FSD2008 Turvallisuustutkimus 2003

The dataset is (B) available for research, teaching and study.

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

Turvallisuustutkimus 2003

Dataset ID Number

FSD2008

Persistent identifier

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2008

Data Type

Quantitative

Authors

  • Manner-Suomen lääninhallitusten poliisiosastot

Other Identification/Acknowledgements

  • Suominen, Petteri (Etelä-Suomen lääninhallitus. Poliisiosasto)

Abstract

Tutkimuksessa selvitettiin kansalaisten näkemyksiä ja kokemuksia turvallisuusasioista, asuinkunnan ja poliisin palveluista sekä uhriutumisesta. Tutkimuksen alussa vastaajat punnitsivat muun muassa asuinkuntansa luonnonläheisyyttä, työ- ja harrastusmahdollisuuksia sekä palvelujen runsautta. Asuinkunnan palvelujen järjestämistä arvioitiin kouluarvosanoilla. Rankattavina olivat esimerkiksi palo- ja pelastustoimi, lasten päivähoito, mielenterveyspalvelut sekä alkoholi- ja huumeongelmaisten hoito. Paikkakunnan asuinviihtyvyyttä häiritseviä tekijöitä, kuten nuorison häiriökäyttäytymistä, ympäristön epäsiisteyttä, ilkivaltaa ja prostituution harjoittamista kartoitettiin.

Kansalaisten turvallisuutta selvitettiin kysymällä, kuinka turvalliseksi vastaaja tuntee olonsa mm. kävellessään yksin perjantai- ja lauantai-iltoina asuinalueellaan. Edelleen tiedusteltiin asuinkunnan katuturvallisuuden muutoksia sekä rikollisuustilanteen vakavuutta. Kansalaisten uhriutumista tutkittiin kysymällä, onko vastaajalle henkilökohtaisesti tapahtunut jokin rikos kolmen viime vuoden aikana, missä se tapahtui ja milloin.

Paikkakunnan poliisin onnistumista tehtäviensä hoitamisessa kartoitettiin. Vastaajat arvioivat myös mm. seuraavien poliisin palvelujen tärkeyttä: hälytyspartion nopea saapuminen, rikosten nopea selvittäminen ja mahdollisuus jättää rikosilmoitus Internetin kautta.

Edelleen kysyttiin, mitkä asiat huolestuttavat vastaajia tulevaisuudessa. Vaihtoehtoina olivat esim. parisuhdeongelmat, vakava sairastuminen, ihmisten syrjäytyminen sekä taloudellisten ongelmien ja rikollisuuden lisääntyminen. Vastaajat arvioivat myös asuinalueen viihtyvyyttä ja turvallisuutta kohentavia toimenpiteitä, kuten katuvalaistuksen, päihdevalistuksen ja liikenneyhteyksien parantamista. Tutkimuksen lopussa kysyttiin, kuinka kiinteästi vastaaja tuntee kuuluvansa eri ryhmiin tai asioihin, kuten perheeseen, työ- tai kouluyhteisöön, Suomeen ja Euroopan unioniin. Taustamuuttujina ovat vastaajan sukupuoli, syntymävuosi, perhesuhteet, koulutus, työmarkkina-asema, asuntotyyppi ja -muoto, asuinalue ja siellä asuttu aika sekä perheen alle 18-vuotiaiden lasten lukumäärä.

Keywords

asuinalueet; kunnat; palvelut; poliisi (organisaatiot); rikokset; ryhmät; turvallisuus; viihtyvyys

Topic Classification

Series

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Data Collector

  • Atkos

Data Producers

  • Manner-Suomen lääninhallitusten poliisiosastot

Time Period Covered

2003

Collection Dates

2003-08-15 – 2003-09-09

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

Suomen 15 - 74-vuotias väestö (excluding Ahvenanmaa ja Helsinki)

Time Method

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta

Väestörekisterikeskuksen väestötietojärjestelmästä poimittiin 108 000 henkilön otos.

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Response Rate

46,60

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Data Version

2.0

Related Datasets

FSD2232 Turvallisuustutkimus 2006

FSD2502 Turvallisuustutkimus 2009

Completeness of Data and Restrictions

Aineiston maakuntamuuttuja on muodostettu kihlakuntamuuttujasta, eikä se siten täysin vastaa Tilastokeskuksen kuntanumeroihin perustuvaa maakuntamuuttujaa.

4 prosenttia vastauksista saatiin Internetin kautta.

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kunta- ja postinumeromuuttujat.

Weighting

Aineistossa on painomuuttuja (paino03), joka perustuu maakuntien väestöjakaumiin.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Manner-Suomen lääninhallitusten poliisiosastot: Turvallisuustutkimus 2003 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2007-01-12). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2008

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Materials

Poliisin Lapin lääninjohto tiedottaa : kansallisen turvallisuustutkimuksen tulokset valmiit [verkkodokumentti]. Mediatiedote 24.2.2004 [viitattu 30.8.2004]. Turvallisuustutkimus_helmi_LAPPI.pdf saatavissa: http://www.poliisi.fi/poliisi/llh/home.nsf/pages/1D6FC8E8FEAAAFFEC2256E40004B1553

Related Publications Tooltip

Poliisin Lapin lääninjohto tiedottaa: kansallisen turvallisuustutkimuksen tulokset valmiit. Mediatiedote 24.2.2004 [verkkodokumentti]. http://www.poliisi.fi/poliisi/llh/home.nsf/pages/1D6FC8E8FEAAAFFEC2256E40004B1553 [viitattu 30.8.2004].

Sälli, Timo (2006). Kuntalaisen turvallisuudentunteeseen vaikuttavat tekijät asuinympäristössä. Case-tutkimuksena Asikkala ja Kauniainen. Tampere: Tampereen yliopisto. Hallintotieteen pro gradu -tutkielma.

Suominen, Petteri (2005). Turvallisuustutkimus 2004 Etelä-Suomen läänissä. Hämeenlinna: Etelä-Suomen lääninhallitus. Etelä-Suomen lääninhallituksen julkaisuja; 90.

Piippo, Marianna & Kangas, Risto & Kääriäinen, Juha (2006). Paikallisen turvallisuusyhteistyön arviointi viiden kunnan alueella. Poliisiammattikorkeakoulun tiedotteita 51/2006. Espoo: Poliisiammattikorkeakoulu.

Keinänen, Anssi (2007). "Miten huolestunut olette siitä, että omaisuuttanne varastetaan...". Suomalaisten kokema omaisuusrikollisuuden pelko vuosina 2003 ja 2006. Oikeus 2007:36(3), 264-282.

Keinänen, Anssi (2007). Kasautuvatko rikosuhrikokemukset [verkkodokumentti]. Edilex 33/2007. Edilex Asiantuntijakirjoitukset 18.12.2007, referee-artikkeli. www.edilex.fi/lakikirjasto/4916 [viitattu 20.12.2007].

Heiskanen, Markku & Sirén, Reino & Aromaa, Kauko (2004). Suomalaisten turvallisuus 2003. Vuoden 2003 haastattelututkimuksen ennakkotietoja suomalaisten tapaturmien ja rikosten kohteeksi joutumisesta ja pelosta. Helsinki: Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimustiedonantoja; 58. Poliisiammattikorkeakoulun tiedotteita; 29.

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.