FSD2118 World Values Survey 2005: Suomen aineisto

Aineiston nimi

World Values Survey 2005: Suomen aineisto

Aineistonumero

FSD2118

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2118

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • World Values Study Group
  • Kansaneläkelaitos (KELA)
  • Kirkon tutkimuskeskus
  • TNS Gallup Oy
  • Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Sisällön kuvaus

World Values Survey 2005: Suomen aineisto kartoittaa monipuolisesti suomalaisten arvomaailmaa, asenteita ja elämäntilannetta. Se koostuu kahdesta osasta: käyntikyselyllä kerätystä aineistosta ja nk. perävaunulomakkeella kysytystä aineistosta. Aineisto sisältää yliotoksen ruotsinkielisestä väestöstä.

Haastatellut arvioivat eri elämänalueiden tärkeyttä (mm. perhe, työ, vapaa-aika). Onnellisuutta, tavoitteita, tyytyväisyyttä elämään ja tunnetta mahdollisuudesta vaikuttaa oman elämän kulkuun selvitettiin. Myös vastaajien kuulumista erilaisiin vapaaehtoisjärjestöihin ja -yhteisöihin kartoitettiin. Ennakkoluuloja erilaisin ominaisuuksin varustettuja ihmisryhmiä kohtaan selvitettiin kysymällä, keitä vastaajat eivät haluaisi naapureikseen (mm. eri rotuun kuuluvat, huumeiden väärinkäyttäjät, maahanmuuttajat, homoseksuaalit). Lisäksi arvioitiin yleistä luottamusta tai epäluottamusta ihmisiä kohtaan.

Tutkimuksessa esitettiin useita työelämään liittyviä kysymyksiä. Selvitettiin, mitkä asiat olisivat tärkeitä työpaikkaa etsittäessä (mm. hyvät tulot ja työpaikan turvallisuus). Asenteita työhön ja työn tekemiseen tutkittiin väittämien avulla. Lisäksi selvitettiin suhtautumista suomalaisten ja miesten suosimiseen työpaikkoja täytettäessä, kun työtä on niukasti tarjolla.

Perhettä, kotia, avioliittoa, lasten hankkimista ja kasvattamista tarkasteltiin useissa kysymyksissä. Lisäksi kartoitettiin mm. uskonnollista käyttäytymistä ja uskomuksia sekä uskonnollisiin yhteisöihin kuulumista. Vastaajien piti arvioida suomalaisen yhteiskunnan tavoitteita ja elämäntavan mahdollisia tulevia muutoksia. He punnitsivat erilaisia maailmanlaajuisia ongelmia ja tavoitteita niiden ratkaisemiseksi. Vastaajien poliittisen osallistumisen muotoja kartoitettiin kysymällä osallistumisesta esim. rauhanomaiseen mielenosoitukseen. Tutkittiin myös luottamusta yhteiskunnan eri instituutioihin sekä pyydettiin arvioimaan erilaisia poliittisia järjestelmiä ja demokratian ominaisuuksia.

Poliittista suuntautumista tutkittiin mm. pyytämällä vastaajia asettamaan itsensä vasemmisto-oikeisto -asteikolle ja kysymällä äänestyskäyttäytymisestä. Vielä selvitettiin mm. asennoitumista yksilön vs. julkisen vallan vastuuseen, kilpailuun, tieteeseen, teknologiaan ja tuloeroihin. Suhtautumista eutanasiaan, verovilppiin, lahjusten vastaanottamiseen, suomalaisuuteen, ulkomaanapuun, maahanmuuttoon ja etniseen monimuotoisuuteen kartoitettiin. Myös tietokoneen ja eri tietolähteiden käyttöä selvitettiin.

Varsinaista kyselyä seuranneessa vastaajien itse täyttämässä lomakkeessa eli ns. perävaunussa selvitettiin suomalaisten käsityksiä ruotsalaisista. Ensin mitattiin vastaajien tietoja mm. Ruotsin asukasluvusta, pääministereistä, kirjailijoista, säveltäjistä ja urheilijoista sekä sijoittumisesta YK:n sukupuolten välistä tasa-arvoa ja elintasoa mittaavissa maavertailuissa. Kysyttiin myös vastaajien Ruotsin matkoista ja ruotsalaisista tuttavista. Lisäksi selvitettiin vastaajien mielipiteitä mm. Ruotsin ja Suomen välisen kulttuurisen, poliittisen ja taloudellisen yhteistyön riittävyydestä, ruotsalaisista instituutioista sekä ruotsalaisten ominaisuuksista ja minäkuvasta. Lopuksi kartoitettiin vastaajien omaa, heidän läheistensä ja koko Suomen kansan suhtautumista ruotsalaisiin.

Taustamuuttujina ovat mm. vastaajan sukupuoli, syntymävuosi, siviilisääty, lasten lukumäärä, koulutustaso, pääasiallinen ammatti, asuuko vastaaja vanhempiensa luona vai ei, mahdollisen työttömyyden kesto, asuinmaakunta, kuntaryhmä sekä talouden tuloluokka.

Asiasanat

arvot; avioliitto; elämäntapa; ennakkoluulot; etiikka; etnisyys; järjestöt; köyhyys; luottamus; maahanmuutto; moraali; onnellisuus; osallistuminen; perheet; poliittiset asenteet; tavoitteet; terveydentila; työ; ulkomainen apu; uskonnolliset yhteisöt; ympäristön saastuminen

Tieteenala/Aihealue

Sarja

EVS (European Values Study) ja WVS (World Values Survey)

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • TNS Gallup Oy

Tuottajat

  • Kansaneläkelaitos
  • Kirkon tutkimuskeskus
  • TNS Gallup Oy
  • Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Ajallinen kattavuus

2005

Aineistonkeruun ajankohta

2005-08-28 – 2005-10-12

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Suomen 18 vuotta täyttänyt väestö (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: monivaiheinen otanta

Perusotoksen ositus perustui kuntaan ja postinumeroihin. Ensimmäisessä vaiheessa kunnat jaettiin ryhmiin kahden erilaisen ulottuvuuden mukaan: NUTS2-pohjainen pohjoinen-etelä-ulottuvuus tuotti kolme kuntatyyppiä (Etelä-Suomi, Keski-Suomi ja Pohjois-Suomi) ja maaseutu-kaupunki-ulottuvuus tuotti kaksi kuntatyyppiä (kaupunkimaiset kunnat ja maaseutumaiset kunnat). Yhdistämällä näitä ryhmiä saatiin ensimmäiseen vaiheeseen kuusi ositetta. Lisäksi pääkaupunkiseutu (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen) muodosti oman ositteen. Haastattelujen lähtöpisteitä oli 127, ja jokaisesta lähtöpisteestä tehtiin kahdeksan haastattelua. Lähtöpisteet jaettiin kuntaositteisiin 18-vuotiaan väestön määrän mukaisesti.

Perusotoksen toisessa ositusvaiheessa kunkin kuntaositteen postinumeroalueet ryhmiteltiin siten, että tuloksena olleet toisen vaiheen ositteet olivat mahdollisimman homogeenisiä sosioekonomisten taustatietojen suhteen. Pääkaupunkiseudulla perusteena käytettiin keskituloa ja muilla alueilla kerrostalojen osuutta. Toisen vaiheen ositteita oli yhteensä 16: pääkaupunkiseudulla, Etelä-Suomessa, Keski-Suomessa ja Pohjois-Suomessa kussakin neljä. Kuntaositteiden lähtöpisteet jaettiin mahdollisimman tasapuolisesti toisen vaiheen postinumeroihin perustuviin ositteisiin: koska lähtöpisteiden määrä kunkin ositteen sisällä oli suorassa suhteessa ositteen asukkaiden lukumäärään, jokaisesta ositteesta poimittiin ryhmä postinumeroalueita käyttämällä otosyksikön koon mukaista otantaa (PPS-otantaa). Jokainen postinumeroalueryhmä sisälsi saman määrän haastatteluita (kahdeksan). Satunnaisesti poimituista lähtöosoitteista edeten tehtiin kahdeksan haastattelua. Haastattelujen yhteydessä otos kiintiöitiin. Jokaisesta haastattelun kohteena olevasta kotitaloudesta valittiin vastaaja sukupuoli- ja ikäkiintiön mukaisesti.

Keruumenetelmä

Kasvokkainen haastattelu

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

3.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineiston keräämisessä on käytetty kahta suomenkielistä ja kahta ruotsinkielistä kyselylomaketta. Aineistossa on ensin haastattelulomakkeisiin quF2118_1_fin ja quF2118_1_swe perustuvat muuttujat q4-q257. Muuttujat a1-e4_4 perustuvat ns. perävaunulomakkeisiin quF2118_2_fin ja quF2118_2_swe.

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kunta- ja postinumeromuuttujat ja siihen on lisätty läänimuuttuja.

Painokertoimet

Aineistossa on kolme painomuuttujaa. Wt18 perustuu sukupuolen (miehiä 48 %, naisia 52 %), iän (18-24-vuotiaita 10 %, 25-34-vuotiaita 17 %, 35-49-vuotiaita 30 %, 50-64-vuotiaita 25 % ja yli 65-vuotiaita 18 %) ja asuinalueen (Uusimaa 28 %, Etelä-Suomi 22 %, Itä-Suomi 13 %, Länsi-Suomi 25 %, Pohjois-Suomi 12 %; pääkaupunkiseutu 18 %, kaupunkimainen kunta 43 %, taajaan asuttu kunta 16 %, maaseutumainen kunta 23 %) mukaisiin väestöjakaumiin. Painoki1 korjaa koko aineiston kielisuhteet väestön todellisia kielisuhteita vastaavaksi. Painoki2 korjaa perusotoksen kielisuhteet väestön todellisia kielisuhteita vastaavaksi. Painoki2-muuttujaa käytetään vain perusotosta käytettäessä (otos-muuttuja: 0=perusotos, 1=ruotsinkielisten erillisotos). Manner-Suomen väestöstä oli 31.12.2005 suomenkielisiä oli 91,7 %, ruotsinkielisiä 5,5 % ja saamenkielisiä 0,03 %. Muita kuin suomea, ruotsia tai saamea äidinkielenään puhuvia oli 2,7 %. Venäjänkielisiä oli 39 653 henkeä ja englanninkielisiä 8 928 henkeä (lähde: Tilastokeskus, StatFin).

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

World Values Study Group & Kansaneläkelaitos (KELA) & Kirkon tutkimuskeskus & TNS Gallup Oy & Tampereen yliopisto: World Values Survey 2005: Suomen aineisto [sähköinen tietoaineisto]. Versio 3.0 (2018-07-19). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2118

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Monikasvoinen kirkko. Suomen evankelis-luterilainen kirkko vuosina 2004-2007 (2008). Kirkon tutkimuskeskuksen julkaisuja; 103. Tampere: Kirkon tutkimuskeskus.

Virtanen, Simo (2010). Työn arvot, arvomuutos, työn mielekkyys sekä yhteiskunnalliset mielipiteet. Teoksessa: Toiveita ja todellisuutta. Loppuraportti (toim. Liisa Moilanen), 10-23. Helsinki: Työterveyslaitos ja Työsuojelurahasto.

Wass, Hanna (2008). Generations and turnout: Generational effect in electoral participation in Finland. Helsinki: University of Helsinki. Department of Political Science. Acta Politica 35.

Schoultz, Vera (2010). Nuorten poliittinen osallistuminen ja sen murros. Teoksessa Ohipuhuttu nuoruus? Nuorten elinolot -vuosikirja (toim. Anu-Hanna Anttila, Kristiina Kuussaari & Tiina Puhakka), 93-104. Helsinki: Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL & Valtion nuorisoasiain neuvottelukunta Nuora.

Puustinen, Liina & Seppänen, Janne (2010). Luottamuksen kuva. Lukijoiden tulkintoja lehdistön uutiskuvien uskottavuudesta. Tampere: Tampereen yliopisto. Tiedotusopin laitos, Julkaisuja A113/2010. urn:isbn:978-951-44-8148-2

Hellsten, Katri & Komu, Merja (2006). Enemmistö suomalaisista luottaa Kelaan ja sosiaaliturvajärjestelmään. Kelan sanomat 2/2006, 29.

Hellsten, Katri & Komu, Merja (2006). Suomi kuuluu korkean luottamustason maihin: luotettavien listalla poliisi kärjessä, Kela neljäntenä. Sosiaalivakuutus 1/2006, 12-13.

Borg, Sami & Ketola, Kimmo & Kääriäinen, Kimmo & Niemelä, Kati & Suhonen, Pertti (2007). Uskonto, arvot ja instituutiot. Suomalaiset World Values -tutkimuksissa 1981-2005. Tampere: Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto. Yhteiskuntatieteellisen tietoarkiston julkaisuja 4.

Borg, Sami (2006). Yleinen luottamus eduskuntaan instituutiona. Teoksessa: Aatteet, instituutiot ja poliittinen toiminta (toim. Ilkka Ruostetsaari), 99-114. Tampere: Tampereen yliopisto. Studia Politica Tamperensis; 16.

Miettinen, Juha (2012). Hyvinvointivastuu hyvinvointivaltiossa: julkisen vallan vastuunotto Suomessa 2000-luvulla. Kuopio: Itä-Suomen yliopisto. Sosiaalityön pro gradu -tutkielma.

Taira, Teemu (2012). Atheist Spirituality: A Follow-on from New Atheism 2012. Teoksessa: Post-Secular Religious Practices (toim. Ahlbäck), 388-404. Turku: Donner Institute for Research on Religious and Cultural History.

Taira, Teemu (2012). More Visible But Limited in Its Popularity. Atheism (and Atheists) in Finland. Approaching Religion. Special Issues on the New Visibility of Atheism in Europe 2(1): 21-35.

Moilanen, Liisa & Virtanen, Simo (2010). Työn arvon muutos ja mielekkyys. Työelämän tutkimus 8(1):26-41.

Demokratiaindikaattorit 2013. Toim. Borg, Sami. Helsinki: Oikeusministeriö. Selvityksiä ja ohjeita 52/2013. URN:ISBN:978-952-259-334-4

Taira, Teemu (2014) Väärin uskottu? Ateismin uusi näkyvyys. Turku: Eetos.

Rintamäki, Katri (2016). Työ arjessa: Työn kokemus suomalaisten arkielämässä 2000-luvulla. Turun yliopisto, Sosiaalitieteiden laitos, Taloussosiologia. Annales Universitatis Turkuensis C 427. http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-6572-4

Ylisalo, Juha (2017). 'Demokratia OK, muukin käy': EU-aikana aikuistuneet arvostavat demokratiaa muita vähemmän. Tyytymättömyyden siemenet: Mistä populismi tulee? EVA Raportti 2/2017, 63-87.

Gustafsberg, Harri & Nyman, Markku (2018). Yksilöresilienssi ja yhteiskunnan turvallisuus. Tampere: Mentoritiimi.

Akaliyski, Plamen (2019): United in diversity? The convergence of cultural values among EU member states and candidates. In: European Journal of Political Research 58 (2): 388-411. First published online: May 27, 2018, https://doi.org/10.1111/1475-6765.12285.

Echeverria, Nohemi; Hemmerechts, Kenneth and Kavadias, Dimokritos (2019): The legacy of country-level experience of armed conflict on emancipative value preferences: A global cross-national study. In: International Journal of Comparative Sociology 60 (5): 342-370. First published online: September 23, 2019, https://doi.org/10.1177/0020715219874379.

Hartlieb, Sven; Loy, Thomas R. and Eierle, Brigitte (2019): The Effect of Generalized Trust on Cost Stickiness: CrossCountry Evidence. In: The International Journal of Accounting (TIJA): 1-48. First published online: May 17, 2019, https://ssrn.com/abstract=3373819.

Neundorf, Anja; Gerschewski, Johannes and Olar, Roman-Gabriel (2019): How Do Inclusionary and Exclusionary Autocracies Affect Ordinary People?. In: Comparative Political Studies. First published online: July 16, 2019, https://doi.org/10.1177/0010414019858958.

Peter, Sascha A. (2017): Voluntarily Disconnected? A Cross-national and Longitudinal Study on Gender Differentials in Voluntary Association Participation [Freiwillig unverbunden? Eine international vergleichende und längsschnittliche Untersuchung zu den Geschlechterunterschieden in der Partizipation in Freiwilligenassoziationen]. Universität Hamburg. Diss. http://ediss.sub.uni-hamburg.de/volltexte/2017/8306/.

Tomescu-Dubrow, Irina and Slomczynski, Kazimierz M. (2016): Harmonization of Cross-National Survey Projects on Political Behavior: Developing the Analytic Framework of Survey Data Recycling. In: International Journal of Sociology 46 (1): 58-72. http://dx.doi.org/10.1080/00207659.2016.1130424.

Berggren, Niclas and Nilsson, Therese (2015): Globalization and the transmission of social values: The case of tolerance. In: Journal of Comparative Economics 43 (2): 371-389. http://dx.doi.org/10.1016/j.jce.2015.02.005.

Khun, Channary; Lahiri, Sajal and Lim, Sokchea (2015): Do people really support trade restrictions? Cross-country evidence. In: The Journal of International Trade & Economic Development 24 (1): 132-146. First published online: January 28, 2014, http://dx.doi.org/10.1080/09638199.2014.882389.

Shariff, A F. and Aknin, L B. (2014): The Emotional Toll of Hell: Cross-National and Experimental Evidence for the Negative Well-Being Effects of Hell Beliefs. In: PLoS ONE 9 (1): 1-8. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0085251.

Mehregan, Abbas (2014): Religion, Religiosity, and Democratic Values: A Comparative Perspective of Islamic and NonIslamic Societies. In: , 74-124. Leiden: Brill. http://www.brill.com/products/book/religion-religiosity-and-democraticvalues.

Lee, Seonghui; Lin, N C.N. and Stevenson, R T. (2014): Evaluating the Cross-national Comparability of Survey Measures of Political Interest Using Anchoring Vignettes. Rice University. http://dx.doi.org/10.1016/j.electstud.2015.03.009

Voicu, Bogdan (2013): Cross-country comparisons of student achievement: the role of social values. In: International Journal of Sociology of Education 2 (3): 221-249.

Hadler, Markus (2012): The Influence of World Societal Forces on Social Tolerance. A Time Comparative Study of Prejudices in 32 Countries. In: The Sociological Quarterly 53 (2): 211-237. http://dx.doi.org/10.1111/j.15338525.2012.01232.x.

Abdollahian, Mark, Travis Coan, Hana Oh, and Birol Yesilada (2012). Dynamics of Cultural Change: The Human Development Perspective. International Studies Quarterly 50(4):827-42.

Inglehart, R. & Welzel, C. 2010. Changing Mass Priorities: The Link between Modernization and Democracy. Perspectives on Politics 8(2), 551-567.

Ronald F. Inglehart (2008) Changing Values among Western Publics from 1970 to 2006, West European Politics, 31:1-2, 130-146, DOI:10.1080/01402380701834747

Inglehart, R., Foa, R., Peterson, C. & Welzel, C. 2008. Development, Freedom and Rising Happiness: A Global Perspective 1981-2007. https://doi.org/10.1111/j.1745-6924.2008.00078.x

Lun, V. M.-C., & Bond, M. H. (2013). Examining the relation of religion and spirituality to subjective well-being across national cultures. Psychology of Religion and Spirituality, 5(4), 304-315. https://doi.org/10.1037/a0033641

Michael Harris Bond, Vivian Miu-Chi Lun 2014. Citizen-making: The role of national goals for socializing children. Social Science Research 44: 75-85. https://doi.org/10.1016/j.ssresearch.2013.11.002

Nate Breznau, Valerie A. Lykes, Jonathan Kelley, M. D. R. Evans 2011. A Clash of Civilizations? Preferences for Religious Political Leaders in 86 Nations. https://doi.org/10.1111/j.1468-5906.2011.01605.x

Amy C. Alexander & Christian Welzel (2011). Islam and Patriarchy: How Robust is Muslim Support for Patriarchal Values?. World Values Research 4 (2): 41-71 http://www.worldvaluessurvey.org

Pettersson, T. 2003. Basic Values and Civic Education - A comparative analysis of adolescent orientations towards gender equality and good citizenship. http://www.worldvaluessurvey.org

Ronald F. Inglehart, Bi Puranen, Christian Welzel 2015. Declining Willingness to Fight in Wwars: The Individual-level Basis of the Long Peace. https://doi.org/10.1177/F0022343314565756

Welzel, C. 2010. How Selfish Are Self-Expression Values? A Civicness Test. https://doi.org/10.1177/0022022109354378

Welzel, C., Inglehart, R. (2010) Agency, Values, and Well-Being: A Human Development Model. Soc Indic Res 97, 43-63 (2010). https://doi.org/10.1007/s11205-009-9557-z

Welzel, C. & Inglehart, R. 2009. Political Culture, Mass Beliefs, and Value Change, in Christian Haerpfer, Patrick Bernhagen, Ronald F Inglehart, and Christian Welzel (Eds.) Democratization. Oxford: Oxford University Press

Welzel, Christian 2013. Freedom Rising: Human Empowerment and the Quest for Emancipation. Cambridge, UK: Cambridge University Press.

Mayerl, Jochen, and Henning Best. 2018. Two Worlds of Environmentalism? Empirical Analyses on the Complex Relationship between Postmaterialism, National Wealth, and Environmental Concern. Nature + Culture 13(2): 208-231.

Kleven, Henrik Jacobsen, and Camille Landais. 2017. Gender Inequality and Economic Development: Fertility, Education and Norms. Economica 84(334): 180-209.

Ariely, Gal (2019): The nexus between globalization and ethnic identity: A view from below. In: Ethnicities 19 (5): 763783. https://doi.org/10.1177/1468796819834951.

Kolczynska, Marta (2019): Micro- and Macro-level Determinants of Participation in Demonstrations: An Analysis of Crossnational Survey Data Harmonized Ex-post. In: methods, data, analyses: 1-36. https://doi.org/10.12758/mda.2019.07.

Moriconi, Simone; Picard, Pierre M. and Zanaj, Skerdilajda (2019): Commodity taxation and regulatory competition. In: International Tax and Public Finance 26 (4): 919-965. https://doi.org/10.1007/s10797-018-9521-4.

Atchison, Amy L. and Down, Ian (2019): The Effects of Women Officeholders on Environmental Policy. In: Review of Policy Research 36 (6): 805-834. https://doi.org/10.1111/ropr.12346.

Evans, M. D. R. and Kelley, Jonathan (2019): Prejudice Against Immigrants Symptomizes a Larger Syndrome, Is Strongly Diminished by Socioeconomic Development, and the UK Is Not an Outlier: Insights From the WVS, EVS, and EQLS Surveys. In: Frontiers in Sociology 4: 1-21. https://doi.org/110.3389/fsoc.2019.00012.

He, Tianyu; Derfler-Rozin, Rellie and Pitesa, Marko (2019): Financial vulnerability and the reproduction of disadvantage in economic exchanges. In: Journal of Applied Psychology: 1-17. https://psycnet.apa.org/doi/10.1037/apl0000427.

Leibrecht, Markus and Pitlik, Hans (2019): Is confidence in major companies rooted in generalized social trust, or regulatory quality, or both? In: Journal of Institutional Economics. https://doi.org/10.1017/S1744137419000699.

Meyer, Brett (2019): Left to right: labour market policy, labour market status and political affinities. In: Journal of Public Policy 39 (4): 637-654. https://doi.org/10.1017/S0143814X18000211.

Qayyum, Unbreen; Anjum, Sohail and Sabir, Samina (2019): Religion and economic development: new insights. In: Empirica: 42. https://doi.org/10.1007/s10663-019-09456-3.

Beugelsdijk, Sjoerd and Welzel, Chris (2018): Dimensions and Dynamics of National Culture: Synthesizing Hofstede With Inglehart. In: Journal of Cross-Cultural Psychology 49 (10): 1469-1505. https://doi.org/10.1177/0022022118798505.

Hajdu, Gábor and Sik, Endre (2018): Age, Period, and Cohort Differences in Work Centrality and Work Values. In: Societies 8 (1): 11. http://www.mdpi.com/2075-4698/8/1/11.

Ruck, Damian J.; Bentley, R. Alexander and Lawson, Daniel J. (2018): Religious change preceded economic change in the 20th century. In: Science Advances 4 (7). http://dx.doi.org/10.1126/sciadv.aar8680.

Shorrocks, Rosalind (2018): Cohort Change in Political Gender Gaps in Europe and Canada: The Role of Modernization. In: Politics & Society 46 (2): 135-175. https://doi.org/10.1177/0032329217751688.

Evans, M.D.R. and Kelley, Jonathan (2017): BREXIT and Prejudice Against Immigrants: The UK is not Unique. University of Nevada and International Survey Center. http://dx.doi.org/10.13140/RG.2.2.25973.99048.

Mikucka, Malgorzata; Sarracino, Francesco and Dubrow, Joshua K. (2017): When Does Economic Growth Improve Life Satisfaction? Multilevel Analysis of the Roles of Social Trust and Income Inequality in 46 Countries, 1981-2012 . In: World Development 93: 447-459. http://doi.org/10.1016/j.worlddev.2017.01.002.

Roex, Karlijn L. A. and Rözer, Jesper J. (2017): The Social Norm to Work and the Well-Being of the Short- and Long-Term Unemployed. In: Social Indicators Research. https://doi.org/10.1007/s11205-0171723-0.

Roudijk, Bram; Donders, Rogier and Stalmeier, Peep (2017): Cultural values: can they explain self-reported health? In: Quality of Life Research: 1-9. http://dx.doi.org/10.1007/s11136-017-1512-x.

Khalil, Huzefa (2017): Europe: Requiem for an Idea?. The University of Michigan. Diss.

Obrzan, Maksym (2017): Transition gap in self-rated health. MPRA Paper No. 81151. Kyiv School of Economics, Ukraine. https://mpra.ub.uni-muenchen.de/81151/.

Ang, James B. and Fredriksson, Per G. (2017): Wheat agriculture and family ties. In: European Economic Review 100: 236256. https://doi.org/10.1016/j.euroecorev.2017.08.007.

Lim, Sokchea; Morshed, AKM Mahbub and Khun, Channary (2017): Trust and macroeconomic performance: A two-step approach. In: Economic Modelling. https://doi.org/10.1016/j.econmod.2017.07.020.

Pavlovic, Zoran and Todosijevic, Bojan (2019): Global cultural zones the empirical way: value structure of cultural zones and their relationship with democracy and the communist past. In: Quality & Quantity: 20. https://doi.org/10.1007/s11135-019-00861-1.

Vileyn, Matthias and Bursens, Peter (2017): Diversity and Democratic Legitimacy in the EU: What Can We Learn from Other Federal Systems?. In: Complex Political Decision-Making. Leadership, Legitimacy and Communication, edited by Peter Bursens, Christ'l De Landtsheer, Luc Braeckmans and Barbara Segaert, 59-76. London, New York: Routledge.

Holmberg, Soren; Lindberg, Staffan and Svensson, Richard (2017): Trust in parliament. In: Journal of Public Affairs 17 (12). http://dx.doi.org/10.1002/pa.1647.

Onraet, Emma; Assche, Jasper Van; Roets, Arne; Haesevoets, Tessa and Hiel, Alain Van (2017): The Happiness Gap Between Conservatives and Liberals Depends on Country-Level Threat. In: Social Psychological and Personality Science 8 (1): 11-19. http://dx.doi.org/10.1177/1948550616662125.

Karhu, Juha (2020). Rukoilun merkityksestä juutalaisuudessa: Pro gradu -kyselytutkimus Suomen juutalaisten rukoilemiseen liittyvistä käsityksistä. Helsinki: Helsingin yliopisto. Lähi-idän tutkimuksen pro gradu -tutkielma. http://urn.fi/URN:NBN:fi:hulib-202012155200.

Anguera-Torrell, Oriol (2020): Entrepreneurship, trust and corruption. European Journal of Political Economy 65. DOI: 10.1016/j.ejpoleco.2020.101937.

Deng, Wei; Liang, Qiaozhuan; Fan, Peihua and Cui, Lin (2020): Social entrepreneurship and well-being: The configurational impact of institutions and social capital. Asia Pacific Journal of Management 37, 1013-1037. https://doi.org/10.1007/s10490-019-09660-6.

Dominguez, Rafael and Lopez-Noval, Borja (2020): Religiosity and Life Satisfaction Across Countries: New Insights from the Self-Determination Theory. Journal of Happiness Studies 22, 1165-1188. DOI: 10.1007/s10902-020-00268-y.

Fernandez, Juan J.; Jaime-Castillo, Antonio M.; Mayrl, Damon and Valiente, Celia (2020). Societal religiosity and the gender gap in political interest, 1990-2014. The British Journal of Sociology: 1-18. DOI: 10.1111/1468-4446.12789.

Ruck, Damian J.; Bentley, R. Alexander and Lawson, Daniel J. (2020): Cultural prerequisites of socioeconomic development. Royal Society Open Science 7:2, 1-11. https://doi.org/10.1098/rsos.190725.

Ruck, Damian J.; Borycz, Joshua and Bentley, R. Alexander (2020): Cultural values predict national COVID-19 death rates. In: medRxiv: 1-19. First published online: July 17, 2020, http://dx.doi.org/10.1101/2020.07.17.20156091.

Ruck, Damian J.; Matthews, Luke J.; Kyritsis, Thanos; Atkinson, Quentin D. and Bentley, R. Alexander (2020): The cultural foundations of modern democracies. Nature Human Behaviour 4:3, 265-269. https://doi.org/10.1038/s41562-0190769-1.

Storm, Rasmus K. & Jakobsen, Tor Georg (2020): National pride, sporting success and event hosting: an analysis of intangible effects related to major athletic tournaments. International Journal of Sport Policy and Politics 12:1, 163-178. doi: 10.1080/19406940.2019.1646303.

Nahkur, Oliver & Taagepera, Rein (2020): Lead and Lag Times of Countries in a Gentler World. In: Social Indicators Research 154, 999-1030. https://doi.org/10.1007/s11205-020-02540-3.

Biolcati, Ferruccio; Molteni, Francesco; Quandt, Markus & Vezzoni, Cristiano (2020): Church Attendance and Religious change Pooled European dataset (CARPE): a survey harmonization project for the comparative analysis of long-term trends in individual religiosity. Quality & Quantity: International Journal of Methodology, 1-25. DOI: 10.1007/s11135-020-01048-9.

Tormos, Raül (2020): The Rhythm of Modernization: How Values Change Over Time. International Studies in Sociology and Social Anthropology. (132). Leiden: Brill. https://doi.org/10.1163/9789004411913.

Molteni, Francesco (2020): A Need for Religion: Insecurity and Religiosity in the Contemporary World. Leiden, Niederlande: Brill. https://doi.org/10.1163/9789004443273.

Kafka, Kyriaki I.; Kostis, Pantelis C. & Petrakis, Panagiotis E. (2020): Why Coevolution of Culture and Institutions Matters for Economic Development and Growth?. In: Perspectives on Economic Development - Public Policy, Culture, and Economic Development, edited by Ryan Merlin Yonk and Vito Bobek, 1-17. London: IntechOpen.

Czarnek, Gabriela; Kossowska, Malgorzata & Szwed, Paulina (2020): Right-wing ideology reduces the effects of education on climate change beliefs in more developed countries. In: Nature Climate Change 11, 9-13. DOI: 10.1038/s41558-020-00930-6.

Bellani, Daniela (2020). The institutional and cultural framing of the educational stratification in fertility. A review of the role of labor market institutions and attitudinal orientations. Research in Social Stratification and Mobility 66. DOI: 10.1016/j.rssm.2020.100482.

Filip, Alexandru & Lorenz, Jan (2020). An analysis of the link between individual identity traits and radical party choice. European Politics and Society: 1-32. doi: 10.1080/23745118.2020.1816007.

Dotti Sani, Giulia M. and Quaranta, Mario (2021): Mapping Changes in Attitudes towards Gays and Lesbians in Europe: An Application of Diffusion Theory. In: European Sociological Review: 1-14. doi:10.1093/esr/jcab032

Evans, M. D. R. and Kelley, Jonathan (2021): Diversity in Religiosity Undermines Conventional Personal Morality Across the Globe: Evidence From 90 Nations, 300,000+ Individuals. In: Journal for the Scientific Study of Religion:1-34. doi:10.1111/jssr.12756.

Lapatinas, Athanasios & Litina, Anastasia & Zanaj, Skerdilajda (2021): The Impact of Economic Complexity on the Formation of Environmental Culture. In: Sustainability 13 (2): 1-25. doi: 10.3390/su13020870

Claassen, Christopher and McLaren, Lauren (2021): Does Immigration Produce a Public Backlash or Public Acceptance? Time-Series, Cross-Sectional Evidence from 30 European Democracies. In: British Journal of Political Science: 1-34. DOI: 10.1017/S0007123421000260

Czegledi, Pal; Lips, Brad and Newland, Carlos (2021): The Economic Mentality of Nations. In: The Cato journal 41 (3): 657689.

Dawson, Andrew (2021): The achilles heel of democracy? A macro cross-national assessment of the correlates of state legitimacy. In: Social Science Research 97. DOI:10.1016/j.ssresearch.2021.102574

Diederich, Freya; König, Hans-Helmut and Brettschneider, Christian (2021): Cultural differences in the intended use of long-term care services in the United States: The role of family ties. In: The Journals of Gerontology: Series B: 1-36. doi:10.1093/geronb/gbab035

Durand, Claire; Pena Ibarra, Luis Patricio; Rezgui, Nadia and Wutchiett, David (2021): How to combine and analyze all the data from diverse sources: a multilevel analysis of institutional trust in the world. In: Quality & Quantity: 1-43. DOI:10.1007/s11135-020-01088-1

Ortega-Gil, Manuela; Cortes-Sierra, Georgina & ElHichou-Ahmed, Chaima (2021): The Effect of Environmental Degradation, Climate Change, and the European Green Deal Tools on Life Satisfaction. In: Energies 14 (18): 1-14. doi:10.3390/en14185839.

Hwa, Yue-Yi (2021): 'What works' depends: teacher accountability policy and sociocultural context in international largescale surveys. In: Journal of Education Policy: 1-26. doi:10.1080/02680939.2021.2009919

Jacquet, Pierre O.; Pazhoohi, Farid; Findling, Charles; Mell, Hugo; Chevallier, Coralie and Baumard, Nicolas (2021): Predictive modeling of religiosity, prosociality, and moralizing in 295,000 individuals from European and non-European populations. In: Humanities and Social Sciences Communications 8 (9): 1-12. doi:10.1057/s41599-020-00691-9

Jozwiak, Andreas (2021): It's a Family (Policy) Affair: Family Policies and Heterogeneity in Gender Attitudes. In: Social Politics: International Studies in Gender, State & Society: 215-239. doi:10.1093/sp/jxab007

Katrnak, Tomas and Hubatkova, Barbora (2021): Does educational expansion decrease suicide rates in European countries? The compositional effect in educational stratification of suicides. In: Quality & Quantity: 1-25.

Pitlik, Hans & Rode, Martin (2021): Radical Distrust: Are Economic Policy Attitudes Tempered by Social Trust?. In: Social Indicators Research 158 (2): 485-506. First published online: March 12, 2020, doi:10.1007/s11205-02002317-8.

Sechel, Cristina (2021): The share of satisfied individuals: A headcount measure of aggregate subjective well-being. In: Journal of Economic Behavior & Organization 186: 373-394. doi:10.1016/j.jebo.2021.03.036.

Mangeloja, Esa; Ovaska, Tomi and Takashima, Ryo (2021): Exploring the Relationship Between Trust and Business StartUps in 52 Countries Over 16 Years. In: International Journal of Business and Economics 20 (1): 17-36. URN:NBN:fi:jyu-202108184580

Ortega-Gil, Manuela; Mata Garcia, Antonio and ElHichou-Ahmed, Chaima (2021): The Effect of Ageing, Gender and Environmental Problems in Subjective Well-Being. In: Land 10 (12): 1-14. Doi:10.3390/land10121314

Ovaska, Tomi and Takashima, Ryo (2021): The robustness of trust, institutions and entrepreneurship regressions, revisited. In: Applied Economics Letters 28 (18): 1578-1581. First published online: October 13, 2020, doi:10.1080/13504851.2020.1834495.

Yao, Jingjing and Brett, Jeanne M. (2021): Mapping societal trust and trust in negotiations. In: International Journal of Conflict Management 32 (5): 826-847.

Anckar, Carsten (2021): Religion and Democracy. A Worldwide Comparison. 2nd edition. Abingdon: Routledge.

Kremer, Monique; Went, Robert and Engbersen, Gotfried (2021): Better Work: The Impact of Automation, Flexibilization and Intensification of Work. Cham: Springer International Publishing. DOI:10.1007/978-3-030-78682-3

Euchner, Eva-Maria and Fabian Bakay, Barnabas (2021): Solving Europe's value deficit via economic well-being? The complex relationship between economic well-being and attitudes towards morality issues. In: Value Politics in the European Union: From Market to Culture and Back, edited by François Foret and Jana Vargovčíková, 115-132. London: Taylor & Francis.

Sarracino, Francesco and O'Connor, Kelsey J. (2021): Economic growth and well-being beyond the Easterlin paradox. In: A Modern Guide to the Economics of Happiness, edited by Luigino Bruni, Alessandra Smerilli and Dalila De Rosa, 162-188. Cheltenham: Edward Elgar. doi:10.4337/9781788978767.00018

Kelley, Jonathan; Evans, M. D. R. and Corday, Charlotte (2021): Crisis, plunge, and recovery of public confidence?in the police: Data from six national surveys. Paper presented at the meeting of the Annual Conference of the American Association for Public Opinion Research, 12.05.2021. SocArXiv.

Biolcati, Ferruccio; Molteni, Francesco; Quandt, Markus and Vezzoni, Cristiano (2022): "Church Attendance and Religious change Pooled European dataset (CARPE): a survey harmonization project for the comparative analysis of long-term trends in individual religiosity." In: Quality and Quantity 56 (3): 1729-1753. doi: https://doi.org/10.1007/s11135020-01048-9.

Benabou, Roland; Ticchi, Davide and Vindigni, Andrea (2022): "Forbidden Fruits: The Political Economy of Science, Religion, and Growth". In: The Review of Economic Studies 89 (4): 1785-1832. doi: https://doi.org/10.1093/restud/rdab069

Czegledi, Pal (2022): "Why does the confidence in companies, but not the confidence in the government, affect the demand for regulation differently across countries?". In: Public Choice 193 (3): 211-231.

Fauver, Larry; Hung, Mingyi; Taboada, Alvaro G. and Wang, Emily Jing (2022): "Boardroom gender diversity reforms and institutional monitoring: global evidence". In: Review of Accounting Studies: 1-44.

Franco, Chiara and Maggioni, Daniela (2022): "Does international trade favor proximity in cultural beliefs?". In: Eurasian Economic Review 12: 449-477.

Haseth, Jostein; Holum, Marthe L. and Jakobsen, Tor G. (2022): "Ethnic Composition and Democratic Values: A Global Investigation of Citizens' Desire for Democracy, 1995-2014". In: Nationalism and Ethnic Politics: 1-18.

Hayward, R. David and Krause, Neal (2015): "Aging, Social Developmental, and Cultural Factors in Changing Patterns of Religious Involvement Over a 32-Year Period: An Age-Period-Cohort Analysis of 80 Countries". In: Journal of CrossCultural Psychology 46 (8): 979-995. http://dx.doi.org/10.1177/0022022115597066.

Ingram, Paul and Oh, Jean Joohyun (2022): "Mapping the Class Ceiling: The Social Class Disadvantage for Attaining Management Positions". In: Academy of Management Discoveries 8 (1): 56-76.

Kaasa, Anneli and Minkov, Michael (2022): "Are Different Two-Dimensional Models of Culture Just a Matter of Different Rotations? Evidence From the Analysis Based on the WVS/EVS". In: Journal of Cross-Cultural Psychology 53 (2): 127-156.

Kim, Hyunwoo (2022): "The microfoundation of macroeconomic populism: The effects of economic inequality on public inflation aversion". In: Economics & Politics: 1-32.

Kim, Youngju; Sommet, Nicolas; Na, Jinkyung and Spini, Dario (2022): "Social Class - Not Income Inequality - Predicts Social and Institutional Trust". In: Social Psychological and Personality Science 13 (1): 186-198.

Kitschelt, Herbert P. and Rehm, Philipp (2022): "Polarity Reversal: The Socioeconomic Reconfiguration of Partisan Support in Knowledge Societies". In: Politics & Society: 1-47. doi: https://doi.org/10.1177/00323292221100220.

Kołczynska, Marta and Powałko, Przemek (2022): "The Political Parties Crosswalk for mapping party codes in cross-national surveys to Party Facts Ids". In: Political Research Exchange 4 (1). doi: https://doi.org/10.1080/2474736X.2022.2048957

Kusano, Kodai and Jami, Waleed Ahmad (2022): "Selected anomalies or overlooked variability? Modernization is associated with secularization in countries with high historical wealth but is associated with increasing religiosity in postcommunist or Christian-minority countries". In: Current Research in Ecological and Social Psychology 3: 1-16.

Lavrinenko, Olga (2022): "Cognition and protest in democratic and authoritarian regimes, 1981-2020". In: International Sociology 37 (3): 355-372.

Lim, Sokchea; Kahai, Simran K. and Khun, Channary (2022): "Culture and income across countries: evidence from family ties". In: Journal of Economic Studies 49 (2): 213-226.

Lous, Bjorn and Graafland, Johan (2022): "Who Becomes Unhappy when Income Inequality Increases?". In: Applied Research in Quality of Life 17 (1): 299-316.

Mangeloja, Esa; Ovaska, Tomi and Takashima, Ryo (2022): "Entrepreneurial choices depend on trust: Some global evidence". In: Journal of International Entrepreneurship: 1-27.

Massa, Massimo; Wang, Chengwei; Zhang, Hong and Zhang, Jian (2022): "Investing in Low-Trust Countries: On the Role of Social Trust in the Global Mutual Fund Industry". In: Journal of Financial and Quantitative Analysis 57 (1): 240-290.

Molteni, Francesco and Biolcati, Ferruccio (2022): "Religious Decline as a Population Dynamic: Generational Replacement and Religious Attendance in Europe". In: Social Forces: 1-25.

Rogers, Meghan L. and Pridemore, William Alex (2022): "Not Just Another Test of Institutional Anomie Theory: Assessing Relative Institutional Imbalances". In: Justice Quarterly: 1-28.

Schaub, Sergei (2022): "Global relationships between time preference and environmental policy performance". In: Environmental Science & Policy 128: 102-109. doi:10.1016/j.envsci.2021.11.017

Sealey, Anthony and Handy, Femida (2022): "Voluntary Sector Participation and Support for Redistribution: Evidence From 18 Advanced Industrial Democracies (1990-2013)". In: Nonprofit and Voluntary Sector Quarterly: 1-27.

Sommet, Nicolas and Spini, Dario (2022): "Financial scarcity undermines health across the globe and the life course". In: Social Science & Medicine 292: 1-11. doi:10.31219/osf.io/zg6sr

Van Lancker, Wim and Pavolini, Emmanuele (2022): "Understanding the immigrant-native gap in childcare use: An empirical exploration for 21 European countries". In: Acta Sociologica: 1-22.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.