FSD2022 Varsinaissuomalaisten ympäristöasenteet ja -käyttäytyminen 1999

The dataset is (B) available for research, teaching and study.

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

Varsinaissuomalaisten ympäristöasenteet ja -käyttäytyminen 1999

Dataset ID Number

FSD2022

Persistent identifier

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2022

Data Type

Quantitative

Authors

  • Kouvo, Antti (Turun yliopisto. Sosiologian laitos)

Abstract

Tutkimus on osa Varsinais-Suomen alueellista Agenda 21 -hanketta. Kyselyssä selvitettiin varsinaissuomalaisten ympäristökäyttäytymistä sekä ympäristöystävällisen toiminnan muotoja, ehtoja ja esteitä.

Vastaajien ympäristövaikutteista toimintaa ja tottumuksia selvitettiin kysymyksillä liikenteestä, kulutuksesta, ravinnosta, energiasta, jätehuollosta ja luontoharrastuksista. Vastaajat erittelivät muun muassa työ-, opiskelu- ja kauppamatkojensa pituuksia ja kulkutapoja. He tunnistivat ympäristömerkkejä. Vastaajat kuvasivat kotitalouksiensa jätepaperin, lasin, biojätteen yms. lajittelukäytäntöjä. Edelleen kysyttiin vastaajien ostotottumusten ympäristöystävällisyydestä.

Kyselyssä kartoitettiin myös vastaajien yleistä huolestuneisuutta Suomea uhkaavista yhteiskunnallisista ongelmista (mm. joukkotyöttömyys, eriarvoisuus, EU). Lisäksi selvitettiin, kuinka huolestuneita vastaajat ovat erityisesti maailmanlaajuisista (esimerkiksi otsonikato, geenimanipulaatio, väestönkasvu) ja paikallisista (muun muassa Itämeren rehevöityminen, tiheä rakentaminen, juomaveden laadun huononeminen) ympäristöongelmista. Asenneväittämin selvitettiin varsinaissuomalaisten käsityksiä mm. kierrätyksen vaivalloisuudesta, tuotteiden ympäristövaikutusten vastuukysymyksistä, ympäristöön liittyvästä lainsäädännöstä, yksityisautoilusta, teollisuuden päästöistä, talouskasvun ja ympäristön suhteesta sekä tavallisten ihmisten kulutusvalintojen merkityksestä.

Vastaajien yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen liittyen kysyttiin, mitä puoluetta vastaaja äänestäisi, jos eduskuntavaalit pidettäisiin huomenna. Lisäksi kartoitettiin, onko vastaaja viime vuosina tukenut jollakin tavalla erilaisia ympäristöyhdistyksiä tai -ryhmiä. Taustamuuttujina ovat vastaajan sukupuoli, syntymävuosi, asuinkunta tai kunnan asukasluku, asuinalue- ja asuntotyyppi, koulutus, ammattiasema sekä kotitalouden koko, alle 15-vuotiaiden lasten lukumäärä ja tulot.

Keywords

Varsinais-Suomi; asenteet; elämäntapa; kestävä kehitys; kierrätys; kulutus; käyttäytyminen; liikenne; ympäristöongelmat; ympäristötietoisuus; ympäristöystävälliset tuotteet

Topic Classification

Series

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Data Collector

  • Kouvo, Antti (Turun yliopisto. Sosiologian laitos)

Data Producers

  • Turun yliopisto. Sosiologian laitos
  • Varsinais-Suomen Agendatoimisto

Time Period Covered

1999

Collection Dates

1999-05-01 – 1999-07-16

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Kaikki Varsinais-Suomen kunnat

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

Varsinais-Suomessa asuvat 17 - 74-vuotiaat henkilöt

Time Method

Poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Todennäköisyysotanta: ositettu otanta

Tutkimus tehtiin kahdessa osassa. Ensimmäisessä vaiheessa syksyllä 1998 tehtiin 30 teemahaastattelua. Haastateltavat valittiin sukupuolen, ammatin, iän, asuinpaikan ja koulutuksen perusteella. Haastattelut kestivät puolesta tunnista reiluun tuntiin. Kyselylomake laadittiin haastattelujen pohjalta ja niistä tehtiin myös tarkempaa analyysiä. Toisessa vaiheessa lähetettiin 1501 varsinaissuomalaiselle kysely kirjeitse. Vastaajat valittiin satunnaisotannalla, joka tehtiin viidessä osassa. Kaikista Varsinais-Suomen kunnista ei maistraatissa ollut mahdollista ajaa otantaa yhdellä kertaa, vaan ajot tehtiin kymmenen kunnan ryhmissä. Lomakkeita palautui 1016, joista 1004 oli käyttökelpoisia. Vastaamatta jättäneille lähetettiin 1 - 2 karhukirjettä. Naiset vastasivat kyselyyn miehiä innokkaammin.

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Response Rate

66,90

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: English and Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Number of Cases and Variables

145 variables and 1004 cases.

Data Version

2.0

Completeness of Data and Restrictions

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kuntamuuttuja.

Weighting

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Kouvo, Antti (Turun yliopisto): Varsinaissuomalaisten ympäristöasenteet ja -käyttäytyminen 1999 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-16). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2022

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Materials

Kouvo, Antti (2000). Kestävä kehitys ja käyttäytyminen Varsinais-Suomessa. Turku : Varsinais-Suomen Agendatoimisto.

Related Publications Tooltip

Kouvo, Antti (2000). Kestävä kehitys ja käyttäytyminen Varsinais-Suomessa. Turku: Varsinais-Suomen Agendatoimisto.

Kouvo, Antti (2001). Rationaalisuutta ja rutiineja: ympäristökäyttäytyminen Varsinais-Suomessa. Turku: Turun yliopisto. Sosiologian pro gradu -tutkielma.

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.