FSD3148 WeAll-media-aineisto työelämän ja koulutuksen tasa-arvokysymyksistä 2016

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

WeAll-media-aineisto työelämän ja koulutuksen tasa-arvokysymyksistä 2016

Aineistonumero

FSD3148

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3148

Aineiston laatu

Kvalitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Lehtonen, Jukka (Helsingin yliopisto)

Sisällön kuvaus

Media-aineisto koostuu 2555 lehtijutusta, jotka on kerätty kahdeksasta eri mediasta (Helsingin Sanomat, Turun Sanomat, Maaseudun Tulevaisuus, YLE:n verkkouutiset, Hufvudstadsbladet, Kainuun Sanomat, Ilkka ja Tekniikka & Talous). Aineiston keräsi kahdeksan WeAll-hankkeen tutkijaa tammi-huhtikuussa 2016. Lehtileikkeet sisältävät uutisia, pääkirjoituksia ja mielipidekirjoituksia ja käsittelevät työelämän ja koulutuksen teemojen lisäksi erilaisia tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyviä erontekoja ja normeja. Määrällisesti eniten lehtileikkeitä on Helsingin Sanomista.

Kerättäviä aihekokonaisuuksia ovat olleet esimerkiksi työn ja perheen yhteensovittaminen, työn ja vapaa-ajan rajat, johtajuus, työssä jaksaminen, kiusaaminen, syrjintä, etuudet, työttömyys, ura- ja koulutusvalinnat, työelämän ja koulutuksen segregaatio sekä tasa-arvo ja vähemmistöt työelämässä ja koulutuksessa.

Erontekojen osalta on kiinnitetty huomiota siihen, esiintyykö jutuissa esimerkiksi sukupuoleen ja sen moninaisuuteen, alueellisiin eroihin, sosiekonomisiin eroihin, ikään, seksuaaliseen suuntautumiseen, terveydentilaan, vammaisuuteen, etnisyyteen tai muihin vähemmistöihin liittyviä erontekoja.

Aineistosta on muodostettu myös yksityiskohtaiset taustatiedot sisältävä tiedosto, johon on kirjattu teemojen lisäksi esimerkiksi tietoa leikkeisiin liittyvistä kuvista, jutun tekijästä, jutussa mainituista asiantuntija- tai sidosryhmistä ja onko jutussa esiintyvä aihe pää- vai sivuteema. Kyselypohjan tiedoissa sekä lehtileikkeessä on sama koodi, joka muodostettiin siten, että ensin merkittiin leikkeen järjestysnumero lehdittäin, sitten lehden tunnusmerkki ja lopuksi päivämäärä.

Asiasanat

erot; intersektionaalisuus; koulutus; media; sanomalehdet; sukupuoli; tasa-arvo; työelämä; yhdenvertaisuus

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.

Kerääjät

  • Heikkinen, Suvi (Jyväskylän yliopisto. Kauppakorkeakoulu)
  • Hyvönen, Henri (Helsingin yliopisto. Filosofian, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos)
  • Jyrkinen, Marjut (Helsingin yliopisto. Filosofian, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos)
  • Lehtonen, Jukka (Helsingin yliopisto. Filosofian, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos)
  • Kangas, Emilia (Jyväskylän yliopisto. Kauppakorkeakoulu)
  • Lähdesmäki, Merja (Helsingin yliopisto. Ruralia-instituutti)
  • Niemistö, Charlotta (Hanken Svenska Handelshögskolan)
  • Suutari, Timo (Helsingin yliopisto. Ruralia-instituutti)

Ajallinen kattavuus

2016-01 – 2016-04

Aineistonkeruun ajankohta

2016-01-01 – 2016-04-30

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havainto/aineistoyksikkötyyppi

Mediatyyppi: teksti

Tapahtuma/prosessi/toiminta

Perusjoukko/otos

Työelämää ja koulutusta sekä niihin liittyviä erontekoja käsittelevät lehtiartikkelit

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Lähdeaineistot

Helsingin Sanomat

Hufvudstadsbladet

Ilkka

Kainuun Sanomat

Maaseudun Tulevaisuus

Turun Sanomat

Tekniikka & Talous

YLE:n verkkouutiset

Havainto/aineistoyksiköiden valinta

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Tutkijat keräsivät lehtileikkeitä kahdeksasta lehdestä: Helsingin Sanomista, Turun Sanomista, Maaseudun Tulevaisuudesta, Hufvudstadsbladetista, YLE:n verkkouutisista, Kainuun Sanomista, Ilkasta ja Tekniikka & Taloudesta. Tarkasteltavat mediat valittiin niiden levikin, saavutettavuuden ja helppouden sekä monipuolisuuden kannalta. Helsingin Sanomat, Maaseudun Tulevaisuus ja Turun Sanomat ovat kaikki kymmenen suurimman median joukossa. Osa lehdistä oli sellaisia, jotka ilmestyivät tutkijan asuinpaikalla ja olivat ennestään tuttuja, ja siksi lehtijuttujen etsiminen ei vaatinut suurta kynnystä. Monipuolisuuden saavuttamiseksi tarkasteltavaksi valittiin myös kielivähemmistön lehti Hufvudstadsbladet sekä työelämän erikoislehti Tekniikka & Talous. Tutkijat selasivat lehdet päivittäin ja ottivat talteen ohjeistuksen mukaiset, valittuja teemoja käsittelevät lehtijutut. Juttujen kerääminen ei ollut teknistä, vaan tutkijat keräsivät lehtileikkeitä sen perusteella, miten he näkivät niiden sopivan aineistokokonaisuuteen.

Aineistonkeruun tekniikka

Kooste- tai synteesiaineisto

Keruuväline tai –ohje

Aineistonkeruuohjeistus: poimintaohje tai -suunnitelma

Aineiston määrä

2555 lehtiartikkelia pdf-muodossa.

Datatiedostojen kieli

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi ja ruotsi.

Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Pdf-tiedostojen nimien alkuun on lisätty Tietoarkiston aineistonumero.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Lehtonen, Jukka (Helsingin yliopisto): WeAll-media-aineisto työelämän ja koulutuksen tasa-arvokysymyksistä 2016 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2017-06-01). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3148

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Erityisehdot

Jatkokäyttö on sallittua tekijänoikeuslain ja Kopioston kopiointiluvan ehtojen mukaisesti. Aineistoa ei saa julkaista. Aineiston käyttäjällä on lupa tekijänoikeuslain mukaisesti ottaa Teoksesta lainauksia tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa ja lainauksen yhteydessä tulee mainita tekijän nimi ja lähde hyvän tavan mukaisesti.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Lehtonen, Jukka, Hyvönen, Henri, Heikkinen, Suvi, Jyrkinen, Marjut, Kangas, Emilia, Lähdesmäki, Merja, Niemistö, Charlotta & Suutari, Timo (2017) Työelämän ja koulutuksen tasa-arvokysymykset mediassa. WeAll-hankkeen raportti. Hanken School of Economics working papers 564. Helsinki: Hanken School of Economics. https://helda.helsinki.fi/dhanken/handle/123456789/167924

Julkaisut aineistosta Tooltip

Lehtonen, Jukka, Hyvönen, Henri, Heikkinen, Suvi, Jyrkinen, Marjut, Kangas, Emilia, Lähdesmäki, Merja, Niemistö, Charlotta & Suutari, Timo (2017) Työelämän ja koulutuksen tasa-arvokysymykset mediassa. WeAll-hankkeen raportti. Hanken School of Economics working papers 564. Helsinki: Hanken School of Economics. https://helda.helsinki.fi/dhanken/handle/123456789/167924

Hyvönen, Henri (2017) Itsestä huolehtiminen nuorten miesten työntekoa ja opiskelua käsittelevissä sanomalehtiteksteissä. Sukupuolentutkimus 4/2017.

Tanita Ojansivu (2018). Johtamismallit ja työhyvinvointi uutisoinnissa. Turun yliopisto, sosiaalitieteiden laitos. Kandidaatintutkielma.

Lehtonen, Jukka (2018) Sukupuoli ja risteävät erot median työelämä- ja koulutusteksteissä. Kasvatus 49:3, 232-237.

Hyvönen, Henri (2019) Men's work-related self-care in the Finnish media. Research on Finnish Society, 12.

Lehtonen, J. (2020) Vähemmistöjen ja nuorten kuvat koulutus- ja työelämäaiheisessa mediassa. Teoksessa Heikkinen, S., Jyrkinen, M., Lämsä, A-M. & Niemistö, C. (toim.) Yhteiskunnallisesti ja taloudellisesti kestävä työelämä. Tasa-arvo tutkimassa ja toteuttamassa. Research reports 77. Helsinki: Hanken School of Economics, 142-158. https://helda.helsinki.fi/dhanken/handle/10227/355402

Hyvönen, Henri (2021) Men, Work, and Care of the Self : Hybrid Masculinities in Finnish Working Life. Faculty of Arts, University of Helsinki

Lehtonen, J. (2022) Images of minorities in Finnish media. In Brink Pinto, A., Karlson, M. & Schmitt, I. (eds.) Kritiska blickar från marginalen: Reflektioner i spåren av Jens Rydström. Lund: Genusvetenskapliga institutionen, Lunds Universitet, 181-198.https://doi.org/10.37852/oblu.155

Pylvänäinen, Vilma (2024). Työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen -Kriittinen diskurssianalyysi työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen diskurssista sanomalehdissä. Sosiaalitieteiden maisterintutkielma. Helsinki: Helsingin yliopisto.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.