FSD1361 Vanhempien suhtautuminen koulun tietotekniikkaan 1997

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Vanhempien suhtautuminen koulun tietotekniikkaan 1997

Aineistonumero

FSD1361

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1361

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Tyni, Päivi

Sisällön kuvaus

Kyselyssä selvitettiin ala-asteen oppilaiden vanhempien suhtautumista tietotekniikan käyttöön peruskoulun opetuksessa. Samalla kartoitettiin vanhempien omaa tietokoneen käyttöä kotona, työssä tai opiskelussa ja heidän lastensa tai muiden perheenjäsenten tietokoneen käyttöä.

Aluksi vastaajilta kysyttiin heidän kokemuksiaan tietokoneen käytöstä kotona. Ensin tiedusteltiin, onko heidän kotonaan tietokone tai onko sellainen ollut joskus aikaisemmin. Vastaajilta, joilla oli tai oli ollut tietokone, kysyttiin useita kysymyksiä liittyen tietokoneen käytön määrään ja säännöllisyyteen sekä tietokoneen käyttötarkoituksiin kotona. Lisäksi kysyttiin, ketkä kotitietokonetta pääasiassa perheessä käyttivät ja vielä erikseen sitä, mihin perheen lapset olivat tietokonetta käyttäneet. Seuraavaksi vastaajilta kysyttiin heidän kokemuksiaan tietokoneen käytöstä työ- tai opiskelupaikalla. Ensin tiedusteltiin, onko työ- tai opiskelupaikalla käytössä tietokone tai onko sellainen joskus ollut käytössä. Vastaajilta, joilla oli tai oli ollut tietokone käytössä työ- tai opiskelupaikalla, kysyttiin useita kysymyksiä liittyen tietokoneen käytön määrään ja säännöllisyyteen sekä tietokoneen käyttötarkoituksiin työ- tai opiskelupaikalla. Seuraavassa osiossa vastaajilta tiedusteltiin mielipidettä lukuisiin väittämiin, jotka koskivat tietokoneen käytön vaikutuksia ala-asteen opetuksessa. Väittämät liittyivät mm. oppimiseen, oppimisympäristöön, opettajiin ja heidän rooliinsa sekä lapsiin itseensä. Mukana oli sekä positiivisia että negatiivisia vaikutuksia koskevia väittämiä. Seuraavassa osiossa vastaajilta kysyttiin mielipidettä erilaisten kasvatustavoitteiden, kuten tottelevaisuus, hyvä koulumenestys, kädentaidot tai terveet elämäntavat, tärkeydestä. Viimeinen osio käsitteli vastaajien mielipidettä tietotekniikan käytöstä ala-asteen opetuksessa. Tässä yhteydessä vastaajilta kysyttiin, miten tietotekniikkaa heidän mielestään voisi käyttää ala-asteen opetuksessa ja millä luokalla se olisi sopivinta aloittaa. Lisäksi tiedusteltiin, millaisia asioita tietotekniikassa vastaajien mielestä voisi opettaa ja kuinka paljon tietotekniikkaa voisi käyttää apuna eri oppiaineissa. Vastaajilta kysyttiin myös, miten he suhtautuvat tietokoneen sekä TV:n, videonauhurin ja ääninauhurin käyttöön opetuksessa. Tämän jälkeen heitä pyydettiin vielä kertomaan, millä tavoin he itse ovat tutustuneet ala-asteikäisille tarkoitettuihin tietokone-opetusohjelmiin. Lopuksi vastaajilta kysyttiin, minkä ikäisenä heidän mielestään pitäisi koulunkäynti aloittaa.

Taustamuuttujina aineistossa ovat vastaajan ikä, sukupuoli, pääasiallinen toiminta, perus- ja ammattikoulutus, perhemuoto, perheen lasten lukumäärä sekä lasten sukupuoli ja luokka-aste.

Asiasanat

arvot; asenteet; kasvatus; mielipiteet; peruskoulun ala-aste; tietotekniikka; vanhemmat

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Tyni, Päivi

Ajallinen kattavuus

1997

Aineistonkeruun ajankohta

1997-05-19 – 1997-05-31

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi, Tampere

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Tampereen kaupungin Pellervon koulun oppilaiden vanhemmat ja vanhemmaksi itsensä katsovat henkilöt

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Kokonaisaineisto

Oppilaat veivät kotiinsa kaksi lomaketta ja kaksi vastauskuorta ja heitä pyydettiin palauttamaan täytetyt lomakkeet mahdollisimman pian. Lomakkeen saatekirjeessä pyydettiin toisen vastaajan puuttuessa palauttamaan toinen lomake tyhjänä. Lomakkeiden mukana toimitettiin opettajia varten erillinen saatekirje, jossa pyydettiin jakamaan lomakkeet oppilaille siten, että saman perheen sisaruksista lomakkeet annettaisiin vanhimmalle. Lisäksi neuvottiin evästämään oppilaita ohjeella, että lomakkeen voi täyttää ei ainoastaan todellinen vanhempi vaan myös vanhemmaksi itsensä katsova henkilö. Kyselyn kohderyhmä oli rajoiltaan epämääräinen, koska se perustui osittain vastaajien omaan tulkintaan eikä tietoa oppilaiden kotien ja mahdollisten vastaajien todellisesta lukumäärästä ollut. Lisäksi lomakkeiden jakamisen aikana koulusta poissa olleiden lasten määrästä ei ollut tietoa. Lomakkeita jaettiin kaikkiaan 426 kappaletta, joista täytettyinä palautettiin 312 ja tyhjinä 30 kappaletta.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

79,40

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

2.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Vastausvaihtoehtojen numerointeja ja järjestystä ei ole muutettu lomakkeen mukaisiksi.

Aineistosta puuttuvat muuttujan q1_3 e-kohtaan liittyvät avovastaukset.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Tyni, Päivi: Vanhempien suhtautuminen koulun tietotekniikkaan 1997 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-13). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1361

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Tyni, Päivi (1999). Arvot, asenteet ja ATK : vanhempien suhtautuminen kouluopetuksen tietotekniikkaan [verkkodokumentti]. Tampere : Tampereen yliopisto. - Sosiaalipsykologian pro gradu -tutkielma [viitattu 15.6.2004]. Saatavissa: http://tutkielmat.uta.fi/pdf/gradu00192.pdf

Julkaisut aineistosta Tooltip

Tyni, Päivi (1999). Arvot, asenteet ja ATK: vanhempien suhtautuminen kouluopetuksen tietotekniikkaan. Tampere: Tampereen yliopisto. Sosiaalipsykologian pro gradu -tutkielma.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.