FSD2380 Kehitysyhteistyötutkimus 2008

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Kehitysyhteistyötutkimus 2008

Aineistonumero

FSD2380

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2380

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Ulkoasiainministeriö

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten mielipiteitä Suomen kehitysyhteistyöstä, sen tärkeydestä, sisällöstä, päämääristä ja kohdentamisesta. Lisäksi esitettiin kysymyksiä YK:n vuosituhattavoitteista.

Vastaajilta kysyttiin pitävätkö he kehitysyhteistyötä tärkeänä ja jos pitävät niin miksi, ja mille aloille kehitysyhteistyötä pitäisi suunnata. Heiltä kysyttiin, kuinka hyvin he tuntevat YK:n vuosituhattavoitteita ja mitkä niistä ovat heidän mielestään tärkeimpiä. Lisäksi vastaajat kertoivat mielipiteensä siitä, lisääkö kehitysyhteistyö kansainvälistä turvallisuutta. Heiltä tiedusteltiin myös, miten Suomen tulisi ottaa kehitysmaat huomioon ilmastonmuutokseen liittyvissä asioissa. Edelleen kysyttiin vastaajien näkemyksiä Suomen kauppa- ja kehityspolitiikan suhteesta.

Erilaisia tiedonlähteitä ja tiedon riittävyyttä kartoitettiin kysymällä onko Suomessa saatavilla riittävästi tietoa kehitysmaista, minkälaista tietoa kaivattaisiin lisää, kuinka luotettavana eri tahoilta saatavaa tietoa pidetään ja mistä vastaajat ovat tietoa saaneet. Vastaajia pyydettiin valitsemaan listalta neljä tärkeintä kehitysyhteistyön muotoa ja laittamaan nämä tärkeysjärjestykseen. He saivat myös arvioida Suomen kehitysavun määrää euroissa vuonna 2007 ja kertoa, mikä olisi Suomelle sopiva kehitysavun prosenttiosuus BKT:sta ja pitäisikö Suomen kasvattaa kehitysyhteistyömäärärahoja. Ne vastaajat jotka kannattivat määrärahojen nostamista, kertoivat mielipiteensä myös siitä, miten määrärahojen kasvu tulisi rahoittaa. Kaikilta vastaajilta kysyttiin, onko Suomen kehitysyhteistyö heidän mielestään tehokasta ja tuloksellista.

Seuraavaksi kysyttiin vastaajien mielipiteitä siitä, mitkä ovat kehitysyhteistyön vaikeimmat haasteet. Lisäksi kysyttiin vastaajien tyytyväisyyttä Suomen toimintaan erilaisten kriisien ja katastrofien yhteydessä. Heiltä kysyttiin myös, millä tavoin yksityinen ihminen voi auttaa kehitysmaita sekä millaisia näkemyksiä heillä on kehitysavusta ja sen tärkeydestä. Kartoitettiin vielä Suomen kehityspolitiikan tärkeimpiä päämääriä ja sitä, millä aloilla vastaajien mielestä Suomella on erityistä annettavaa kehitysmaille. Lopuksi kysyttiin vielä miten tärkeänä vastaajat pitävät sitä, että Suomen rahoittamissa kehitysyhteistyökohteissa näkyy, että apu on nimenomaan Suomesta.

Taustamuuttujia olivat mm. sukupuoli, ikä, ammatti, perheen koko ja asuinlääni.

Asiasanat

Yhdistyneiden kansakuntien vuosituhatjulistus; avustustoiminta; ilmastonmuutokset; kansainvälinen yhteistyö; katastrofiapu; kehitysmaat; kehityspolitiikka; kehitysyhteistyö; määrärahat; tiedonlähteet; vaikuttaminen

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Kehitysyhteistyötutkimukset

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Taloustutkimus

Tuottajat

  • Ulkoasiainministeriö

Ajallinen kattavuus

2008

Aineistonkeruun ajankohta

2008-05-23 – 2008-06-11

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Suomen 15-74-vuotias väestö (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Ei-todennäköisyysotanta: kiintiöpoiminta

Tutkimus toteutettiin Omnibustutkimuksen osana henkilökohtaisina haastatteluina vastaajien kodeissa. Otos muodostettiin kiintiöpoiminnalla jossa kiintiöinä ovat ikä-, sukupuoli-, lääni- ja kuntatyyppijakautuma. Otoskoko on 978 henkilöä. Haastatteluja tehtiin 109 paikkakunnalla, joista kaupunkeja oli 58 ja muita kuntia 51. Haastattelutyöhön osallistui 46 Taloustutkimus Oy:n koulutettua tutkimushaastattelijaa.

Keruumenetelmä

Kasvokkainen haastattelu

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

2.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kuntamuuttuja.

Painokertoimet

Aineistossa on painomuuttuja "Painoker", joka painottaa otoksen kohderyhmää vastaavaksi.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Ulkoasiainministeriö: Kehitysyhteistyötutkimus 2008 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-18). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2380

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Kehitysyhteistyö 2008. Ulkoasiainministeriö: Kesäkuu 2008 [verkkodokumentti]. Helsinki: Taloustutkimus. http://formin.finland.fi/public/download.aspx?ID=31227&GUID={C357B80A-E33C-4F81-8FDD-BA1AFD26CE4C} [viitattu 14.10.2008].

Julkaisut aineistosta Tooltip

Kehitysyhteistyö (2008). Ulkoasiainministeriö: Kesäkuu 2008 [verkkodokumentti]. Helsinki: Taloustutkimus. http://formin.finland.fi/public/download.aspx?ID=31227&GUID={C357B80A-E33C-4F81-8FDD-BA1AFD26CE4C} [viitattu 14.10.2008].

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.