FSD2168 KuntaSuomi 2004: lasten päivähoito 2003: päiväkodit

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

KuntaSuomi 2004: lasten päivähoito 2003: päiväkodit

Aineistonumero

FSD2168

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2168

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Ikola-Norrbacka, Rinna (Vaasan yliopisto. Julkisjohtamisen laitos)

Sisällön kuvaus

Päiväkodeille suunnattu kysely kartoittaa kuntien päiväkotipalveluja, niiden järjestämiseen liittyviä käytännönasioita, palvelutuotantoa, päivähoitotoimen ohjausta ja johtamista sekä kehittämistä kunnallisten ja yksityisten päiväkotien johtajien näkökulmasta. Aineisto on osa KuntaSuomi 2004 -tutkimusohjelman sosiaali- ja terveyssektorin moduulia. Lasten päivähoitoa on tarkasteltu vuosina 1997, 1999 ja 2003 päiväkotien lisäksi myös päivähoitotoimen johtajien ja perhepäivähoidon ohjaajien näkökulmista.

Aluksi kartoitettiin perustietoja päiväkodista. Vastaajilta kysyttiin esimerkiksi mikä on päiväkodin omistuspohja ja kuinka paljon päiväkodissa on lapsia sekä hoitoryhmiä. Vastaajat arvioivat myös päiväkotinsa täyttö- ja käyttöastetta. Lisäksi tiedusteltiin, paljonko päiväkodissa on työntekijöitä, mikä on työllisyysvaroin palkattujen työntekijöiden osuus ja järjestetäänkö päiväkodissa johonkin kasvatussuuntaukseen, kuten steinerpedagogiikkaan, perustuvaa päivähoitoa. Vastaajilta kysyttiin lisäksi muun muassa päiväkodin aukioloajoista, tyytyväisyydestä päiväkodin käytössä oleviin tiloihin, erityisryhmien, esimerkiksi liikuntavammaisten lasten, huomioimisesta henkilökunnan valinnassa ja paljonko lapsista on maksuttomassa päivähoidossa tai maksaa suurimman hoitomaksun.

Seuraavaksi siirryttiin tarkastelemaan palvelutuotantoa. Vastaajilta tiedusteltiin esimerkiksi, mitä tuotantomalleja on käytössä eri oheis- ja tukitoimintojen järjestämiseksi, kuinka tyytyväisiä he ovat niiden nykyiseen toimivuuteen sekä onko tuottajia kilpailutettu ja mikä taho tekee päätöksen muun muassa siirtymisestä ostopalveluiden käyttämiseen. Päivähoitotoimen ohjausta ja johtamista arvioitiin muun muassa esittämällä väittämiä päivähoidosta vastaavan luottamushenkilöelimen jäsenrakenteeseen liittyvistä ominaisuuksista, esimerkiksi jäsenten kunnallispoliittisesta painoarvosta. Lisäksi kysyttiin eri tahojen, esim. lääninhallituksen ja EU:n, vaikutuksesta päiväkodin toimintaan sekä pyydettiin vastaajilta arviota eri tehtäväkokonaisuuksien ja johtamisroolien tärkeydestä omassa työssään ja onko niiden merkitys muuttunut viime vuosina. Lopuksi arvioitiin kehittämispolitiikkaa. Vastaajilta tiedusteltiin, onko päiväkodissa tapahtunut erilaisia muutoksia vuoden 1999 alusta, millaiseksi he arvioivat päiväkodin toimintaan liittyvien eri tekijöiden nykytilan ja millaisiin asioihin päivähoidon kehittämisen tulisi lähivuosina kohdistua. Heiltä kysyttiin myös onko päiväkodissa toteutettu asiakaskyselyitä ja miten hyvin tai huonosti kunnan päivähoitopalvelut on heidän mielestään hoidettu sekä tulisiko kunnan panostaa päivähoitopalveluihin enemmän vai vähemmän.

Taustamuuttujia ovat esimerkiksi sukupuoli, syntymävuosi, äidinkieli, virkanimike, työkokemus, koulutustaso sekä sijaitseeko vastaajan työpaikka ja asuinpaikka samassa kunnassa.

Asiasanat

julkiset palvelut; järjestäminen; kehittäminen; kunnat; lastenhoito; ohjaus (neuvonta ja opastus); ostopalvelut; palvelutuotanto; päivähoito; päiväkodit; tyytyväisyys

Tieteenala/Aihealue

Sarja

KuntaSuomi 2004

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Ikola-Norrbacka, Rinna (Vaasan yliopisto. Julkisjohtamisen laitos)

Tuottajat

  • Suomen Kuntaliitto

Ajallinen kattavuus

2003

Aineistonkeruun ajankohta

2003-02-13 – 2003-10

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Poliittis-hallinnollinen alue (Kunta)

Perusjoukko/otos

Suomen kunnat (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: monivaiheinen otanta

Kaksivaiheinen ositettu otanta KuntaSuomi-projektikuntien valinnassa.

Kuntaotokset valittiin erikseen alle 10 000 asukkaan kunnista (28 kuntaa) ja yli 10 000 asukkaan kunnista (19 kuntaa). Valinnassa pyrittiin edustavuuteen kummankin kuntajoukon sisällä suhteessa kokoluokan kaikkiin kuntiin. Suurten kuntien lukumäärä on tapausjoukossa suurempi kuin niiden osuus kaikista kunnista, koska niissä asuu 70 prosenttia maan väestöstä. Edustavuuskriteereinä käytettiin lisäksi mm. alueellista sijaintia, väestön ikä- ja koulutusrakennetta, elinkeinorakennetta ja kuntatalouden tunnuslukuja, poliittisia voimasuhteita sekä kunnan toimintapolitiikkaa kuvaavia muuttujia. Ahvenanmaan kunnat jätettiin valinnan ulkopuolelle niiden maakunnallisesta itsehallinnosta johtuvien erityispiirteiden takia.

Päiväkotien kysely kohdistettiin kunnallisten ja yksityisten päiväkotien johtajille. Lopullinen otoskoko oli N=601, vastauksia saapui 356 kpl. Karhukierroksia tehtiin kolme.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

59

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

2.0

Katso myös

FSD2161 KuntaSuomi 2004: lasten päivähoito 1997: päivähoitotoimi

FSD2162 KuntaSuomi 2004: lasten päivähoito 1997: päiväkodit

FSD2163 KuntaSuomi 2004: lasten päivähoito 1997: perhepäivähoito

FSD2164 KuntaSuomi 2004: lasten päivähoito 1999: päivähoitotoimi

FSD2165 KuntaSuomi 2004: lasten päivähoito 1999: päiväkodit

FSD2166 KuntaSuomi 2004: lasten päivähoito 1999: perhepäivähoito

FSD2167 KuntaSuomi 2004: lasten päivähoito 2003: päivähoitotoimi

FSD2169 KuntaSuomi 2004: lasten päivähoito 2003: perhepäivähoito

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Ikola-Norrbacka, Rinna (Vaasan yliopisto): KuntaSuomi 2004: lasten päivähoito 2003: päiväkodit [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-20). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2168

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Ikola-Norrbacka, Rinna (2004). Päivähoito - kuntien kilpailuvaltti? Tutkimus lasten päivähoidosta vuosina 1996-2003 Helsinki: Suomen Kuntaliitto. KuntaSuomi 2004 -tutkimuksia; 46 & Acta; 165.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Vainikainen, Katja (2008). Työtä tänään huomisen hyväksi: tutkimus päiväkodin johtajien näkemyksistä päivähoidon nykytilasta ja tulevaisuudesta. Turku: Turun yliopisto. Sosiaalipolitiikan pro gradu -tutkielma.

Ikola-Norrbacka, Rinna (2004). Päivähoito - kuntien kilpailuvaltti? Tutkimus lasten päivähoidosta vuosina 1996-2003. Helsinki: Suomen Kuntaliitto. KuntaSuomi 2004 -tutkimuksia; 46 & Acta; 165.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.