FSD2152 KuntaSuomi 2004: nuorisotoimi 1999

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

KuntaSuomi 2004: nuorisotoimi 1999

Aineistonumero

FSD2152

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2152

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Ikola-Norrbacka, Rinna (Vaasan yliopisto)
  • Mattila, Juha (Vaasan yliopisto)

Sisällön kuvaus

Nuorisotoimelle suunnattu kysely kartoittaa kuntien nuorisotoimen palvelujen laajuutta, tuottamista, ohjausta ja johtamista sekä kehittämistä. Aineisto on osa KuntaSuomi 2004 -tutkimusohjelman liikunta- ja vapaa-aikasektorin moduulia. Nuorisotoimea on tutkittu myös vuosina 1996 ja 2002 ja vastaaja on kunnan nuorisotoimesta vastaava viranhaltija.

Ensin kerättiin perustietoa nuorisotoimesta. Kysyttiin, montako työntekijää nuorisotoimessa on tällä hetkellä ja kuinka he ovat jakautuneet eri tehtäviin, miten kunnan valvotut nuorisotilat ovat avoinna, minkälaisia toimintoja kuuluu nuorisotoimen tehtäviin, mitä nuorisopalveluiden tuottamiseen liittyviä tiloja kunnassa on ja minkälainen on tilojen omistus. Kysyttiin myös, onko kunnassa sijaitsevien nuorisotilojen omistusjärjestelyissä tapahtunut muutoksia vuoden 1994 jälkeen ja peritäänkö kunnassa nuorisotilojen käytöstä maksuja niitä käyttäviltä ryhmiltä.

Palvelutuotantoon liittyen kysyttiin, minkälaisia nuorisopalveluita tai -harrastusmahdollisuuksia kunnan alueella on, mikä taho toimii palvelun/harrastusmahdollisuuden järjestäjänä ja mikäli järjestäjä on jokin muu taho kuin kunta, tukeeko kunta palvelun tuottajaa. Tiedusteltiin myös, miten nuorisotoiminnan oheistoiminnot on järjestetty kunnassa ja minkälaisia muita palveluiden tuottamistapoja on käytössä. Lisäksi kysyttiin, kuinka suuri osuus ostopalveluilla on kunnan nuorisotoimen palvelutuotannosta, mikä taho tekee päätöksen siirtymisestä ostopalveluiden käyttöön, mikä taho päättää miltä tuottajalta ostopalvelut ostetaan, kilpailutetaanko palveluiden tuottajia ennen ostopäätöstä, miten tyytyväinen vastaaja on ostopalveluiden käyttöön ja pitäisikö niitä vastaajan mielestä lisätä tai vähentää sekä kysyttiin, myykö kunta nuorisopalveluja muille kunnille.

Kyselyn seuraava osio käsitteli nuorisotoimen ohjausta ja johtamista kunnassa. Kysyttiin, mikä luottamushenkilöelin pääasiassa käsittelee kunnassa nuorisotointa koskevat asiat, mikä on luottamushenkilöelimen merkitys tai rooli nuorisotointa koskevien asioiden hoitamisessa ja mikä on vastaajan arvio luottamushenkilöelimen jäsenrakenteeseen liittyvistä ominaisuuksista. Tiedusteltiin myös, minkä tahon päätösvaltaan kuuluvat erilaiset nuorisotointa koskevat asiat, onko kunnan nuorisopalveluissa toteutettu asiakkaille suunnattuja kyselyjä palveluiden arvioimiseksi tai tehostamiseksi ja ovatko kyselyt säännöllisiä. Vastaajaa pyydettiin myös arvioimaan eri tahojen vaikutusta kunnan nuorisopalveluiden toimintaa ja kysyttiin, onko kunnan nuorisotoimessa otettu käyttöön toiminnan tuloksellisuutta tai laatua kuvaavia mittareita. Tämän osion lopuksi vastaajalta kysyttiin eri tehtävien merkitystä oman työn kannalta ja miten merkitys on muuttunut viime vuosina sekä pyydettiin vastaajaa arvioimaan omaa ajankäyttöään, kuinka se jakautuu erityyppisiin nuorisotoimen tehtäviin.

Kyselyn viimeinen osio käsitteli kehittämispolitiikkaa. Kysyttiin, onko kunnan nuorisotoimessa tapahtunut muutoksia erilaisilla toimintaa ja sen laajuutta kuvaavilla osa-alueilla, millainen on erilaisten nuorisotoimen toimintaan liittyvien tekijöiden nykytila ja mihin asioihin nuorisotoimen kehittämisen tulisi kohdistua lähivuosina. Lopuksi vastaajaa pyydettiin vielä arvioimaan erilaisia nuorisotointa koskevia väittämiä.

Taustatiedot vastaajasta olivat hänen sukupuolensa, ikänsä, koulutuksensa, työkokemuksensa nuorisotoimen tehtävissä sekä tieto siitä, kuuluuko vastaajan vastuualueeseen nuorisotoimen lisäksi muita toimialoja ja minkä verran.

Asiasanat

ajankäyttö; johtaminen; kehittäminen; kilpailuttaminen; luottamushenkilöt; nuoret; nuorisotilat; nuorisotoimi; palvelut; palvelutuotanto; päätösvalta; tyytyväisyys

Tieteenala/Aihealue

Sarja

KuntaSuomi 2004

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Ikola-Norrbacka, Rinna (Vaasan yliopisto)
  • Mattila, Juha (Vaasan yliopisto)

Tuottajat

  • Suomen Kuntaliitto

Ajallinen kattavuus

1999

Aineistonkeruun ajankohta

1999

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Poliittis-hallinnollinen alue (Kunta)

Perusjoukko/otos

Suomen kunnat (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: monivaiheinen otanta

Kaksivaiheinen ositettu otanta KuntaSuomi-projektikuntien valinnassa.

Kuntaotokset valittiin erikseen alle 10 000 asukkaan kunnista (28 kuntaa) ja yli 10 000 asukkaan kunnista (19 kuntaa). Valinnassa pyrittiin edustavuuteen kummankin kuntajoukon sisällä suhteessa kokoluokan kaikkiin kuntiin. Suurten kuntien lukumäärä on tapausjoukossa suurempi kuin niiden osuus kaikista kunnista, koska niissä asuu 70 prosenttia maan väestöstä. Edustavuuskriteereinä käytettiin lisäksi mm. alueellista sijaintia, väestön ikä- ja koulutusrakennetta, elinkeinorakennetta ja kuntatalouden tunnuslukuja, poliittisia voimasuhteita sekä kunnan toimintapolitiikkaa kuvaavia muuttujia. Ahvenanmaan kunnat jätettiin valinnan ulkopuolelle niiden maakunnallisesta itsehallinnosta johtuvien erityispiirteiden takia.

Nuorisotoimen kysely kohdistettiin kuntien nuorisotoimen vastaavalle viranhaltijalle (N=47). Vastaukset saatiin 39 kunnasta.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

83

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kysymystä 15a vastaavat muuttujat epäselvien luokitusten takia.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Ikola-Norrbacka, Rinna (Vaasan yliopisto) & Mattila, Juha (Vaasan yliopisto): KuntaSuomi 2004: nuorisotoimi 1999 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2008-02-19). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2152

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Mattila, Juha & Ikola-Norrbacka, Rinna (2004). Vaihtelevat vapaa-aikapalvelut. Tutkimus kuntien kirjasto-, kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntapalveluista 1996-2002 [verkkodokumentti]. Helsinki: Kuntaliitto. http://hosted.kuntaliitto.fi/intra/julkaisut/pdf/p041216133533D.pdf [viitattu 25.2.2008].

Julkaisut aineistosta Tooltip

Mattila, Juha & Ikola-Norrbacka, Rinna (2004). Vaihtelevat vapaa-aikapalvelut. Tutkimus kuntien kirjasto-, kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntapalveluista 1996-2002 [verkkodokumentti]. Helsinki: Kuntaliitto. http://hosted.kuntaliitto.fi/intra/julkaisut/pdf/p041216133533D.pdf [viitattu 28.9.2006].

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.