FSD2590 Turvallisuuspolitiikka- ja maanpuolustustutkimus 2009

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

  • Aineistoon ei liity muita kuvailevia tiedostoja

Aineiston nimi

Turvallisuuspolitiikka- ja maanpuolustustutkimus 2009

Aineiston rinnakkainen nimi

MTS-syystutkimus 2009

Aineistonumero

FSD2590

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2590

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta (MTS)

Sisällön kuvaus

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) haastattelututkimuksessa selvitettiin kansalaisten mielipiteitä Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta. Lisäksi kysyttiin arvioita turvallisuuden kehittymisestä seuraavan viiden vuoden aikana, Suomen turvallisuuteen ja suomalaisten turvallisuuden tunteeseen vaikuttavista tekijöistä, uhkakuvista ja erilaisiin uhkiin varautumisesta sekä Afganistanin tilanteeseen liittyviä kysymyksiä.

Vastaajilta kysyttiin, miten Suomen ulkopolitiikkaa on viime vuosina hoidettu, mitä mieltä he ovat puolustusvoimille myönnettävistä varoista ja olisiko suomalaisten puolustauduttava aseellisesti kaikissa tilanteissa jos Suomeen hyökätään. Kysyttiin myös mielipiteitä maailmantilan turvallisuuden kehittymisestä seuraavien viiden vuoden aikana, pitäisikö Suomen liittoutua sotilaallisesti ja pitäisikö Suomen pyrkiä Naton jäseneksi. Tiedusteltiin myös vastaajien mielipidettä Suomen nykyisestä, yleiseen asevelvollisuuteen perustuvasta, puolustusjärjestelmästä.

Vastaajille lueteltiin erilaisia ilmiöitä ja tekijöitä ja tiedusteltiin miten ne aiheuttavat huolta tulevaisuudesta. Lueteltuja asioita olivat Afganistanin ja Irakin tilanne, luonnonvarojen käyttö ja ympäristön tila maapallolla, ydinvoiman käyttö energiantuotantoon Venäjällä ja Suomessa, ilmaston lämpeneminen, ydinaseet sekä kansainvälinen terrorismi ja Suomen mahdollinen joutuminen terroriteon kohteeksi. Kysyttiin kuinka paljon huolestuttavat tietoverkkoihin kohdistuva tai järjestäytynyt rikollisuus, tarttuvien tautien leviäminen, talouden globaalistuminen, joukkotuhoaseiden leviäminen, kehitys Venäjällä, Lähi-Idän tilanne ja maahanmuuttajien määrän kasvu Suomessa.

Turvallisuutta kartoitettiin kysymällä miten erilaiset ilmiöt ja tekijät vaikuttavat Suomen ja suomalaisten turvallisuuteen. Näitä tekijöitä olivat mm. Suomen jäsenyys EU:ssa, Suomen mahdollinen liittyminen Naton jäseneksi, Viron, Latvian ja Liettuan jäsenyys Natossa, Ukrainan ja Georgian mahdollinen liittyminen Naton jäseneksi, Suomen osallistuminen EU:n yhteisen puolustuksen järjestämiseen sekä suomalaisen yksikön mukanaolo EU:n nopean toiminnan joukoissa. Lisäksi tiedusteltiin miten Ruotsin sotilaallinen liittoutumattomuus, Ruotsin tai Turkin mahdollinen liittyminen Naton jäseneksi, suomalaisten osallistuminen kriisinhallintatehtäviin sotaa käyvillä alueilla, Suomen sotilaallinen liittoutumattomuus tai ulkomaisen omistuksen lisääntyminen Suomen talouselämässä vaikuttavat turvallisuuteen.

Kysyttiin mielipidettä siitä, mitkä ovat Suomen puolustusvoimien sotilaallisia tehtäviä sekä miten Suomi on viime vuosina hoitanut suhteitaan eri maihin. Näitä maita olivat Ruotsi, Venäjä, Viro, Saksa, Yhdysvallat ja Kiina. Vastaajilta kysyttiin, miten mm. ajanmukaiset asejärjestelmät, hyvät suhteet naapurivaltioihin, johto- ja asejärjestelmien yhteensopivuus Naton kanssa, kansalaisten maanpuolustustahto, koko maan puolustaminen, miesten yleinen ja naisten vapaaehtoinen asevelvollisuus sekä reservin koko ja säännölliset kertausharjoitukset vaikuttavat uskottavaan puolustukseen.

Lopuksi tiedusteltiin mielipidettä erilaisten kansainvälisten tahojen vaikutuksesta Suomen turvallisuuteen. Kysyttiin myös, miten hyvin Suomessa on varauduttu erilaisten turvallisuusuhkien torjuntaan ja millaisiin uhkiin Suomen on lähimmän vuosikymmenen aikana ensisijaisesti varauduttava.

Afganistanin tilannetta käsiteltiin pyytämällä arvioita Afganistanin tilanteesta sekä kysymällä, mistä vastaajan mielestä Afganistanin konfliktissa on kysymys. Tiedusteltiin myös miten Suomen tulisi toimia Afganistanin tilanteessa.

Taustamuuttujina olivat muun muassa vastaajan sukupuoli, ikä, koulutus, ammatti, asuinlääni sekä talouden tuloluokka.

Asiasanat

Afganistan; Euroopan integraatio; asevelvollisuus; kansainväliset suhteet; liittoutumattomuus; liittoutuminen; maanpuolustus; puolustuspolitiikka; puolustusvoimat; sotilasliitot; terrorismi; tietoverkot; turvallisuus; ulkopolitiikka

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Turvallisuuspolitiikka- ja maanpuolustustutkimukset

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Taloustutkimus Oy

Ajallinen kattavuus

2009

Aineistonkeruun ajankohta

2009-09-25 – 2009-10-12

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Suomen 15-79-vuotias väestö (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Ei-todennäköisyysotanta: kiintiöpoiminta

Kiintiöpoiminta iän, sukupuolen, läänin ja kuntatyyppijakauman mukaan. Haastatteluja tehtiin 81 paikkakunnalla, joista kaupunkeja oli 46 ja muita kuntia 35.

Keruumenetelmä

Kasvokkainen haastattelu

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

187 muuttujaa ja 981 havaintoa.

Datan versio

2.0

Painokertoimet

Aineisto sisältää painomuuttujan (paino). Painotetut N-luvut vastaavat Suomen 15-79-vuotiasta väestöä tuhansina.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta (MTS): Turvallisuuspolitiikka- ja maanpuolustustutkimus 2009 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-08-22). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2590

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Afganistan-kysymykset 2009 [verkkodokumentti]. Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta MTS. http://www.defmin.fi/index.phtml?463_m=4103&s=263 [viitattu 10.1.2011]

Suomalaisten mielipiteitä ulko- ja turvallisuuspolitiiikasta, maanpuolustuksesta ja turvallisuudesta 2009 (2009) [verkkodokumentti]. Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta MTS. http://www.defmin.fi/index.phtml?463_m=4157&s=263 [viitattu 10.1.2011]

The ABDI Survey 2009 (2010) [online]. Helsinki: Advisory Board of Defence Information, ABDI. http://www.defmin.fi/files/1515/The_ABDI_Survey_2009.pdf [cited 7 Feb. 2014].

The ABDI Survey Graphs 2009 (2010) [online]. Helsinki: Advisory Board of Defence Information, ABDI. http://www.defmin.fi/files/1516/The_ABDI_Survey_2009_pictures.pdf [cited 7 Feb. 2014].

Gustafsberg, Harri & Nyman, Markku (2018). Yksilöresilienssi ja yhteiskunnan turvallisuus. Tampere: Mentoritiimi.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.