FSD2762 Nuorten yhteiskunnallinen osaaminen, osallistuminen ja asenteet 2009: koulut

The dataset is (A) openly available for all users without registration (CC BY 4.0).

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

Nuorten yhteiskunnallinen osaaminen, osallistuminen ja asenteet 2009: koulut

Alternative Title

ICCS 2009: Suomen aineisto

Dataset ID Number

FSD2762

Persistent identifier

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2762

Data Type

Quantitative

Authors

  • International Association for the Evaluation of Educational Achievement (IEA)
  • Kupari, Pekka (Jyväskylän yliopisto. Koulutuksen tutkimuslaitos)
  • Suoninen, Annikka (Jyväskylän yliopisto. Koulutuksen tutkimuslaitos)
  • Törmäkangas, Kari (Jyväskylän yliopisto. Koulutuksen tutkimuslaitos)

Abstract

Nuorten yhteiskunnallisen osaamisen, osallistumisen ja asenteiden tutkimus toteutettiin suomalaisissa kouluissa vuonna 2009 osana laajaa kansainvälistä ICCS 2009 -tutkimushanketta (International Civic and Citizenship Education Study 2009). Tutkimuksessa perehdyttiin nuorten yhteiskunnallisiin tietoihin ja taitoihin, sekä siihen, kuinka he suhtautuvat aktiiviseen kansalaisuuteen ja kansalaistaitoihin. Kyselytutkimukseen kuului kolme eri osaa: oppilaille, opettajille sekä kouluille suunnattu osa. Kyseinen kouluille suunnattu osa toteutettiin esittämällä yläkoulun rehtoreille tai koulunjohtajille kysymyksiä kouluympäristöstä, paikallisesta yhteisöstä, yhteiskunnallisten sisältöjen opetuksesta sekä koulun resursseista. Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto osallistui hankkeen rahoitukseen.

Taustamuuttujien (kuten iän ja sukupuolen) kartoittamisen jälkeen rehtoreilta tiedusteltiin, paljonko koululla on päätäntävaltaa siihen liittyvissä asioissa, kuten opinto-ohjelman laatimisessa, opettajien palkkausasioissa, määrärahojen jakamisessa sekä koulun kerhotoiminnassa. Koulun opettajien osallistumista koskien puolestaan esitettiin väittämiä esimerkiksi siitä, kuinka monet opettajat ovat mukana päättämässä koulun asioita, ratkaisemassa ongelmia ja kehittämässä koulun toimintaa. Tämän jälkeen kysyttiin tutkimuksen kohderyhmänä olevien kahdeksasluokkalaisten mahdollisuuksista osallistua muun muassa ympäristötoimintaan, heikompiosaisten tukemiseen, monikulttuurisiin hankkeisiin ja kulttuuri- ja urheilutoimintaan lukuvuoden aikana. Edelleen tiedusteltiin kahdeksasluokkalaisten omasta sekä heidän vanhempiensa osallistumisesta koulun johtokunnan valintaan ja muuhun koulun toimintaan. Myös muiden tahojen, kuten opettajien, johtokunnan jäsenten ja paikallisyhteisön osallistumista koulun johtamiseen kysyttiin. Oppilaisiin liittyen kysyttiin myös, huomioidaanko heidän mielipiteitään koulun asioista, kuten oppimateriaaleista, lukujärjestyksestä ja koulun säännöistä päätettäessä sekä sitä, kuinka hyvin koulun oppilaat käyttäytyvät. Osion viimeisessä kohdassa kartoitettiin koulun nykytilannetta väittämin oppilaiden, opettajien ja muun kuin opetushenkilökunnan suhtautumisesta kouluun ja työntekoon sekä heidän asemastaan koulussa.

Seuraavat kysymykset liittyivät paikallisyhteisöön. Aluksi kartoitettiin koulun lähiympäristön resursseja ja palveluita, kuten kirjastoja, teattereita, puistoalueita ja leikkikenttiä, uskonnollisia rakennuksia ja liikuntatiloja. Myös erilaisten yhteiskunnallisten ilmiöiden, kuten maahanmuuton, työttömyyden, etnisten konfliktien, köyhyyden, rikollisuuden, huumeiden sekä alkoholin mahdollisesti aiheuttamia sosiaalisia jännitteitä tiedusteltiin. Vastaajalta kysyttiin myös, kuinka paljon oppilaiden keskuudessa ilmenee tiettyjä ongelmia, kuten ilkivaltaa, rasismia, koulupinnausta, kiusaamista, seksuaalista häirintää tai alkoholin väärinkäyttöä.

Kolmas kysymysosio käsitti koulujen yhteiskunnallisten sisältöjen opetukseen liittyvät kysymykset. Ensiksi kysyttiin, kuinka koulun kahdeksasluokkalaisten yhteiskunnallisten sisältöjen opetus järjestettiin, tai kuuluiko se ylipäänsä lainkaan opetussuunnitelmaan. Vastaajalta tiedusteltiin myös hänen näkemyksiään yhteiskunnallisen kasvatuksen tärkeimmistä tavoitteista sekä sitä, onko yhteiskunnallisen kasvatuksen erityistehtäviä annettu hoidettavaksi tietyille opettajille.

Viimeisen osion kysymykset koskivat koulun kokoa, siis oppilas- ja opettajamääriä, sekä sitä, onko koulu yksityinen vai julkinen ja minkäkokoisella paikkakunnalla koulu sijaitsee. Taustamuuttujina aineistossa olivat muun muassa vastaajan ikä ja sukupuoli, aika jonka vastaaja oli rehtorina toiminut, sekä koulun sijaintikunnan paikkakuntatyyppi ja kunnan kieli.

Kysymys- ja taustamuuttujien lisäksi aineisto sisältää kansainvälisen ICCS-hankkeen apu- ja painomuuttujia, joista osa on Suomenkin aineiston jatkokäytössä olennaisia. Painomuuttujien lisäksi aineistossa on kaksi jackknife-menetelmän käyttämiseen luotua muuttujaa, joiden käyttäminen korjaa kaksiportaisesta ositetusta otantamenetelmästä aiheutuvaa vääristymää muuttujien keskihajonnoissa. Menetelmän käyttäminen luotettavien tulosten saamiseksi keskihajontaa hyödyntävissä analyyseissä on olennaista, joskin vaatii menetelmän tuntemusta. Aineiston kansainväliset raportit (ks. julkaisut) sisältävät lisätietoa apumuuttujista ja niiden käytöstä.

Keywords

asenteet; demokratia; kansalaistoiminta; kansalaisuus; kansalaisyhteiskunta; kasvatus; koulut; koulutus; nuoret; opettajat; opetus; opetushenkilöstö; osallistuminen; poliittinen toiminta; yhteiskunta

Topic Classification

Series

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on (A) vapaasti käytettävissä ilman rekisteröitymistä (CC BY 4.0).

Data Collector

  • Kupari, Pekka (Jyväskylän yliopisto. Koulutuksen tutkimuslaitos)
  • Suoninen, Annikka (Jyväskylän yliopisto. Koulutuksen tutkimuslaitos)
  • Törmäkangas, Kari (Jyväskylän yliopisto. Koulutuksen tutkimuslaitos)

Data Producers

  • International Association for the Evaluation of Educational Achievement
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö
  • Jyväskylän yliopisto. Koulutuksen tutkimuslaitos

Time Period Covered

2009

Collection Dates

2009-02-15 – 2009-03-15

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Organisaatio

Universe

Perusopetuksen yläkoulut Suomessa (excluding Ahvenanmaan koulut ja erityiskoulut)

Time Method

Poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Todennäköisyysotanta: ositettu otanta

Ositettu otanta, jossa ositteina neljä suuraluetta ja ruotsinkielinen alue, jotka jaettiin vielä kaupunkimaisiin ja maaseutumaisiin kuntiin.

Ensimmäisessä vaiheessa poimittiin 186 koulua ottamalla huomioon oppilaiden lukumäärä 8. luokalla. Samalla kullekin koululle valittiin 1 tai 2 varakoulua. 174 koulua/rehtoria palautti kyselyn.

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Response Rate

93,5

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Data Version

2.0

Related Datasets

FSD2298 Nuori kansalainen 1999

FSD2760 Nuorten yhteiskunnallinen osaaminen, osallistuminen ja asenteet 2009: oppilaat

FSD2761 Nuorten yhteiskunnallinen osaaminen, osallistuminen ja asenteet 2009: opettajat

Completeness of Data and Restrictions

Tilastollisten tunnuslukujen ottaminen ja testauksien tekeminen aineistosta ilman painomuuttujien käyttöä saattaa heikentää tulosten yleistettävyyttä koko populaatioon.

Weighting

Aineistossa on kolme painomuuttujaa, WGTFAC1, WGTADJ1C ja TOTWGTC. Ne on luotu tasapainottamaan otantamenetelmästä aiheutuvaa vääristymää havainnoissa. Muuttuja WGTFAC1 korjaa koulun valintatodennäköisyydessä tapahtunutta virhettä ja muuttuja WGTADJ1C taas otannassa tapahtuneen kadon aiheuttamaa vääristymää. Muuttuja TOTWGTC on kokonaispainomuuttuja, joka huomioi sekä koulun valintatodennäköisyyden sekä otantakadon. Lisätietoa muuttujista ja niiden käytöstä aineiston raporteista.(IEA 2011: ICCS 2009 Technical Report; IEA 2011: ICCS 2009 User Guide for the International Database.)

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

International Association for the Evaluation of Educational Achievement (IEA) & Kupari, Pekka (Jyväskylän yliopisto) & Suoninen, Annikka (Jyväskylän yliopisto) & Törmäkangas, Kari (Jyväskylän yliopisto): Nuorten yhteiskunnallinen osaaminen, osallistuminen ja asenteet 2009: koulut [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-08-20). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2762

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Materials

Suoninen, Annikka & Kupari, Pekka & Törmäkangas, Kari (2011). Nuorten yhteiskunnalliset tiedot, osallistuminen ja asenteet. Kansainvälisen ICCS 2009 -tutkimuksen päätulokset. Jyväskylä: Koulutuksen tutkimuslaitos. Saatavilla: http://ktl.jyu.fi/img/portal/19254/ICCS-RAPORTTI_VERKKOVERSIO.pdf [viitattu 12.7.2012].

Suoninen, Annikka & Kupari, Pekka & Törmäkangas, Kari (2010): Nuorten yhteiskunnalliset tiedot, osallistuminen ja asenteet. Kansainvälisen ICCS 2009 -tutkimuksen ensituloksia. Jyväskylä: Koulutuksen tutkimuslaitos. Saatavilla: http://ktl.jyu.fi/img/portal/17876/ICCS_2009_verkkoversio_v2.pdf [viitattu 12.7.2012]

Brese, Falk & Jung, Michael & Mirazchiyski, Plamen & Schulz, Wolfram & Zuehlke, Olaf (2011): ICCS 2009 User Guide for the International Database. Amsterdam: The International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Ladattavissa: http://rms.iea-dpc.org/ [viitattu 12.7.2012].

Schulz, Wolfram & Ainley, John & Fraillon, Julian (2011): ICCS 2009 Technical Report. Amsterdam: The International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Ladattavissa: http://rms.iea-dpc.org/ [viitattu 12.7.2012].

Schulz, Wolfram & Ainley, John & Fraillon, Julian & Kerr, David & Losito, Bruno (2010): ICCS 2009 International Report: Civic knowledge, attitudes and engagement among lower-secondary school students in 38 countries. Amsterdam: The International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Ladattavissa: rms.iea-dpc.org/ [viitattu 12.7.2012].

Related Publications Tooltip

Suoninen, Annikka & Kupari, Pekka & Törmäkangas, Kari (2011). Nuorten yhteiskunnalliset tiedot, osallistuminen ja asenteet. Kansainvälisen ICCS 2009 -tutkimuksen päätulokset. Jyväskylä: Koulutuksen tutkimuslaitos. Saatavilla: http://ktl.jyu.fi/img/portal/19254/ICCS-RAPORTTI_VERKKOVERSIO.pdf [viitattu 12.7.2012].

Brese, Falk & Jung, Michael & Mirazchiyski, Plamen & Schulz, Wolfram & Zuehlke, Olaf (2011): ICCS 2009 User Guide for the International Database. Amsterdam: The International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Ladattavissa: http://rms.iea-dpc.org/ [viitattu 12.7.2012].

Schulz, Wolfram & Ainley, John & Fraillon, Julian (2011): ICCS 2009 Technical Report. Amsterdam: The International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Ladattavissa: http://rms.iea-dpc.org/ [viitattu 12.7.2012].

Schulz, Wolfram & Ainley, John & Fraillon, Julian & Kerr, David & Losito, Bruno (2010): ICCS 2009 International Report: Civic knowledge, attitudes and engagement among lower-secondary school students in 38 countries. Amsterdam: The International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Ladattavissa: rms.iea-dpc.org/ [viitattu 12.7.2012].

Suoninen, Annikka & Kupari, Pekka & Törmäkangas, Kari (2010): Nuorten yhteiskunnalliset tiedot, osallistuminen ja asenteet. Kansainvälisen ICCS 2009 -tutkimuksen ensituloksia. Jyväskylä: Koulutuksen tutkimuslaitos. Saatavilla: http://ktl.jyu.fi/img/portal/17876/ICCS_2009_verkkoversio_v2.pdf [viitattu 12.7.2012]

Kodista ja kiinnostuksesta se lähtee. Suomalaisnuorten kansalaispätevyys ja yhteiskunnalliset asenteet (2012). Toim. Kupari, Pekka & Siisiäinen, Martti. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, Koulutuksen tutkimuslaitos.

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.