FSD2931 Maaseutubarometri 2013: maaseutuasiantuntijat

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

  • Aineistoon ei liity muita kuvailevia tiedostoja

Aineiston nimi

Maaseutubarometri 2013: maaseutuasiantuntijat

Aineistonumero

FSD2931

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2931

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Aho, Pauliina (Taloustutkimus Oy)
  • Rahkonen, Juho (Taloustutkimus Oy)

Sisällön kuvaus

Tutkimus kartoittaa maaseudun merkityksiä ja tulevaisuutta. Sen tehtävänä on antaa tietoa suomalaisten maaseutukäsityksistä. Tutkimus on jatkoa Sitran 'Maamerkit - maaseudun merkitykset' -ohjelmassa vuosina 2009 ja 2011 toteutetuille maaseutubarometreille. Tutkimuksen tämän osan tarkoituksena on selvittää maaseutuasiantuntijoiden käsityksiä Suomen erilaisista alueista.

Maaseutuasiantuntijoilta kysyttiin, miten vahvasti maaseutu ja vastaavasti kaupunki tuovat mieleen erilaisia asioita. Kysyttiin myös, minkälainen alue vastaajalle tulee ensiksi mieleen sanasta maaseutu sekä lueteltiin erilaisia alueita ja kysyttiin, miten ne vastaavat mielikuvaa maaseudusta. Haluttiin myös tietää kuinka voimakkaana vastaaja kokee maaseutu/kaupunki -identiteetin.

Kysyttiin, mitä maaseutu merkitsee vastaajalle tänä päivänä ja mitä maaseutu todennäköisesti tulee merkitsemään 10 vuoden kuluttua. Kysyttiin myös vastaajan mielipidettä maaseudun muuttumisen merkityksestä itselle ja koko Suomelle.

Vastaajille esitettiin myös tulevaisuudenkuvia maaseudusta ja kysyttiin, mitkä niistä parhaiten vastaisivat toiveita maaseudun tulevaisuudesta ja miten he uskovat asioiden olevan vuonna 2025. Esitettiin myös väittämiä siitä, mitä maaseudulle pitäisi tehdä tulevaisuudessa, mitkä ovat polttavimmat kehittämistarpeet ja mistä voisi karsia.

Vastaajilta pyydettiin myös arviota eri alojen liiketoimintamahdollisuuksien kehittymisestä maaseudulla. Lisäksi esitettiin yrittäjyyden yleistä kehittämistä ja erikseen maaseutuun liittyvää yrittämistä koskevia väittämiä.

Taustamuuttujina olivat syntymävuosi, sukupuoli, koulutus, ammatti/asema, talouden bruttotulot paikkakuntatietoja sekä toimenkuva.

Asiasanat

elämänhallinta; maaseudun kehittäminen; maaseudun suunnittelu; maaseutu; maaseutuelinkeinot; maaseutukulttuuri; maaseutumatkailu; maaseutupolitiikka; maaseutuympäristö; maaseutuyritykset

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Maaseutubarometrit

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Taloustutkimus Oy

Tuottajat

  • Työ- ja elinkeinoministeriö

Ajallinen kattavuus

2013

Aineistonkeruun ajankohta

2013-09-17 – 2013-10-10

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Alue- ja rakennepolitiikan neuvottelukunta ARNE; Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten päälliköt, yritysasioista vastaavat, maaseutuasioista vastaavat, ohjelmavastaavat, yritysasiantuntijat; kyläasiamiehet; maakunnan liittojen aluekehitysjohtajat ja maaseutuvastaavat; maaseudun kehittämisyksikkö; Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä YTR; maaseutuprofessuurit; maaseutuverkostoyksikkö; Seudulliset kehittämisyhteisöt SEKES ry; toimintaryhmät; Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän (YTR) sihteeristö ja teemaryhmät (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Työ- ja elinkeinoministeriön toimittama rekisteri, joka koostui seuraavista: Alue- ja rakennepolitiikan neuvottelukunta ARNE; Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten päälliköt, yritysasioista vastaavat, maaseutuasioista vastaavat, ohjelmavastaavat, yritysasiantuntijat; kyläasiamiehet; maakunnan liittojen aluekehitysjohtajat ja maaseutuvastaavat; maaseudun kehittämisyksikkö; Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä YTR; maaseutuprofessuurit; maaseutuverkostoyksikkö; Seudulliset kehittämisyhteisöt SEKES ry; toimintaryhmät; Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän (YTR) sihteeristö ja teemaryhmät.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

2.0

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Aho, Pauliina (Taloustutkimus Oy) & Rahkonen, Juho (Taloustutkimus Oy): Maaseutubarometri 2013: maaseutuasiantuntijat [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-25). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2931

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Kuhmonen, Tuomas (2015). Maaseudun mahdollisuudet liiketoiminnassa ja yrittäjyydessä. Maaseutu 2014 -barometri [verkkodokumentti]. Helsinki: Työ- ja elinkeinoministeriö. http://www.tem.fi/files/41863/Maaseudun_mahdollisuudet_liiketoiminnassa_ja_yrittajyydessa.pdf [viitattu 18.12.2015]

Kuhmonen, Tuomas (2015). Kohti erilaisia alueita - alueiden vetovoimaprofiilit tulevaisuudessa. Maaseutu 2014 -barometri [verkkodokumentti]. Helsinki: Työ- ja elinkeinoministeriö. http://www.tem.fi/files/41865/Kohti_erilaisia_alueita_alueiden_vetovoimaprofiili_tulevaisuudessa.pdf [viitattu 18.12.2015]

Ilmonen, Kari (2015). Maaseudun paikkaperustainen kehittäminen kulttuurin, hyvinvoinnin ja yrittäjyyden näkökulmasta. Maaseutu 2014 -barometri [verkkodokumentti]. Helsinki: Työ- ja elinkeinoministeriö. http://www.tem.fi/alueiden_kehittaminen/kansallinen_alueiden_kehittaminen/maaseutupolitiikka/maaseutubarometri/maaseutu_2014_-barometri/maaseudun_paikkaperustainen_kehittaminen_kulttuurin_hyvinvoinnin_ja_yrittajyyden_nakokulmasta [viitattu 18.12.2015]

Aho, Pauliina & Rahkonen, Juho (2014). Maaseutubarometri 2014. Tutkimusraportti. Helsinki: Taloustutkimus [verkkodokumentti]. http://mmm.fi/documents/1410837/1516647/Maaseutubarometri+2014_LOPPURAPORTTI.pdf/3d544033-79ea-453d-9406-4ba37ffdf4aa [viitattu 7.10.2016].

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.