FSD2571 Maaseutubarometri 2009: maaseutuasiantuntijat

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

  • Aineistoon ei liity muita kuvailevia tiedostoja

Tekijät

  • Kurunmäki, Seija (Konseptikehitys Kuule Oy)
  • Leppänen, Anne (Konseptikehitys Kuule Oy)
  • Hellström, Eeva (Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. Maamerkit-ohjelma)
  • Aho, Pauliina (Taloustutkimus Oy)

Asiasanat

maaseudun suunnittelu, maaseutu, maaseutuelinkeinot, maaseutukulttuuri, maaseutumatkailu, maaseutupolitiikka, maaseutuympäristö, maaseutuyritykset

Sisällön kuvaus

Tutkimus kartoittaa maaseudun merkityksiä ja tulevaisuutta. Sen tehtävänä on antaa tietoa suomalaisten maaseutukäsityksistä. Tutkimus on osa Sitran 'Maamerkit - maaseudun merkitykset' -ohjelmaa. Ohjelma käynnistyi vuoden 2010 alussa ja se kestää 5 vuotta.

Maaseutuasiantuntijoilta kysyttiin, mitkä asumisen tavat heidän mielestään toteuttaisivat ihmisten toiveet hyvästä elämästä. Esitettyjä asumistapoja olivat asuminen kaupungissa, asuminen maaseudulla, asuminen ajoittain ja vaihdellen kaupungissa ja maaseudulla sekä asuminen ympäristössä, joka on luonteeltaan kaupungin ja maaseudun väliltä.

Vastaajille esitettiin myös maaseutua koskevia väittämiä. Väittämät koskivat mm. maaseudun säilyttämistä asuttuna sekä maaseutuelämän kuluttaman energian ja luonnovarojen määrää verrattuna kaupunkielämään. Lisäksi esitettiin väittämiä etätyön mahdollisuuden tarjoamisesta, samantasoisista peruspalveluista asuinpaikasta riippumatta ja maaseudun herättämistä mielikuvista.

Vastaajilta kysyttiin, miten tärkeinä he pitivät erilaisia maaseudun kehittämistä koskevia toimintatapoja ja millaiselle liiketoiminnalle Suomen maaseudulla olisi kasvavia edellytyksiä tulevaisuudessa. Vastaajia pyydettiin myös nimeämään annetuista kohteista viisi tärkeintä kohdetta maaseudun kehittämistyössä sillä alueella, jossa vastaaja työskentelee.

Vastaajilta tiedusteltiin, millaisen he uskoisivat maaseudun merkityksen olevan v. 2020 ja miten he toivoisivat asioiden olevan tuolloin. Esitettyjä maaseudun tulevaisuudenkuvia olivat: siellä asuu paljon ihmisiä, jotka tekevät etätyötä; sen puhdasta luontoa arvostetaan; sen laajaa luomutuotantoa arvostetaan; monimuotoinen turismi kukoistaa siellä; maatalous on huomattavasti tehostunut nykyisestä; siellä on paljon erilaista yritystoimintaa; se on voimakkaasti autioitunut.

Vastaajilta pyydettiin myös mielipidettä siitä, miten maaseudun merkitys suomalasille tulee muuttumaan 10 vuoden kuluessa. Lisäksi tiedusteltiin, miten maaseudun merkitys koko Suomelle muuttuu tulevaisuudessa.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.