FSD2810 Turvallisuuspolitiikka- ja maanpuolustustutkimus 2012

The dataset is (B) available for research, teaching and study.

Download the data

Study description in other languages

Related files

  • No other files available

Study title

Turvallisuuspolitiikka- ja maanpuolustustutkimus 2012

Alternative Title

MTS-syystutkimus 2012

Dataset ID Number

FSD2810

Persistent identifier

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2810

Data Type

Quantitative

Authors

  • Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta (MTS)

Abstract

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) haastattelututkimuksessa selvitettiin kansalaisten mielipiteitä Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta sekä puolustusvoimien uudistamisesta. Lisäksi kartoitettiin mielipiteitä tulevaisuuden huolenaiheista ja turvallisuusuhkista sekä niihin varautumisesta, Suomen ja suomalaisten turvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä, erilaisten tekijöiden vaikutuksesta uskottavaan puolustukseen sekä Suomen toiminnan jatkamisesta Afganistanissa.

Aluksi tiedusteltiin mielipiteitä muun muassa Suomen ulkopolitiikan hoitamisesta, aseellisesta puolustamisesta, sotilaallisesta liittoutumisesta ja asevelvollisuudesta. Tulevaisuuden huolenaiheisiin liittyen kysyttiin, missä määrin esimerkiksi Euroopan talouden näkymät, ilmaston lämpeneminen, Lähi-idän tilanne, kehitys Venäjällä tai tuloerot Suomessa aiheuttavat huolta tulevaisuudesta. Lisäksi tiedusteltiin, millainen vaikutus tekijöillä, kuten Suomen EU-jäsenyydellä, Suomen mahdollisella jäsenyydellä YK:n turvallisuusneuvostossa tai Suomen sotilaallisella liittoutumattomuudella on Suomen ja suomalaisten turvallisuuteen.

Tämän jälkeen kysyttiin muun muassa mielipiteitä puolustusvoimien sotilaallisista tehtävistä sekä uskottavaan puolustukseen vaikuttavista tekijöistä, kuten ajanmukaiset asejärjestelmät, hyvät suhteet naapurivaltioihin, naisten vapaaehtoinen asepalvelus tai puolustusmäärärahojen taso. Turvallisuusuhkiin varautumiseen liittyen kysyttiin, miten hyvin Suomessa on vastaajien mielestä varauduttu esimerkiksi aseellisiin hyökkäyksiin, energian saatavuuteen, tartuntatauteihin ja epidemioihin, terrorismiin tai talouskriisiin.

Taustamuuttujina olivat mm. vastaajan sukupuoli, ikä, koulutus, ammatti, maakunta sekä talouden tuloluokka.

Keywords

Euroopan integraatio; asevelvollisuus; liittoutumattomuus; liittoutuminen; maanpuolustus; määrärahat; puolustuspolitiikka; puolustusvoimat; sotilasliitot; tulevaisuus; turvallisuus; uhat; ulkopolitiikka; varusmiespalvelus

Topic Classification

Series

Turvallisuuspolitiikka- ja maanpuolustustutkimukset

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Data Collector

  • Taloustutkimus Oy

Time Period Covered

2012

Collection Dates

2012-09-20 – 2012-10-10

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

Suomen 15-79-vuotias väestö (excluding Ahvenanmaa)

Time Method

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Ei-todennäköisyysotanta: kiintiöpoiminta

Kiintiöpoiminta iän, sukupuolen, alueen ja kuntatyyppijakauman mukaan. Haastatteluja tehtiin 80 paikkakunnalla, joista kaupunkeja oli 39.

Collection Mode

Kasvokkainen haastattelu

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: English and Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Number of Cases and Variables

160 variables and 1017 cases.

Data Version

2.0

Weighting

Aineisto sisältää painomuuttujan (paino). Painotetut N-luvut vastaavat Suomen 15-79-vuotiasta väestöä tuhansina.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta (MTS): Turvallisuuspolitiikka- ja maanpuolustustutkimus 2012 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-08-21). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2810

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Materials

Suomalaisten mielipiteitä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, maanpuolustuksesta ja turvallisuudesta (2012). Helsinki: Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta MTS. Tiedotteita ja katsauksia marraskuu 2012; 2/2012.

Related Publications Tooltip

Suomalaisten mielipiteitä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, maanpuolustuksesta ja turvallisuudesta (2012). Helsinki: Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta MTS. Tiedotteita ja katsauksia marraskuu 2012; 2/2012.

Finns' Opinions on Foreign and Security Policy, Defence and Security Issues (2012) [online]. Helsinki: Advisory Board of Defence Information, ABDI. http://www.defmin.fi/files/2248/Survey_in_english_28_11_2012.pdf [cited 7 Feb. 2014].

Finns' Opinions on Foreign and Security Policy, Defence and Security Issues - Graphs (2012) [online]. Helsinki: Advisory Board of Defence Information, ABDI. http://www.defmin.fi/files/2249/Statistics_in_english_nettiin_28_11_2012.pdf [cited 7 Feb. 2014].

Gustafsberg, Harri & Nyman, Markku (2018). Yksilöresilienssi ja yhteiskunnan turvallisuus. Tampere: Mentoritiimi.

Vartiainen, Mikko (2021) Maanpuolustustahtoisuuden yhteys turvallisuuden ja turvattomuuden tunteisiin maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan mielipidekyselyissä. Johtamisen ja sotilaspedagogiikan laitos. Maanpuolustuskorkeakoulu.

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.