FSD2554 Lasten oikeudet 2010

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

  • Aineistoon ei liity muita kuvailevia tiedostoja

Aineiston nimi

Lasten oikeudet 2010

Aineistonumero

FSD2554

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2554

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Opetus- ja kulttuuriministeriö. Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin politiikkaohjelma

Muut tekijät

  • Nikunlaakso, Risto (Taloustutkimus Oy)

Sisällön kuvaus

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää YK:n lasten oikeuksien sopimuksen ja sopimuksen sisällön tuntemusta. Vastaajille kerrottiin aluksi, että pääministeri Matti Vanhasen toisen hallituksen ohjelmaan sisältyy Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin politiikkaohjelma. Sen tehtävänä on edistää YK:n lapsen oikeuksien tunnettuutta. Vastaajilta kysyttiin ensin, ovatko he kuulleet puhuttavan YK:n lasten oikeuksien sopimuksesta.

Niille vastaajille, jotka olivat kuulleet YK:n lapsen oikeuksien sopimuksesta, esitettiin väitteitä koskien sopimusta. Heitä pyydettiin vastaamaan kyllä tai ei sen mukaan, sisältyykö lueteltu väite sopimukseen vai ei. Esitetyt väitteet olivat: YK:n lapsen oikeuksien sopimus on lainsäädäntötasoinen velvoite valtiolle ja kunnille huolehtia lapsen oikeuksista; koskee kaikkia alle 18-vuotiaita lapsia; velvoittaa valtiovaltaa tiedottamaan siitä kansalaisille; parantaa lasten oikeuksia osallistua lapsia koskevien asioiden päätöksentekoon; edellyttää, että lapsen etu on otettava huomioon, kun tehdään lapsia koskevia päätöksiä; koskee kussakin maassa vain syntyperäisiä kansalaisia; vähentää vanhempien velvollisuuksia huolehtia lapsesta; turvaa lapsen oikeuden lepoon ja leikkiin ja vapaa-aikaan; siitä tiedottaminen sisältyy kaikkien koulujen opetussuunnitelmiin; edellyttää, että lasta on suojeltava kaikelta väkivallalta ja hyväksikäytöltä.

Kaikille vastaajille esitettiin väitteitä siitä, toteutuuko lasten ja nuorten kuuleminen ja osallistuminen mallikkaasti Suomessa. Esitetyt väitteet olivat: Lasten vanhemmat kuuntelevat jo riittävästi lastensa mielipiteitä; päiväkoti-ikäiset lapset ovat niin nuoria, ettei heidän mielipiteitään ole tarpeen kuulla; koulussa lapset voivat riittävästi vaikuttaa omiin asioihinsa; lasten ja nuorten mielipidettä kysytään liian harvoin heitä itseään koskevissa asioissa; on hyvä asia, että koulussa on oppilaskunta oppilaiden vaikuttamisen väylänä; koulun pihaa kunnostettaessa pitää kysyä oppilaiden mielipiteitä; kuntien nuorisovaltuustoilla pitäisi olla enemmän vaikutusvaltaa; lapset ja nuoret ovat aina äänessä, se on jo haitaksi; äänioikeusikärajoja kuntavaaleissa ei kannata nykyisestään muuttaa.

Taustamuuttujina aineistossa ovat mm. vastaajan sukupuoli, ikä, työhön osallistuminen, ammatti/asema, siviilisääty, elämäntilanne, tuloluokka, asunnon tyyppi, asuinlääni ja -maakunta.

Asiasanat

lapsen asema; lapset (ikäryhmä); nuorisovaltuustot; yleissopimus lapsen oikeuksista; äänioikeus

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Taloustutkimus Oy

Tuottajat

  • Opetus- ja kulttuuriministeriö. Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin politiikkaohjelma

Ajallinen kattavuus

2010

Aineistonkeruun ajankohta

2010-01-14 – 2010-01-31

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Suomen 15-79-vuotias väestö (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Ei-todennäköisyysotanta: kiintiöpoiminta

Tutkimuksessa haastateltavina oli yhteensä 1028 henkilöä. Otos muodostettiin kiintiöpoiminnalla, jossa kiintiöinä olivat kohderyhmän valtakunnallinen ikä-, sukupuoli-, lääni- ja kuntatyyppijakauma. Haastatteluja tehtiin 79 paikkakunnalla, joista kaupunkeja oli 46 ja muita kuntia 33. Otos on painotettu kohderyhmää vastaavaksi.

Keruumenetelmä

Kasvokkainen haastattelu

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Opetus- ja kulttuuriministeriö: Lasten oikeudet 2010 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2010-09-06). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2554

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin politiikkaohjelma. Lapsen oikeudet -kampanja. Taulukkoraportti (2010). Helsinki: Taloustutkimus. http://www.minedu.fi/export/sites/default/lapset_nuoret_perheet/lapsenoikeudet/pdf/LSKL_Lasten_oikeudet_taulukkoraportti.pdf [viitattu 7.10.2010].

Kuorikoski, Elina (2023). Lasten osallisuus varhaiskasvatuksessa. Kokemuksia lasten osallisuuden riittävyydestä, tarpeellisuudesta ja liiallisuudesta. Tampereen yliopisto. Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunta. Kandidaatintutkielma.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.