FSD2933 EVAn Arvo- ja asennetutkimus 2014

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

  • Aineistoon ei liity muita kuvailevia tiedostoja

Aineiston nimi

EVAn Arvo- ja asennetutkimus 2014

Aineistonumero

FSD2933

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2933

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA)

Muut tekijät

  • Kiljunen, Pentti (Yhdyskuntatutkimus)

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa kartoitettiin suomalaisten arvoja ja asenteita. Teemoina ovat suomalaisen yhteiskunnan muutostarpeet ja uudistaminen, eriarvoisuus ja tasa-arvo sekä Euroopan unioni.

Aluksi esitettiin useita väittämiä työelämästä, yhteiskunnasta, politiikasta ja taloudesta. Ne käsittelivät muiden muassa koulutusjärjestelmää, uudistumista, työllisyyttä, yrittämistä, vapaata kilpailua, ilmastonmuutosta, maahanmuuttoa ja hyvinvointia.

Seuraavaksi vastaajilta kysyttiin asioita, joista suomalaisen yhteiskunnan kritisoitu hidas uudistaminen johtuu. Lueteltuja tekijöitä olivat mm. järkevä varovaisuus, suuret linjaerot hallituksessa, ongelmien suuruus ja monimutkaisuus sekä vastuunottoa ja riskiä välttelevä ilmapiiri.

Vastaajilta kysyttiin myös, miten he luonnehtisivat itseään äänestäjinä tai sijoittaisivat itsensä eri akseleilla (vasemmisto-oikeisto ja konservatiivi-liberaali). Lisäksi tiedusteltiin, kuinka tasa- tai eriarvoisia suomalaiset ovat esimerkiksi tulonjaon, terveyden ja koulutusmahdollisuuksien kannalta, alueellisesti vertaillen sekä oikeudellisesti. Vastaajat arvioivat erilaisia hyväksyttäviä vaikutuskeinoja, suomalaisten ja Suomen tunnusomaisia piirteitä sekä suomalaisen koulutuksen tasoa kansainvälisesti. Edelleen kysyttiin eri vaikutuskeinojen hyväksyttävyydestä, suhtautumista EU-jäsenyyteen ja mielipiteitä rahayksikön vaihtamisesta markasta euroon. Haluttiin myös tietää, onko eurosta ja EMU-jäsenyydestä hyötyä vai haittaa Suomelle nykyisessä taloustilanteessa.

Taustamuuttujia olivat sukupuoli, syntymävuosi, asuinmaakunta, asuinkunnan koko, peruskoulutus, ammatillinen koulutus, ammattiryhmä, toimiala, puoluekanta (mitä puoluetta äänestäisi, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt), ammatillinen keskusjärjestö ja yhteiskuntaluokka.

Asiasanat

Euroopan integraatio; arvot; asenteet; hyvinvointi; koulutus; rakennemuutos; tasa-arvo; uudistukset; ympäristö; yritykset

Tieteenala/Aihealue

Sarja

EVAn Arvo- ja asennetutkimukset

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Taloustutkimus

Tuottajat

  • Elinkeinoelämän valtuuskunta

Ajallinen kattavuus

2014

Aineistonkeruun ajankohta

2014-01-14 – 2014-01-30

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Suomen 18 - 70-vuotias väestö (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: monivaiheinen otanta

Otos poimittiin Taloustutkimuksen internet-paneelista 18 - 70-vuotiasta Suomen (pl. Ahvenanmaa) väestöä edustavaksi vastaajien iän, sukupuolen, asuinläänin, koulutuksen ja ammatin/aseman mukaan. Tutkimuskutsut lähetettiin valitulle kohderyhmälle sähköpostitse kolmessa vaiheessa 14., 22. ja 28.1.2014. Vastaajat täyttivät dynaamisen kyselylomakkeen internetissä Taloustutkimuksen suojatussa tutkimusympäristössä. Tiedonkeruun aikana lähettiin neljä muistutuspostia valikoidusti eri kohderyhmille 17., 20., 24. ja 27.1.2014 siihen mennessä vastaamatta tai vastaamisen kesken jättäneille. Tutkimukseen vastasi hyväksytysti 30.1.2014 mennessä 2052 vastaajaa. Lisäksi tulosten analysointivaiheessa tutkimusaineisto painotettiin Taloustutkimuksessa edustamaan 18 - 70-vuotiasta väestöä vastaajan iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin/aseman, toimialan sekä puoluekannatuksen (miten äänestäisi eduskuntavaaleissa) mukaan.

Taloustutkimuksen internet-paneeli on satunnaisotannalla Suomen väestöstä poimittu joukko 15 - 79-vuotiaita kansalaisia, jotka ovat paneeliin rekisteröityessään kertoneet demo- ja sosiografiset taustatietonsa sekä suostuneet siihen, että Taloustutkimus saa kutsua heitä erilaisiin markkinatutkimuksiin. Vastaaminen yksittäiseen tutkimukseen on panelisteille aina kuitenkin täysin vapaaehtoista ja paneelista voi erota milloin tahansa.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

30

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

170 muuttujaa ja 2052 havaintoa.

Datan versio

4.0

Painokertoimet

Aineisto sisältää painomuuttujan (paino), jonka avulla aineisto voidaan painottaa edustamaan 18 - 70-vuotiasta väestöä vastaajan iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin/aseman, toimialan sekä puoluekannatuksen mukaan.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA): EVAn Arvo- ja asennetutkimus 2014 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 4.0 (2018-07-19). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2933

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Haavisto, Ilkka (2014). Neljäs Suomi. EVAn arvo- ja asennetutkimus 2014 [verkkodokumentti]. Helsinki: Taloustieto. http://www.eva.fi/wp-content/uploads/2014/03/Neljas-Suomi.pdf [viitattu 22.4.2014].

Haavisto, Ilkka (2014). Työlle ahneet. Suomalaiset arvostavat ahkeruutta, mutta ovat huonoja jakamaan [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Analyysi; 38. http://www.eva.fi/wp-content/uploads/2014/07/Tyolle-ahneet2.pdf [viitattu 9.9.2014].

Paajanen, Teemu (2017). Multinomiaalisen logistisen regressioanalyysin sovellus vuoden 2014 EVAn kansalliseen asennetutkimukseen. Jyväksylä: Jyväskylän yliopisto. Tilastotieteen pro gradu -tutkielma. http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201706122810

Erola, Marko & Haavisto, Ilkka & Hokkanen, Eveliina & Kauhanen, Antti & Koskinen, Seppo & Malm Lindberg, Henrik & Makkula, Janne & Vihriälä, Vesa (2018). Työn uudet ehdot raportti. Miten avaamme työmarkkinoiden umpisolmut? [verkkodokumentti]. Helsinki: Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA Raportti. https://www.eva.fi/wp-content/uploads/2018/04/eva_raportti_tyon_uudet_ehdot.pdf [viitattu 29.6.2018].

Alpimaa, Markku (2020) Talouspoliittiset asennemuutokset Suomessa vuosina 1984-2020 EVA:n arvo- ja asennetutkimusten valossa. Turku: Turun yliopisto. Sosiologian pro gradu -tutkielma. http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20201223102803

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.