FSD2046 Politiikka ja nuoret 1988

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

  • Aineistoon ei liity muita kuvailevia tiedostoja

Aineiston nimi

Politiikka ja nuoret 1988

Aineistonumero

FSD2046

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2046

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Jääsaari, Johanna (Helsingin yliopisto. Yleisen valtio-opin laitos)
  • Martikainen, Tuomo (Helsingin yliopisto. Yleisen valtio-opin laitos)

Muut tekijät

  • Miettinen, Jorma (MTV Oy)
  • Äijälä, Tauno (MTV Oy)

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa selvitettiin nuorten aikuisten suhtautumista politiikkaan ja käsityksiä politiikan periaatekysymyksistä sekä kannanottoja politiikan ajankohtaisiin asiakysymyksiin. Vastaajilta kysyttiin mm. kuinka kiinnostuneita he ovat politiikasta, kuinka paljon politiikalla on heidän mielestään vaikutusta asioiden kulkuun, missä määrin he luottavat päättäjien kykyyn ratkaista nuorten elämäntilanteiden suurimpia ongelmia, ja kuinka vakiintuneina he pitävät omia poliittisia käsityksiään ja puoluekantaansa. Vastaajia pyydettiin sijoittamaan eri puolueita ja itsensä vasemmisto-oikeisto -akselille. Lisäksi vastaajilta tiedusteltiin, kuinka helppoa heille on valita eri puolueiden ja ryhmittymien välillä, miten he suhtautuvat mainittuihin puolueisiin tai ryhmittymiin, ja millä perusteella he tekevät poliittisia puolueita tai ryhmittymiä koskevia valintoja. Vastaajille lueteltiin myös joukko asioita (esim. yleensä suomalaisuus, suomalaisten tieteelliset saavutukset, suomalainen sosiaaliturva ja terveydenhoitojärjestelmä) ja kysyttiin, mitkä niistä saavat heidät tuntemaan ylpeyttä Suomesta. Edelleen vastaajien mielipiteitä kysyttiin erilaisten politiikkaa ja yhteiskuntaa koskevien väittämien avulla. Väittämät käsittelivät mm. äänestämistä, yrittäjyyttä, hallitusta, eduskuntaa, yhteiskunnallisia eroja, puolueita, poliitikkoja, työttömyyttä, hyvinvointivaltiota, lakia, pakolaisia, kehitysapua, ydinvoimaa, Euroopan yhteisöä, tuloverotusta sekä perinteisiä suomalaisia arvoja. Äänestämiseen ja vaaleihin liittyen vastaajilta tiedusteltiin mm. vaaliehdokkaiden arviointiperusteita, miten kansalaisten tulisi suhtautua vaaleihin ja äänestämiseen, millaisia äänestäjiä vastaajien vanhemmat ovat, ovatko vastaajat käyttäneet ja aikovatko tulevaisuudessa käyttää äänioikeuttaan, ja toimiiko poliittinen järjestelmämme vastaajien mielestä hyvin vai huonosti. Lopuksi vastaajilta tiedusteltiin sitä, mitä politiikka heidän mielestään on, kuinka usein he seuraavat poliittisia tapahtumia luetelluista tiedotusvälineistä ja kuinka usein he keskustelevat politiikasta.

Taustamuuttujina olivat sukupuoli, asuinkaupunki, ikä, siviilisääty, lasten lukumäärä, asumismuoto sekä työmarkkina-asema. Työssä olevilta kysyttiin ammattia ja ammattialaa. Opiskelijoilta tiedusteltiin puolestaan oppilaitosta sekä opiskelualaa tai pääainetta. Työttömien kohdalla oltiin kiinnostuneita ammatista, missä tehtävissä oli ennen työttömäksi jäämistä sekä kuinka kauan on ollut työttömänä viimeisen kahden vuoden aikana. Lisäksi kaikilta vastaajilta tiedusteltiin sitä, miten tärkeää kova työnteko ja työnteon perusteella pärjääminen on elämässä. Taustamuuttujina olivat myös koulutusaste, äidinkieli, isän, äidin ja mahdollisen puolison ammatti ja koulutus, jäsenyys jossakin luetelluista ryhmistä tai järjestöistä (esim. urheiluseurat, nuorisojärjestöt, opiskelijajärjestöt), syntymäpaikkakunta, vastaajan henkilökohtaiset ja perheen vuosi- tai kuukausitulot bruttona. Vastaajilta tiedusteltiin myös milloin ja mistä on muuttanut pääkaupunkiseudulle, ja haluaisiko elämänsä tulevaisuudessa muistuttavan vanhempiensa elämää. Lisäksi kysyttiin mm. sitä, missä määrin seuraa tiedotusvälineistä lueteltuja asioita (esim. tekniikka, julkisuuden henkilöt, tiede), kuinka paljon arvioi käyttävänsä henkilökohtaisesti rahaa kuukaudessa lueteltuihin asioihin (esim. elokuvat, ruoka, vaatteet), harrastaako jonkinlaista liikuntaa tai kuntoilua säännöllisesti, mitä luetelluista radio- ja/tai TV-kanavista on tapana seurata kotona, kuinka usein tekee lueteltuja asioita (esim. ystävien tapaaminen, kirjastossa käyminen, diskoissa käyminen), ja minne haluaisi matkustaa. Lopuksi taustatiedoiksi tiedusteltiin sitä, minkä puolueen tai ryhmittymän ehdokasta äänestäisi maamme eduskuntavaaleissa ja minkä puolueen tai ryhmittymän ehdokasta äänesti vuoden 1987 eduskuntavaaleissa.

Asiasanat

asenteet; hyvinvointivaltio; kaupunkiväestö; nuoret aikuiset; poliitikot; poliittinen osallistuminen; politiikka; puolueet; päättäjät; suomalaisuus; talous; vaalit; yhteiskunnallinen asema; yritykset; äänestäminen

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.

Kerääjät

  • Suomen Gallup

Tuottajat

  • MTV Oy
  • Helsingin yliopisto. Yleisen valtio-opin laitos

Ajallinen kattavuus

1988

Aineistonkeruun ajankohta

1988

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi, Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Pääkaupunkiseudulla asuvat 18 - 30-vuotiaat

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta

Demingin vyöhykepoiminta. Lähtöosoitejärjestelmää käyttäen kerättiin 705 henkilön otos.

Keruumenetelmä

Puhelinhaastattelu

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

239 muuttujaa ja 704 havaintoa.

Datan versio

1.0

Katso myös

FSD2044 Politiikka ja nuoret 1995

FSD2047 Politiikka ja nuoret 1999

Aineiston käytössä huomioitavaa

Joidenkin muuttujien jakaumat eivät vastaa FSD:lle toimitetussa kyselylomakkeessa olevia jakaumia. Muuttujia on ilmeisesti myös koodattu uudelleen ja joidenkin kohdalla tietoa ei ole FSD:lle toimitetussa aineistossa.

Muuttujassa q2 vaihtoehto 5 'En osaa sanoa' (n. 1 % vastaajista) on ilmeisesti luokiteltu vaihtoehtoon 3 'Ei paljoakaan vaikutusta, melko vähän'.

Muuttujassa q4 vaihtoehto 5 'En osaa sanoa' (n. 2 % vastaajista) on ilmeisesti luokiteltu vaihtoehtoon 3 'Melko vähän'.

Muuttujassa q6 vaihtoehto 5 'En osaa sanoa' (n. 1 % vastaajista) puuttuu, eikä ole mahdollista päätellä onko sitä luokiteltu mihinkään muuhunkaan vaihtoehtoon.

Muuttujassa q7 vaihtoehto 5 'En osaa sanoa' (n. 2 % vastaajista) on ilmeisesti luokiteltu vaihtoehtoon 3 'Ei kovinkaan vakiintunut'.

Muuttujassa q9 vaihtoehto 5 'En osaa sanoa' (n. 6 % vastaajista) on ilmeisesti luokiteltu vaihtoehtoon 3 'Useimmiten vaikeaa'.

Muuttujien q21_a, q22_a, q22_b, q22_e, q22_h, q61, q65 ja q66 jakaumia ei ole FSD:lle toimitetussa aineistossa.

Muuttujat q21_b - q21_g on FSD:lle toimitetussa aineistossa koodattu uudelleen ääripäät yhdistämällä (1 + 2 =1, 3 + 4 = 4). Näitä ei voida purkaa alkuperäiseen muotoon.

Muuttujan q23_a jakauma ei vastaa tutkimuksesta julkaistun kirjan tietoja.

Muuttuja q31_2 'Ikä' (ikäryhmät) oli muodostettu väärin FSD:lle toimitetussa datassa. Luovutettavaan dataan muuttuja on FSD:ssä korjattu oikeaksi.

Muuttujat q32 'Onko Sinulla lapsia?' ja q33 'Mikä on lasten lukumäärä?' eivät vastaa toisiaan. Muuttujassa q32 68 vastaajaa on ilmoittanut, että hänellä on lapsia ja muuttujassa q33 75 vastaajaa on ilmoittanut lasten lukumäärän. FSD:llä ei ole varmaa tietoa, kumpi luvuista on oikein.

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu postinumeromuuttuja.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Jääsaari, Johanna (Helsingin yliopisto) & Martikainen, Tuomo (Helsingin yliopisto): Politiikka ja nuoret 1988 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2005-05-09). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2046

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Martikainen, Tuomo & Pekonen, Kyösti (1996). Nuoret ja urbaani politiikka : tutkimus pääkaupunkiseudun nuorten aikuisten poliittisesta suuntautumisesta. Helsinki : Helsingin kaupunki. - (Helsingin kaupungin tietokeskuksen tutkimuksia; 1996:11)

Jääsaari, Johanna & Martikainen, Tuomo (1991). Nuorten poliittiset valinnat : tutkimus nuorten aikuisten poliittisesta suuntautumisesta pääkaupunkiseudulla. Helsinki : Gaudeamus, 1991.

Hellsten, Villiina & Martikainen, Tuomo (2001). Nuoret ja uusi politiikka : tutkimus pääkaupunkiseudun nuorten poliittisista suuntauksista. Helsinki : Helsingin kaupunki. - (Helsingin kaupungin tietokeskuksen tutkimuksia; 2001:3)

Julkaisut aineistosta Tooltip

Martikainen, Tuomo & Pekonen, Kyösti (1996). Nuoret ja urbaani politiikka: tutkimus pääkaupunkiseudun nuorten aikuisten poliittisesta suuntautumisesta. Helsinki: Helsingin kaupunki. Helsingin kaupungin tietokeskuksen tutkimuksia; 1996:11.

Jääsaari, Johanna & Martikainen, Tuomo (1991). Nuorten poliittiset valinnat: tutkimus nuorten aikuisten poliittisesta suuntautumisesta pääkaupunkiseudulla. Helsinki: Gaudeamus, 1991.

Hellsten, Villiina & Martikainen, Tuomo (2001). Nuoret ja uusi politiikka: tutkimus pääkaupunkiseudun nuorten poliittisista suuntauksista. Helsinki: Helsingin kaupunki. Helsingin kaupungin tietokeskuksen tutkimuksia; 2001:3.

Martikainen, T. & Fredriksson, S. (2006). Political choices among young adults in the Helsinki metropolital area in 1988-2004. Kvartti. Helsinki Quarterly 4, s. 55-59

Martikainen, T. & Fredriksson, S. 2006. Vaalit ja politiikka: pääkaupunkiseudun nuorten aikuisten poliittiset valinnat 1988-2004. Helsinki: Helsingin kaupungin tietokeskus. Tutkimuksia 5/2006

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.