FSD2382 Nuorisobarometri 2008

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Nuorisobarometri 2008

Aineistonumero

FSD2382

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2382

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora)
  • Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto

Sisällön kuvaus

Tämän Nuorisobarometrin teemoja ovat työllisyys, koulutus, internet, tulevaisuus, kunnallinen vaikuttaminen, ja suhde yhteiskuntaan. Nuorisobarometrin pääteemana oli nuorten suhde kuntaan ja paikallisvaikuttamiseen.

Aluksi haastattelussa kartoitettiin työhön ja koulutukseen liittyviä kysymyksiä. Vastaajilta tiedusteltiin esimerkiksi millaista työtä he tekivät, olivatko he olleet työttöminä ja millaista korvausta he saivat työttömyysaikanaan. Haastateltavat arvioivat kuinka tärkeinä pitivät eri kouluaineita ja mitä ominaisuuksia he pitivät tärkeinä elämässä pärjäämisen kannalta. Samoin he arvioivat erilaisten ominaisuuksien vaikutusta työnsaantiin.

Seuraavaksi tiedusteltiin, mitä kotikunnan tai kaupungin palveluja vastaajat käyttivät, kuinka usein he käyttivät palveluja ja tiesivätkö he, mistä kyseiset palvelut löytyvät. Samoin tiedusteltiin, kuinka tärkeinä vastaajat pitivät nuorisotiloja, nuorisovaltuustoa, iltapäiväkerhoja ja muita nuorille suunnattuja palveluja.

Seuraavaksi kartoitettiin nuorten vaikuttamista asuinkuntansa asioihin. Vastaajilta kyseltiin, mm. oliko asuinpaikkakunnalla nuorisovaltuusto, kokivatko he voivansa vaikuttaa asuinkuntansa asioihin, aikoivatko he äänestää kuntavaaleissa ja pitäisivätkö he äänestämistä internetin kautta aktivoivana. Internetin käyttöä selvitettiin kyselemällä viikoittaista käyttöaikaa, käytettyjä palveluita ja käytettyä rahamäärää. Vastaajat myös ottivat kantaa siihen kuinka paljon he kokivat perheen, median, yhteiskunnan, kavereiden ja koulun vaikuttavan päihteidenkäyttöön, harrastuksiin, poliittiseen suuntautumiseen ja ammatinvalintaan.

Vastaajien poliittista kantaa, arvoja ja kiinnostusta poliittisiin asioihin selvitettiin erilaisilla kysymyksillä. Samoin selvitettiin, kuinka paljon vastaajat kokivat kuuluvansa erilaisiin ryhmiin, kuten perheeseen, kaupunkiin, Eurooppaan ja kirkkoon.

Lopuksi vastaajilta tiedusteltiin millaisia vaikutusmahdollisuuksia he kokivat itsellään olevan tulevaisuutensa suhteen ja kuinka tärkeinä he pitivät oman elämänsä kannalta esimerkiksi perinteisiä arvoja, juhlintaa, opiskelua, koulumenestystä, mahdollisuutta nähdä vieraita kulttuureita, rahaa ja harrastuksissa menestymistä.

Taustamuuttujina olivat esimerkiksi ikä, sukupuoli, äidinkieli, perhemuoto, suoritetut tutkinnot, sekä oma pääasiallinen toiminta.

Asiasanat

asuminen; internet; koulutus; nuoret; tulevaisuus; tyytyväisyys; työ; työttömyys; yhteiskunta; äänestäminen

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Nuorisobarometrit

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Taloustutkimus

Tuottajat

  • Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora)
  • Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto

Ajallinen kattavuus

2008

Aineistonkeruun ajankohta

2008-04 – 2008-05

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

15 - 29-vuotiaat suomalaiset (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: ositettu otanta

Iän, sukupuolen, äidinkielen ja asuinpaikan mukaan kiintiöity otos muodostettiin väestörekisteritiedoista satunnaisotannalla. Tutkimusta varten haastateltiin 1933 nuorta, joista 131 oli ruotsinkielisiä.

Keruumenetelmä

Puhelinhaastattelu

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

366 muuttujaa ja 1933 havaintoa.

Datan versio

3.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Osaan kysymyksistä on vastannut vain 257 vastaajaa, sillä haastattelua lyhennettiin kesken kyselykierroksen.

Arkistoinnin yhteydessä aineistosta on poistettu kuntamuuttuja.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora) & Nuorisotutkimusseura: Nuorisobarometri 2008 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 3.0 (2018-07-18). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2382

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Myllyniemi, Sami (2008). Mitä kuuluu? Nuorisobarometri 2008. Helsinki: Opetusministeriö. Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora), julkaisuja; 39 & Helsinki: Nuorisotutkimusverkosto. Nuorisotutkimusseura, julkaisuja; 88. Saatavissa: http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Nuoriso/nuorisoasiain_neuvottelukunta/julkaisut/barometrit/liitteet/Nuorisobarometri2008.pdf [viitattu 30.1.2013]

Julkaisut aineistosta Tooltip

Myllyniemi, Sami (2008). Mitä kuuluu? Nuorisobarometri 2008. Helsinki: Opetusministeriö. Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora), julkaisuja; 39 & Helsinki: Nuorisotutkimusverkosto. Nuorisotutkimusseura, julkaisuja; 88.

Demokratiaindikaattorit 2013. Toim. Borg, Sami. Helsinki: Oikeusministeriö. Selvityksiä ja ohjeita 52/2013. URN:ISBN:978-952-259-334-4

Lähde, Minna (2012) Yhtä suurta joukkoa vai eri laidoilla? Kuinka syrjäytymisvaarassa olevat nuoret ja työttömät nuoret eroavat muista nuorista Nuorisobarometrien valossa? Sosiologian pro gradu-tutkielma. Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos, Jyväskylän yliopisto.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.