FSD2114 Turvallisuuspolitiikka- ja maanpuolustustutkimus 2005

The dataset is (B) available for research, teaching and study.

Download the data

Study description in other languages

Related files

  • No other files available

Study title

Turvallisuuspolitiikka- ja maanpuolustustutkimus 2005

Alternative Title

MTS-syystutkimus 2005

Dataset ID Number

FSD2114

Persistent identifier

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2114

Data Type

Quantitative

Authors

  • Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta (MTS)

Abstract

Tutkimuksessa kartoitettiin vastaajien näkemyksiä maan ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan hoidosta sekä sotilaallisesta liittoutumisesta. Suomen ja suomalaisten turvallisuuteen liittyen pohdittiin muun muassa Viron, Latvian ja Liettuan Nato-jäsenyyden, Turkin mahdollisen EU-jäsenyyden sekä Suomen sotilaallisen liittoutumattomuuden vaikutuksia. Lisäksi kysyttiin, pitäisikö Suomen pyrkiä Naton jäseneksi.

Haastateltujen suhtautumista Suomen ja Naton yhteistyöhön (rauhankumppanuus, kriisinhallintaoperaatiot sekä aseistuksen ja johtojärjestelmien yhteensovittaminen) punnittiin. Vastaajat arvioivat, onko EU:lla joissakin olosuhteissa oikeus puuttua sotilaallisesti unioniin kuulumattoman maan tilanteeseen - ja kenen valtuutuksella. Edelleen selvitettiin mielipiteitä mm. puolustusvoimille myönnettävistä varoista, Suomen osallistumisesta EU:n ns. nopean toiminnan joukkojen muodostamiseen, vapaaehtoisuuteen perustuvasta varusmiespalveluksesta sekä varuskuntien säilyttämisestä ja lakkauttamisesta.

Tulevaisuuden huolenaiheita ja uhkia selvitettiin. Ensin kysyttiin eniten huolta aiheuttavia tekijöitä (esim. Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti, ilmastonmuutos, kansainvälinen terrorismi, järjestäytynyt kansainvälinen rikollisuus ja tarttuvien tautien leviäminen). Seuraavaksi tiedusteltiin, millaisiin uhkiin Suomessa on lähimmän kymmenen vuoden aikana ensisijaisesti varauduttava. Haastattelun lopuksi kysyttiin Euroopan unionin jäsenyyden vaikutuksista ja luottamuksesta EU:n tulevaisuuteen. Taustamuuttujina olivat muun muassa vastaajan sukupuoli, ikä, työmarkkina- ja ammattiasema, koulutus, asuinlääni, talouden tuloluokka sekä Internetin käyttö.

Keywords

Euroopan integraatio; kriisinhallinta; liittoutuminen; maanpuolustus; puolustuspolitiikka; rauhankumppanuus; terrorismi; turvallisuuspolitiikka; ulkopolitiikka; varuskunnat; varusmiespalvelus

Topic Classification

Series

Turvallisuuspolitiikka- ja maanpuolustustutkimukset

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Data Collector

  • Taloustutkimus Oy

Data Producers

  • Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta

Time Period Covered

2005

Collection Dates

2005-09-07 – 2005-09-22

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

Suomen 15 - 79-vuotias väestö (excluding Ahvenanmaa)

Time Method

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Ei-todennäköisyysotanta: kiintiöpoiminta

Kiintiöpoiminta sukupuolen, iän, alueen ja kuntatyypin mukaan

Omnibus-kuluttajatutkimuksessa vastaajat etsitään ovelta ovelle -periaatteella, kunnes noin 1000 suomalaista on haastateltu vastaajan kotona. Haastatteluja tehtiin 91 paikkakunnalla.

Collection Mode

Kasvokkainen haastattelu: tietokoneavusteinen (CAPI tai CAMI)

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: English and Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Number of Cases and Variables

158 variables and 990 cases.

Data Version

3.0

Completeness of Data and Restrictions

Pienten puolueiden kannattajia oli otoksessa suurten puolueiden kannattajia vähemmän. Vastaajista 27 % ei paljastanut äänestyskäyttäytymistään.

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kuntamuuttuja.

Weighting

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta (MTS): Turvallisuuspolitiikka- ja maanpuolustustutkimus 2005 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 3.0 (2018-09-28). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2114

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Materials

Suomalaisten mielipiteitä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, maanpuolustuksesta ja turvallisuudesta (2005). Helsinki : Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta MTS. - (Tiedotteita ja katsauksia marraskuu 2005)

Related Publications Tooltip

Suomalaisten mielipiteitä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, maanpuolustuksesta ja turvallisuudesta (2005). Helsinki: Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta MTS. Tiedotteita ja katsauksia; marraskuu 2005.

The ABDI Survey 2005 (2005) [online]. Helsinki: Advisory Board of Defence Information, ABDI. http://www.defmin.fi/files/416/ABDI_survey05.doc [cited 7 Feb. 2014].

The ABDI Survey Graphs 2005 (2005) [online]. Helsinki: Advisory Board of Defence Information, ABDI. http://www.defmin.fi/files/796/MTStutkimus05kuvat_in_english.18.11.05.pdf [cited 7 Feb. 2014].

Gustafsberg, Harri & Nyman, Markku (2018). Yksilöresilienssi ja yhteiskunnan turvallisuus. Tampere: Mentoritiimi.

Mattiniemi, Inka (2022) Turvattomana Venäjän kainalossa? Suomalaisten Venäjä-asenteet ja inhimillinen turvallisuus. Pro gradu -tutkielma. Tampereen yliopisto.

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.