FSD3188 Sosiaalibarometri 2016

Aineiston nimi

Sosiaalibarometri 2016

Aineistonumero

FSD3188

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3188

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

Sisällön kuvaus

Sosiaalibarometrit ovat tutkimuksellisia ajankohtaisselvityksiä, joiden tarkoituksena on tuottaa mahdollisimman ajan tasalla olevaa tietoa hyvinvointipalvelujen, palvelujärjestelmän ja hyvinvoinnin tilanteesta ja niiden muutossuunnista. Sosiaalibarometri oli tarkoitus harventaa joka toinen vuosi toteutettavaksi, mutta Kelan aloitteesta sovittiin, että barometrissa seurataan kolmena peräkkäisenä vuonna toimeentulotuen Kela-siirtoa. Tämän vuoksi laajemman Sosiaalibarometrin välivuosina ilmestyy Sosiaalibarometrin erityiskatsaus, joista vuoden 2016 sosiaalibarometri on ensimmäinen. Kyselyssä vastaajina ovat Manner-Suomen kuntien tai yhteistoiminta-alueiden sosiaali- ja terveydenhuollosta vastaavat johtajat, Kelan toimeentulotuen kannalta oleelliset vastaajat sekä aikuissosiaalityön ja toimeentulotuen sosiaalityöntekijät. Tutkimusta ovat rahoittaneet Kela ja Raha-automaattiyhdistys.

Aluksi kyselyssä tarkasteltiin toimeentulotuen Kela-siirtoa ja perusturvan kehittämistä. Näihin kysymyksiin vastasivat kaikki kolme vastaajaryhmää. Ensin vastaajilta kysyttiin, pitivätkö he päätöstä perustoimeentulotuen myöntämisen ja maksamisen siirtymistä Kelaan oikeana. Lisäksi vastaajia pyydettiin arvioimaan Kela-siirrosta aiheutuvien seurauksien todennäköisyyttä ja heiltä kysyttiin, mitä mieltä he olivat erilaisista Kela-siirron toimeenpanoa koskevista väittämistä. Lisäksi tiedusteltiin sosiaalihuollon ja Kelan välisen yhteistyön sujuvuutta. Näkemyksiä perusturvasta tiedusteltiin kysymällä, millaisena sen taso nähtiin aineistonkeruuhetkellä ja miten perusturvaa tulisi vastaajien mielestä kehittää.

Lopuksi kyselyssä käsiteltiin sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta, jota koskeviin kysymyksiin vastasivat vain sosiaali- ja terveysjohtajat. Heitä pyydettiin arvioimaan sote-uudistusta kokonaisuutena sekä uudistuksen onnistumista ja tärkeitä tekijöitä onnistumisen taustalla. Lisäksi kysyttiin keinoja kustannusten hillitsemiseen pitkällä aikavälillä ja valinnanvapauden lisäämisen vaikutuksia.

Taustatietoina ovat vastaajaryhmästä riippuen muun muassa vastaajan koulutustausta, tehtävänimike, ammattikelpoisuus, työsuhteen kesto, suuralue, luokiteltu asukasluku ja tilastollinen kuntaryhmittely.

Asiasanat

Kansaneläkelaitos; Kela-siirto; asuminen; perusturva; sosiaalietuudet; sosiaalihuolto; sosiaalipalvelut; sosiaalitoimi; sosiaaliturva; sote-uudistus; terveydenhuolto; terveyspalvelut; toimeentulo; toimeentulotuki; uudistukset; viranomaisyhteistyö

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Sosiaalibarometrit

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

Tuottajat

  • SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

Ajallinen kattavuus

2016

Aineistonkeruun ajankohta

2016-01-12 – 2016-02-08

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Organisaatio

Perusjoukko/otos

Suomen kuntien tai yhteistoiminta-alueiden sosiaali- ja terveydenhuollosta vastaavat johtajat, Kelan toimeentulotuen kannalta oleelliset henkilöt sekä aikuissosiaalityön ja toimeentulotuen sosiaalityöntekijät (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Kokonaisaineisto

Sosiaalibarometrin kyselylomakkeet lähetettiin kaikille Manner-Suomen kuntien tai yhteistoiminta-alueiden sosiaali- ja terveydenhuollosta vastaaville johtajille, Kelan toimeentulotuen kannalta oleellisille vastaajille sekä aikuissosiaalityön ja toimeentulotuen sosiaalityöntekijöille. Vastauksia palautui määräaikaan mennessä 373 kappaletta. Sosiaali- ja terveysjohtajien yhteystiedot poimittiin kaikkien Manner-Suomen kuntien, kuntayhtymien ja muiden yhteistoiminta-alueiden verkkosivuilta loka-joulukuussa 2015. Aineistonkeruussa on huomioitu vuoden 2016 alussa tapahtuneet neljä kuntaliitosta. Suurimmista kaupungeista ja kuntayhtymistä on poimittu useampi vastaaja. Jos palvelut on järjestetty tilaaja-tuottaja -mallin mukaisesti, vastaaja edustaa tilaajaosapuolta. Kyselyjä lähetettiin 301 ja niitä palautui 109 kappaletta (vastausprosentti 36 %, osuus lopullisesta aineistosta 29 %).

Kelan organisaatiouudistuksen myötä vuoden 2016 sosiaalibarometriin poimittiin toimistojen johtajien sijaan kaikki toimeentulotuen kannalta oleelliset henkilöt. Kysely lähettiin Kelan vakuutuspiirien johtajille, toimeentuloturvaetuuksien ratkaisukeskusten päälliköille, toimeentulotukiryhmien etuuskäsittelypäälliköille, lakiyksikön päällikölle, toimeentuloturvaetuuksien osaamiskeskuksen päällikölle, asiakaspalveluyksikön päälliköille ja toimistojen ryhmäpäälliköille. Yhteystiedot saatiin Kelasta. Kyselyjä lähetettiin 68 ja niitä palautui 45 kappaletta (vastausprosentti 66 %, osuus lopullisesta aineistosta 12 %).

Sosiaalityöntekijöiden kysely lähetettiin kuntien, yhteistoiminta-alueiden ja kuntayhtymien kirjaamoihin sen mukaan, mikä taho on vastuussa toimeentulotuen myöntämisestä. Kysely pyydettiin lähettämään edelleen toimeentulotuen ja aikuissosiaalityön sosiaalityöntekijöille. Kysely kohdennettiin sosiaalityöstä vastaavien henkilöiden sijaan sosiaalityöntekijöille, koska haluttiin lähempänä asiakasta olevien näkökulma mukaan. 219 sosiaalityöntekijää vastasi kyselyyn (osuus lopullisesta aineistosta 59 %). Sosiaalityöntekijöiden vastausprosenttia ei voi laskea, koska toimeentulotuesta ja aikuissosiaalityöstä vastaavien sosiaalityöntekijöiden kokonaismäärä ei ole tiedossa.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Kyselylomakkeet on nimetty sarjan muiden aineistojen mukaisesti: A=sosiaali- ja terveysjohto, B=Kela, F=sosiaalityöntekijät.

Aineistosta on poistettu tutkijoiden toimesta Kelan kyselylomakkeen taustamuuttujat sekä sosiaali- ja terveysjohtajien ja sosiaalityöntekijöiden kuntien/yhteistoiminta-alueiden nimet. Arkistoinnin yhteydessä aineistoon on tehty tunnisteellisuussyistä seuraavat muutokset. Muuttuja q24 alueen hyväksyttävät asumismenot on luokiteltu kolmeen luokkaan. Sosiaali- ja terveysjohtajien koulutustaustamuuttujasta q3 hallinto-, talous- ja kasvatustieteellinen sekä muu yhteiskuntatieteellinen koulutus on luokiteltu luokkaan muu tai useita tutkintoja. Lisäksi sosiaalityöntekijöiden tehtävänimikemuuttujasta q44 on poistettu tunnisteelliset tehtävänimikkeet. Tietoarkiston merkinnät on tehty [hakasulkein]. Aineiston avovastaukset eivät ole saatavilla Tietoarkistosta, mutta niistä voi kysyä lisätietoa SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:ltä.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry: Sosiaalibarometri 2016 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2018-08-09). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3188

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Erityisehdot

Jatkokäyttäjien tulee lähettää Suomen sosiaali ja terveys ry:lle yksi kappale kaikista raporteista, opinnäytetöistä, artikkeleista ja muista julkaisuista ja materiaaleista, joissa ovat käyttäneet tätä aineistoa. Julkaisujen postitusosoite on SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Tutkimus, Yliopistonkatu 5, 00100 HELSINKI ja sähköisten julkaisujen osoite tutkimus@soste.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Eronen, Anne & Lehtinen, Timo & Londén, Pia & Perälahti, Anne (2016). Sosiaalibarometri 2016. Erityiskatsaus toimeentulosta ja sote-uudistuksesta. Helsinki: SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Eronen, Anne & Lehtinen, Timo & Londén, Pia & Perälahti, Anne (2016). Sosiaalibarometri 2016. Erityiskatsaus toimeentulosta ja sote-uudistuksesta. Helsinki: SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.