FSD3183 Sosiaalibarometri 2017

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

  • Aineistoon ei liity muita kuvailevia tiedostoja

Aineiston nimi

Sosiaalibarometri 2017

Aineistonumero

FSD3183

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3183

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

Sisällön kuvaus

Sosiaalibarometrit ovat tutkimuksellisia ajankohtaisselvityksiä, joiden tarkoituksena on tuottaa mahdollisimman ajan tasalla olevaa tietoa hyvinvointipalvelujen, palvelujärjestelmän ja hyvinvoinnin tilanteesta ja niiden muutossuunnista. Vuoden 2017 Sosiaalibarometri-kyselyssä ajankohtaisteemoina ovat muun muassa hyvinvoinnin tila, eriarvoisuus, sosiaalietuudet, asiakasmaksut, sote-uudistus, toimeentulotuki sekä työttömyys ja työllisyys. Kyselyssä vastaajina ovat kuntien ja yhteistoiminta-alueiden sosiaali- ja terveysjohtajat, Kansaneläkelaitoksen ja työ- ja elinkeinotoimistojen johtavissa asemissa olevat työntekijät, sosiaalityöntekijät sekä Kansaneläkelaitoksen toimihenkilöt. Kyselyssä kartoitetaan laaja-alaisesti vastaajien taustaorganisaatioiden tilannetta.

Ensimmäisenä kyselyssä kartoitettiin hyvinvoinnin tilaa. Kysyttiin hyvinvoinnin kokonaistilanteesta ja sosiaali- ja terveysjohtajilta erityisesti kuntalaisten tarvitsemien sosiaali- ja terveyspalvelujen turvaamisesta nykyisillä voimavaroilla. Lisäksi kysyttiin eri tekijöiden, kuten työttömyyden, palvelujen saatavuuden, terveysongelmien ja tuloerojen, vaikutusta alueen väestön hyvinvoinnin tilanteeseen lähivuosina. Seuraavaksi tarkasteltiin eriarvoisuutta ja sosiaalietuuksia sekä kysyttiin perusturvaetuuksien tasosta. Sosiaali- ja terveysjohtajilta tiedusteltiin sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksujen toteuttamisesta ja mielipiteitä asiakasmaksuja ja niiden kehittämistä koskevistä väittämistä.

Seuraavana teemana kyselyssä oli sote-uudistus, joihin vastasivat pääasiassa sosiaali- ja terveysjohtajat. Vastaajia pyydettiin arvioimaan sote-uudistusta kokonaisuutena sekä erilaisia uudistuksen ratkaisuja. Lisäksi pyydettiin arvioimaan uudistuksen onnistumista erilaisissa asioissa kuten palvelujen laadussa, saatavuudessa ja kustannustehokkuudessa. Kysyttiin myös uudistuksen onnistumiseen vaikuttavista tekijöistä ja keinoista hillitä kustannuksia. Kyselyn seuraavat kysymykset oli suunnattu sosiaalityöntekijöille ja kaikille Kelan vastaajille ja ne koskivat toimeentulotukea. Vastaajia pyydettiin arvioimaan perustoimeentulotuen Kela-siirrosta aiheutuvia seurauksia kuten kansalaisten välisen yhdenvertaisuuden säilymisen ja asiointimahdollisuuksien paranemisen todennäköisyyttä.

Lopuksi kyselyssä kartoitettiin sosiaali- ja terveysjohdon sekä te-johdon näkemyksiä työttömyydestä ja työllisyydestä. Vastaajia pyydettiin arvioimaan eri työllisyyttä heikentäviä tekijöitä sekä erilaisten politiikkatoimenpiteiden tehokkuutta työllisyyden parantamisessa. Politiikkatoimenpiteinä mainittiin esimerkiksi elvyttävä raha- ja finanssipolitiikka, työvoimapalveluiden tehostaminen sekä työttömyysturvan tason alentaminen. Lisäksi kyselyssä kartoitettiin pitkäaikaistyöttömyyttä, nuorisotyöttömyyttä ja maahanmuuttajataustaisten henkilöiden työllistymistä sekä tekijöitä, jotka ovat vaikuttaneet kyseisten ryhmien työllistymiseen. Lisäksi kyselyssä kysyttiin eri tahojen ja järjestöjen välisen yhteistyön toimivuudesta.

Taustatietoina ovat vastaajaryhmästä riippuen muun muassa työskentelyaika nykyisissä tehtävissä, koulutustausta, ammattikelpoisuus sekä suualue, palvelulinja tai vakuutuspiiri.

Asiasanat

asiakasmaksut; eriarvoisuus; hyvinvointi; hyvinvointipalvelut; sosiaalietuudet; sosiaalihuolto; sosiaalipalvelut; sosiaalitoimi; sote-uudistus; terveydenhuolto; terveyspalvelut; toimeentulotuki; työttömyys; uudistukset; viranomaisyhteistyö

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Sosiaalibarometrit

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

Ajallinen kattavuus

2017

Aineistonkeruun ajankohta

2017-01-01 – 2017-02-28

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Organisaatio

Perusjoukko/otos

Suomen kuntien tai yhteistoiminta-alueiden sosiaali- ja terveydenhuollon johtajat ja sosiaalityöntekijät, TE-johtajat sekä Kelan johtajat ja toimihenkilöt (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Kokonaisaineisto

Sosiaalibarometrin kyselylomakkeet lähetettiin kaikille Manner-Suomen kuntien tai yhteistoiminta-alueiden sosiaali ja terveydenhuollosta vastaaville johtajille, sosiaalityöntekijöille, kelan johdolle, TE-johtajille sekä otokselle Kelan toimihenkilöitä. Vastauksia palautui määräaikaan mennessä 991 kappaletta. Jokaisella vastaajaryhmällä oli oma kyselylomakkeensa. Kelan toimihenkilöille kysely lähetettiin muista poikkeavassa aikataulussa vasta maaliskuussa (1.3.-17.3.2017), sillä Kelan ylin johto halusi antaa heille työrauhan alkuvuodeksi.

Sosiaali- ja terveysjohtajien yhteystiedot poimittiin kaikkien Manner-Suomen kuntien, kuntayhtymien ja muiden yhteistoiminta-alueiden verkkosivuilta joulukuussa 2016. Aineistonkeruussa on huomioitu vuoden 2017 alussa tapahtuneet kuntaliitokset ja aloittaneet uudet sote-alueet. Suurimmista kaupungeista ja kuntayhtymistä poimittiin organisaatiorakenteen mukaan useampi vastaaja. Kyselyjä lähetettiin 297 ja niistä palautui 145 kappaletta (vastausprosentti 49 %, osuus lopullisesta aineistosta 15 %). Sosiaalityöntekijöiden kysely lähetettiin kuntien, yhteistoiminta-alueiden ja kuntayhtymien kirjaamoihin. Kysely pyydettiin lähettämään edelleen alueen sosiaalityöntekijöille. Sosiaalityöntekijöitä vastasi kyselyyn 370 (osuus lopullisesta aineistosta 37 %). Sosiaalityöntekijöiden vastausprosenttia ei voi laskea, koska sosiaalityöntekijöiden kokonaismäärä ei ole tiedossa.

Kelan johdon kysely lähetettiin Kelan asiakkuus-, etuus- ja kehittämispalvelujen tulosyksiköiden johtajille, yksikön päälliköille, keskuksen päälliköille ja ryhmäpäälliköille. Kyselyjä lähetettiin 196 ja niistä palautui 95 kappaletta (vastausprosentti 49 %, osuus lopullisesta aineistosta 10 %). Kelan toimihenkilöille suunnattu kysely lähetettiin otokselle Kelan toimeentulotuen etuuskäsittelijöistä ja palveluasiantuntijoista. Otokseen poimittiin satunnaisotannalla noin puolet Kelan etuuskäsittelyn työntekijöistä ja puolet asiakaspalvelun työntekijöistä. Kaikki yhteystiedot saatiin Kelasta. Kysely lähetettiin 567 toimihenkilölle ja heistä 321 vastasi siihen (vastausprosentti 57 %, osuus lopullisesta aineistosta 32 %).

TE-toimistojen johdolle suunnattu kysely lähetettiin työnvälitys- ja yrityspalvelujen, osaamisen kehittämisen palvelujen sekä tuetun työllistämisen palvelujen palvelulinjojen johtajille, esimiehille ja päälliköille. Yhteystiedot saatiin työ- ja elinkeinoministeriöstä. Kyselyjä lähetettiin 151 ja niistä palautui 60 kappaletta (vastausprosentti 40 %, osuus lopullisesta aineistosta 6 %).

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineisto ei sisällä eri vastaajaryhmien erillisiä kyselylomakkeita. Aineistossa on kuitenkin hyödynnetty sarjan aikaisempien aineistojen kyselylomakkeiden tunnuksia eri vastaajaryhmien nimeämisessä seuraavasti: A= sosiaali- ja terveysjohto, B= Kelan johto, C= TE-johto, F= sosiaalityöntekijät ja G= Kelan toimihenkilöt.

Aineistosta on poistettu tutkijoiden toimesta tunnisteelliset taustamuuttujat, kuten tarkat aluetiedot ja organisaatioihin liittyvät muuttujat. Arkistoinnin yhteydessä aineistoon on tehty tunnisteellisuussyistä seuraavat muutokset. Alueen hyväksyttäviä asumismenoja kuvaava muuttuja q14 on luokiteltu kolmeen luokkaan. Sosiaali- ja terveysjohdon, Kelan johdon ja TE-johdon koulutustaustamuuttujasta hallinto- ja taloustieteellinen koulutus on luokiteltu samaan luokkaan, lääke- ja terveystieteellinen koulutus samaan luokkaan sekä kasvatustieteellinen koulutus luokkaan "muu tai useita tutkintoja". Te-vastaajien aluemuuttuja on luokiteltu suuralueittain, jossa Kaakkois-Suomi on luokiteltu kuuluvaksi Etelä-Suomen suuralueeseen. Toiminta-alueen työttömyysprosenttimuuttuja on luokiteltu 2,5 prosentin välein. Avovastaukset eivät ole saatavilla Tietoarkistosta, mutta niistä voi kysyä lisätietoa SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:ltä.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry: Sosiaalibarometri 2017 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2018-12-13). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3183

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Erityisehdot

Jatkokäyttäjien tulee lähettää Suomen sosiaali ja terveys ry:lle yksi kappale kaikista raporteista, opinnäytetöistä, artikkeleista ja muista julkaisuista ja materiaaleista, joissa ovat käyttäneet tätä aineistoa. Julkaisujen postitusosoite on SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Tutkimus, Yliopistonkatu 5, 00100 HELSINKI ja sähköisten julkaisujen osoite tutkimus@soste.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Näätänen, Ari-Matti & Londén, Pia & Peltosalmi, Juha (2017). Sosiaalibarometri 2017. Helsinki: SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Näätänen, Ari-Matti & Londén, Pia & Peltosalmi, Juha (2017). Sosiaalibarometri 2017. Helsinki: SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry.

Näätänen, Ari-Matti & Ylikännö, Minna (2017). Kaikkia toimeentulotuen haasteita ei ole ratkaistu [verkkodokumentti]. Kela: Sosiaalivakuutus. https://sosiaalivakuutus.fi/kaikkia-toimeentulotuen-haasteita-ei-ole-ratkaistu/ [viitattu 17.5.2019].

Ylikännö, Minna & Näätänen Ari-Matti (2017). Toimeentulotuen Kela-siirto esimerkki tiedon ja poliittisen valmistelun kohtaamattomuudesta [verkkodokumentti]. Tackling Inequalities in Time of Austerity (TITA). https://blogit.utu.fi/tita/2017/09/11/toimeentulotuen-kela-siirto-esimerkki-tiedon-ja-poliittisen-valmistelun-kohtaamattomuudesta/ [viitattu 17.5.2019].

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.