FSD3074 Amisbarometri 2015

Aineisto on (A) vapaasti käytettävissä ilman rekisteröitymistä (CC BY 4.0).

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Amisbarometri 2015

Aineistonumero

FSD3074

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3074

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö (Otus)
  • Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto (SAKKI ry)

Sisällön kuvaus

Amisbarometri 2015 on kerätty kokonaisaineistona Suomessa nuorisolinjan ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevien henkilöiden arjen ja koulutuksen kokemuksia kartoittaen. Aineisto on kerätty yhteistyössä Suomen Ammattiin Opiskelevien Liiton (SAKKI ry), Opiskelun ja Koulutuksen Tutkimussäätiön (Otus) sekä opetus- ja kulttuuriministeriön kesken. Keskeisinä teemoina kyselyssä ovat nykyiset opinnot, aiemmat opinnot, opintoihin liittyvät kokemukset, toimeentulo ja asuminen, tulevaisuuden suunnitelmat sekä hyvinvointi ja vapaa-aika.

Aluksi vastaajilta tiedusteltiin nykyisistä opinnoista kysymällä muun muassa opiskellusta alasta, opintojen vaiheesta, tutkinnon tyypistä, opiskelun ensisijaisuudesta sekä välimatkasta oppilaitoksen ja kodin välillä. Seuraavana teemana kyselyssä oli koulutukseen hakeutuminen ja aiemmat opinnot. Opiskelijoilta kysyttiin ammatillisen koulutuksen arvostuksesta perheen keskuudessa sekä yläkouluaikaisisten ystävien nykyisestä opiskelutilanteesta. Vastaajilta kysyttiin myös sisarusten nykyisestä opiskelutilanteesta ja yleisesti opiskeluun liittyvistä väitteistä. Esillä olivat myös nykyisiä opintoja edeltävä elämänvaihe sekä opintomenestys yläkoulussa. Kolmantena teemana kyselyssä oli kokemukset opiskelusta ja opetuksesta. Tähän liittyen kysyttiin opiskeluun käytetystä ajasta sekä nykyisten opintojen eri osa-alueiden, kuten etäopetuksen, yhteisen opetuksen, yrittäjyysopetuksen tai liikunnan opetuksen määrästä opinnoissa. Opiskelijoilta kysyttiin lisäksi tuntemuksia itsestä opiskelijana, oppilaitoksesta saadusta opetuksesta ja ohjauksesta sekä yleisiä kokemuksia oppilaitokseen liittyen.

Opintojen edistymiseen ja opintoihin kiinnittymiseen liittyen vastaajilta kartoitettiin kokemuksia opiskeltuun alaan, nykyisiin opintoihin sekä valmistumiseen liittyen. Opiskelijoilta kysyttiin opintoja hidastaneista tekijöistä, kuten rahatilanteesta, opiskelutaidoista, opetusmenetelmistä ja terveydentilasta. Lisäksi vastaajilta kysyttiin ammattioppilaitoksessa opiskelemiseen liittyen ammatin tärkeydestä, ammatin arvostamisesta työelämässä sekä ammatillisen koulutuksen tarjoamista mahdollisuuksista. Seuraavaksi vastaajilta kysyttiin työssäkäyntiin, asumiseen ja toimeentuloon liittyen muun muassa työssä käymisestä opintojen aikana, vanhemmilta saadusta rahallisesta tuesta sekä omasta koetusta taloudellisesta tilanteesta. Työelämään ja tulevaisuuteen liittyvissä kysymyksissä esillä olivat muun muassa suunnitelmat valmistumisen jälkeen, omat työelämätaidot, jatko-opinnot sekä ajatukset työelämään siirtymisestä. Kyselyn viimeisenä teemana oli hyvinvointi ja vapaa-aika, johon liittyen kysyttiin vastaajan ystävistä, lähipiiristä, sosiaalisista taidoista, kokemuksista joutua kiusatuksi, tyytyväisyyden tunteesta, päihteiden käytöstä ja harrastuksista.

Taustamuuttujina ovat muun muassa vastaajan syntymävuosi (luokiteltu), sukupuoli sekä vanhempien ammattiasemat sekä koulutushistoria.

Asiasanat

ammatillinen koulutus; ammatillinen koulutus; koulutus; opinto-ohjaus; opiskelu; toimeentulo; toisen asteen koulutus; valmistuminen

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Amisbarometrit

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on (A) vapaasti käytettävissä ilman rekisteröitymistä (CC BY 4.0).

Kerääjät

  • Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö

Ajallinen kattavuus

2015

Aineistonkeruun ajankohta

2015-01-21 – 2015-03-27

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Nuorisolinjan ammatillista peruskoulutusta tarjoavien oppilaitosten opiskelijat Manner-Suomessa

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Kokonaisaineisto

Linkki kyselyyn lähetettiin kaikille nuorisolinjan ammatillista peruskoulutusta tarjoaville oppilaitoksille Manner-Suomessa (N=105). Oppilaitoksille toimitettiin yksilöivä vastaustunnus lomakkeen avaamiseksi. Kyselyyn vastaaminen pyydettiin järjestämään oppituntien yhteydessä mahdollisimman laajan otoksen saavuttamiseksi. Kyselyyn saatiin vastauksia 87 oppilaitoksesta, jolloin oppilaitosten tasolla vastausprosentti oli 83 %. Yksittäisiä vastauksia saatiin yhteensä 20 840 opiskelijalta, jolloin kyselyn vastausprosentiksi muodoistui noin 17 %.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

17

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

306 muuttujaa ja 20840 havaintoa.

Datan versio

2.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Taustamuuttujista ikäluokka (q77) on luokiteltu alkuperäisestä syntymävuodesta ja taustamuuttuja äidinkieli (q79) on luokiteltu kolmeen luokkaan: suomi, ruotsi ja muu. Muuttujassa q5 vastausvaihtoehtoja on luokiteltu siten, että suurin vastausvaihtoehto on '4 tai useampi'.

Aineistosta puuttuvat vastaukset muuttujille q10 ja q45. Muuttujien q30_2_7, q30_2_8 ja q30_2_9 vastaukset on yhdistetty samaan muuttujaan q30_2_9 ja näin ollen muuttujat q30_2_7 ja q30_2_8 on poistettu aineistosta arkistoinnin yhteydessä. Aineistosta puuttuvat lisäksi 'muu, mikä?'-avokysymykset q31_9_2, q35_13_2, q36_16_2, q56_9_2, q74_10_2 ja q75_17_2.

Painokertoimet

Aineisto sisältää painomuuttujan weight. Painokerroin on laskettu Opetushallituksen tilastotietoihin perustuen ja sillä korjataan vinoumaa, joka on syntynyt maakuntien välisestä vastauserosta.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö (Otus) & Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto (SAKKI ry): Amisbarometri 2015 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-24). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3074

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Salli, Anna (2019) Huono-osaisuuden yhteys ammatillisen koulutuksen keskeyttämisen ja alan vaihtamisen harkitsemiseen. Sosiaalipolitiikan pro gradu -tutkielma. Tampereen yliopisto. http://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-201909073188

Rajala, Tanja (2020). Kansainvälisyysosaaminen kulttuurisena pääomana ammatillisessa koulutuksessa. Tampere: Tampereen yliopisto. Sosiologian pro gradu -tutkielma. http://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202008066407

Nurmikari, Elina (2020). Ammattiin opiskelevien nuorten kokonaisvaltainen hyvinvointi: relationaalisia ja temporaalisia näkökulmia. Helsinki: Helsingin yliopisto. Yhteiskuntapolitiikan pro gradu -tutkielma.http://urn.fi/URN:NBN:fi:hulib-202012285590

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.