis: Lastensuojelun sijaishuolto ja lasten läheisverkostot 2016

Aineistonumero

FSD3203

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3203

Aineiston laatu

Kvalitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Tampere Praksis

Muut tekijät

  • Taskinen, Maiju (Tampereen yliopisto)

Sisällön kuvaus

Aineistossa on haastateltu erään kunnan sosiaaliasemalta neljä sosiaalityöntekijää, jotka työskentelevät huostaanotettujen sijaishuollossa olevien lasten parissa. Sosiaalityöntekijöitä pyydettiin kuvailemaan 2-3 asiakastapausta ja niiden etenemistä. Näiden pohjalta haastatteluissa pohdittiin sijaishuollossa olevien lasten läheisverkostojen merkitystä. Tapauksia kertyi yhteensä yhdeksän.

Keskeisiä teemoja haastatteluissa olivat muun muassa lapsen läheisverkostot, lastensuojeluprosessin eteneminen, erilaiset läheisverkostoa koskevat tilanteet sekä sosiaalityöntekijän toiminta ja ratkaisut silloin, kun sijoitetun lapsen läheissuhteet ovat olleet säätelyn tarpeessa. Lopuksi, ellei haastattelusta tullut muutoin ilmi, tutkija tiedusteli, mitä haasteita sosiaalityöntekijät näkevät läheisverkoston kanssa työskentelyssä sekä mitä voimavaroja läheisverkosto tuo lapsen elämään.

Taustatietoja ovat haastateltavan sukupuoli ja ammatti sekä haastattelupäivämäärä. Aineistosta on tehty jatkokäyttäjälle html-versio, jonka hakemiston avulla kirjoituksia on helppo selata.

Asiasanat

huostaanotto; lapsen etu; lapset (ikäryhmä); lastensuojelu; läheiset; perheet; perhesuhteet; perhetyö; sijaishuolto; sijoitetut lapset; sosiaaliset verkostot; sosiaalityö

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Tampere Praksis -hankkeen aineistot

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Tampere Praksis

Tuottajat

  • Tampere Praksis

Ajallinen kattavuus

2016

Aineistonkeruun ajankohta

2016-02-04 – 2016-02-05

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havainto/aineistoyksikkötyyppi

Henkilö

Perhe

Tapahtuma/prosessi/toiminta

Perusjoukko/otos

Lastensuojelun sosiaalityöntekijät, jotka ovat tehneet lasten sijoituspäätöksiä

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Havainto/aineistoyksiköiden valinta

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Tutkija otti yhteyttä erään kunnan sosiaaliasemaan, josta suostuttiin osallistumaan tutkimukseen, ja haastatteluihin valittiin neljä osallistujaa.

Aineistonkeruun tekniikka

Kasvokkainen haastattelu

Taltiointi

Keruuväline tai –ohje

Osallistujatehtävä

Haastatteluteemat tai haastattelurunko

Aineiston määrä

Neljä txt-muotoista datatiedostoa, litteroitua aineistoa on yhteensä 66 sivua. Lisäksi myös tiedostot html-muodossa.

Datatiedostojen kieli

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Tutkija on litteroinut aineiston ja anonymisoinut siitä suorat ja epäsuorat tunnisteet, kuten paikkakunnat ja kulttuuritaustaan liittyvät tunnisteet. Asiakascaset on eritelty niin, että yhdessä tiedostossa on yhden sosiaalityöntekijän kertomat caset.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Tampere Praksis: Tampere Praksis: Lastensuojelun sijaishuolto ja lasten läheisverkostot 2016 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2017-12-13). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3203

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Taskinen, Maiju (2016) Lapsen läheissuhteiden säätely sijaishuollossa. Pro gradu -tutkielma, Tampereen yliopisto.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Taskinen, Maiju (2016) Lapsen läheissuhteiden säätely sijaishuollossa. Pro gradu -tutkielma, Tampereen yliopisto.

Simpson, Tiina (2019). "Kerta kaikkiaan niiden suhde on niin välitön nyt". Lasten läheissuhteet ja suhdetyö läheisverkostosijoituksessa sosiaalityöntekijöiden kuvaamina. Tampere: Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta. Sosiaalityön pro gradu-tutkielma. http://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-201907052472

Mäyrä, Minna (2020). LAPSEN HYVINVOINNIN KEHYKSET LASTENSUOJELUN SIJAISHUOLLOSSA. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Sosiaalityön Pro gradu -tutkielma.

Hohtari, Anni (2020) Biologinen vanhemmuus ja huostaanotto - Vanhempi-lapsi-suhde ja vanhemmuus sosiaalityöntekijöiden kuvaamana. Tampere: Tampereen yliopisto. Sosiaalityön Pro gradu -tutkielma.

Virtanen, Minna (2020). Vanhemmuuden uudet mahdollisuudet ja haasteet: Sosiaalityöntekijät kuvaamassa biologista vanhemmuutta huostaanotetun lapsen elämässä. Tampere: Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta. Pro gradu -tutkielma. http://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202011258202

Penninkangas Emmi(2022): Ekologisen systeemiteorian mukaiset lähestymistavat sijaishuollossa sosiaalityöntekijöiden kuvaamina. Pro gradu -tutkielma. Tampereen yliopisto, Sosiaalityön maisteriohjelma, Pori. https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202204273793

Lehtonen, Heini (2022) Vanhemmuuden diskurssit sijaishuollossa. Pro gradu -tutkielma. Tampereen yliopisto:Tampere.

Karstu, Anna-Maija (2022). Kaikki sujuu, kun on ohjat käsissä ja palikat kasassa. Lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän asiantuntijuus sijaishuollossa. Sosiaalityön pro gradu-tutkielma. Rovaniemi: Lapin yliopisto.

Tihinen, Sanna & Lähderinne, Mira (2022) ' ...Kyllä se raivaamista on ollut, mutta loppu hyvin, kaikki hyvin...'-Tutkimus perheen jälleenyhdistämisestä sosiaalityöntekijän näkökulmasta. Pro gradu-tutkielma. Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta, Yhteiskuntatieteiden laitos. Itä-Suomen yliopisto.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.