FSD2385 Alueellinen hyvinvointi: Itä-Helsingin kansalaiskysely 2001

Study title

Alueellinen hyvinvointi: Itä-Helsingin kansalaiskysely 2001

Dataset ID Number

FSD2385

Persistent identifier

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2385

Data Type

Quantitative

Authors

  • Eronen, Anne (Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL))
  • Luomala, Juha (Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL))

Abstract

STKL:n toteuttaman tutkimuksen tarkoituksena oli kartoittaa itähelsinkiläisten hyvinvointia. Kysely tehtiin yhteistyössä Helsingin kaupungin sekä Heikki Waris -instituutin kanssa. Kysely jakaantui kuuteen eri aihealueeseen. Näistä ensimmäisessä tiedusteltiin asumisesta ja tyytyväisyydestä omaan asuinalueeseen. Toinen osa käsitteli vastaajien kokemuksia omasta elämäntilanteestaan ja eri tahoilta saatavasta avusta ja tuesta. Kolmanneksi kartoitettiin mielipiteitä palveluista. Neljäs teema liittyi vaikuttamis- ja osallistumismahdollisuuksiin, ja tämän jälkeen tiedusteltiin tietoverkkojen käytöstä. Lopuksi esitettiin joitakin kysymyksiä vastaajien taloudellisesta toimeentulosta.

Asumiseen liittyen vastaajilta kysyttiin muun muassa asumistyyppiä sekä kuinka kauan he olivat asuneet yhtäjaksoisesti asuinalueellaan. Lisäksi tiedusteltiin mille alueelle erilaiset tapahtumat kuten ruokaostokset ja kirjastokäynnit yleensä sijoittuvat vastaajien perheissä, sekä mitä mieltä he olivat asuinalueestaan lasten kannalta. Edelleen kysyttiin mahdollisista muuttoaikeista sekä näiden syistä.

Elämäntilanteeseen liittyen vastaajia pyydettiin arvioimaan oman elämän erilaisia osa-alueita, esimerkiksi perhesuhteita ja asuinympäristön viihtyisyyttä, tällä hetkellä sekä sitä, millaisena näkee nämä asiat viiden vuoden kuluttua nykyiseen verrattuna. Edelleen vastaajilta tiedusteltiin eri tahojen (mm. ystävät, naapurit, järjestöt ja yhdistykset, seurakunnat, yksityiset palveluntuottajat) merkitystä erilaisissa tukea ja apua vaativissa tilanteissa.

Kokemuksia sosiaali- ja terveyspalveluista kartoitettiin esittämällä vastaajille luettelo erilaisista sosiaali- ja terveyspalveluista, ja pyytämällä heitä arvioimaan sitä, miten kyseiset palvelut vastaavat omia ja perheen tarpeita. Samaa kysyttiin vielä yleisemmin työvoimatoimiston ja Kelan palveluista. Lisäksi tiedusteltiin tiedotuksen ja neuvonnan riittävyyttä kunkin palveluntarjoajan kohdalta. Myös yksityisten sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttöä kartoitettiin.

Osallistumiseen liittyen vastaajilta pyydettiin arviota erilaisten vapaa-aikaan liittyvien asioiden (esimerkiksi lemmikkieläimet ja teatterit) merkityksestä omassa elämässä. Vaikuttamista kartoitettiin kysymällä, kuinka usein vastaajat olivat käyttäneet erilaisia vaikuttamistapoja, sekä kuuluvatko he joihinkin järjestöihin tai yhdistyksiin ja minkälaisissa tehtävissä niissä toimivat. Edelleen haluttiin tietää yhdistyksissä toimimisen syyt.

Tietoverkkojen käyttöä selvitettiin kysymällä, onko vastaajan perheellä käytettävissään tietokonetta tai internet-yhteyttä, sekä minkä verran perheen aikuisilla on kokemusta tietokoneen käytöstä ja mitä sähköisiä palveluja he ovat käyttäneet tai haluaisivat käyttää internetin avulla. Lisäksi kysyttiin, tarvitsisivatko vastaajat opastusta internetin käytössä.

Vastaajien taloudellista tilannetta kartoitettiin kysymällä vastaajien sekä heidän mahdollisten puolisoidensa työmarkkina-asemaa sekä käytettävissä olleita tuloja viimeisen vuoden aikana. Lisäksi vastaajia pyydettiin arvioimaan perheidensä tulojen riittävyyttä erilaisten asioiden hankkimiseen.

Taustamuuttujina aineistossa on mm. vastaajan sukupuoli, ikä luokiteltuna, koulutus, asumismuoto, kotitalouden koko, kieli ja asuinkaupunginosa.

Keywords

alueellisuus; asuinympäristö; elinolot; hyvinvointi; julkiset palvelut; kansalaisjärjestöt; osallistuminen; peruspalvelut; sosiaalinen tuki; sosiaalipalvelut; sosiaaliset verkostot; terveyspalvelut; tietoverkot; toimeentulo

Topic Classification

Series

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Data Collector

  • Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto

Data Producers

  • Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto
  • Helsingin kaupunki. Itäinen sosiaalikeskus
  • Heikki Waris -instituutti

Time Period Covered

2001

Collection Dates

2001-08-20 – 2001-10-12

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi, Itä-Helsinki

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Kotitalous

Universe

Seitsemän itähelsinkiläisen kaupunginosan täysi-ikäiset asukkaat

Time Method

Poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Todennäköisyysotanta: ositettu otanta

Kysely lähetettiin 3500 kohdealueella asuvalle täysi-ikäiselle henkilölle siten, että yksittäiseen kotitalouteen osoitettiin vain yksi kysely. Vastaajat poimittiin satunnaisesti Väestörekisterikeskuksen väestötietojärjestelmästä.

Tutkimuskohteeksi valikoitiin Itäkeskuksen, Kallahden, Kivikon, Kontulan, Meri-Rastilan ja Myllypuron kaupunginosien asukkaat. Vastaajien motivoimiseksi tutkimukseen osallistuneiden alueiden asukkaita informoitiin ennen tutkimuksen aloittamista paikallislehdissä ja -radiossa. Maahanmuuttajien tavoittamiseksi tutkimuksen tekemisestä tiedotettiin ennakkoon myös maahanmuuttajien neuvontapisteen ja heidän omien yhteisöjensä ja tiedotusvälineidensä kautta. Lisäksi kyselylomake käännettiin ruotsin, venäjän, viron ja somalin kielelle. Lomakkeita palautui määräaikaan mennessä 1518, joten kokonaisvastausprosentiksi saatiin 43,4 %. Naisten osuus vastanneiden joukossa on 59 %.

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Response Rate

43,4

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Data Version

3.0

Related Datasets

FSD1275 Alueellinen hyvinvointi: Oulun ja Joensuun kansalaiskysely 1995

FSD1276 Alueellinen hyvinvointi: Koillismaan ja Satakunnan kansalaiskysely 1996

FSD1277 Alueellinen hyvinvointi: Pohjois-Karjalan kansalaiskysely 1998

FSD1278 Alueellinen hyvinvointi: Keski-Suomen kansalaiskysely 1999

FSD2386 Alueellinen hyvinvointi: Itä-Lapin kansalaiskysely 2000

Completeness of Data and Restrictions

Aineistosta on tunnisteellisuussyistä luokiteltu ikämuuttuja q2, joka on muodostettu syntymävuoden perusteella.

Aineisto ei sisällä avokysymysten vastauksia. Kysymyksissä 4, 16a, 37, 40, 43 ja 46 on jälkeenpäin konstruoituja ylimääräisiä vastausvaihtoehtoja. Kysymykseen 16b on tallennettu korkeintaan kaksi vaihtoehtoa yhdeltä vastaajalta.

Weighting

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Eronen, Anne (Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL)) & Luomala, Juha (Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL)): Alueellinen hyvinvointi: Itä-Helsingin kansalaiskysely 2001 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 3.0 (2019-01-11). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2385

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Special Terms and Conditions for Access

Jatkokäyttäjien tulee lähettää Suomen sosiaali ja terveys ry:lle yksi kappale kaikista raporteista, opinnäytetöistä, artikkeleista ja muista julkaisuista ja materiaaleista, joissa ovat käyttäneet tätä aineistoa. Julkaisujen postitusosoite on SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Tutkimus, Yliopistonkatu 5, 00100 HELSINKI ja sähköisten julkaisujen osoite tutkimus@soste.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Materials

Eronen, Anne & Luomala, Juha & Paju, Elina (2002). Metron tuomat: Itähelsinkiläisten kokemuksia hyvinvoinnistaan. Helsinki: Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.

Related Publications Tooltip

Eronen, Anne & Luomala, Juha & Paju, Elina (2002). Metron tuomat: itähelsinkiläisten kokemuksia hyvinvoinnistaan. Helsinki: Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.