FSD1275 Alueellinen hyvinvointi: Oulun ja Joensuun kansalaiskysely 1995

The dataset is (B) available for research, teaching and study.

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

Alueellinen hyvinvointi: Oulun ja Joensuun kansalaiskysely 1995

Dataset ID Number

FSD1275

Persistent identifier

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1275

Data Type

Quantitative

Authors

  • Eronen, Anne (Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL))
  • Kinnunen, Petri (Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL))
  • Särkelä, Riitta (Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL))

Abstract

Kyselyn tarkoituksena oli saada tietoa hyvinvointipalvelujen kehittämistarpeista. Vastaajia pyydettiin aluksi arvioimaan muun muassa taloudellista tilannettaan, asumistilannettaan, ihmissuhteitaan ja elämäntilannettaan nyt ja tulevaisuudessa. Lisäksi hänen tuli arvioida Suomen Euroopan yhteisön jäsenyyttä, ulkomaalaisten määrän lisäystä ja Suomen kansainvälistymistä nyt ja tulevaisuudessa. Asuinalueeseen ja liikkumiseen liittyen tiedusteltiin erilaisten kulkuvälineiden käyttöä (polkupyörä, bussi, juna, taksi, yksityisauto), mitkä asiat vaikuttavat kulkutavan valintaan sekä mielipidettä julkisten kulkuvälineiden hinnoista, aikatauluista, reittiverkostosta ja mukavuudesta. Lisäksi kysyttiin onko vastaajalla päivittäisessä liikkumisessa liikkumisesteitä. Kulutuskäyttäytymiseen liittyen tiedusteltiin ostaako vastaaja kulutustavaransa omasta kaupunginosasta, lähikaupunginosasta, keskustasta vai naapurikunnista ja mitä mieltä hän on oman kaupunginosansa päivittäiskulutus- ja kestokulutustavarapalveluista.

Vastaajan sosiaalisia verkostoja kartoitettiin kysymällä kuinka usein ja keneltä (sukulaiset, tuttavat, naapurit, yhteisöt, järjestöt) hän saa apua ja kuinka usein ja ketä hän auttaa jokapäiväisten elämäntilanteiden vaikeuksissa. Lisäksi häntä pyydettiin kertomaan mitä hän harrastaa ja tapahtuuko harrastus kotona, omassa kaupunginosassa, lähikaupunginosassa, keskustassa vai naapurikunnassa. Hyvinvointipalvelujen tulevaisuuteen liittyen kysyttiin millaiseksi vastaaja näkee erilaisten tahojen (sukulaiset, tuttavat, naapurit, vapaaehtoistyöntekijät, seurakunta, järjestöt, kunta, valtio, sosiaali- ja terveysalan yritykset) merkityksen sosiaalisen tuen tuottamisessa, kuinka tarpeellisena hän pitäisi ns. yhteispalvelutoimiston perustamista omalle asuinalueelleen, olisiko hänen mielestään hyvinvointipalvelut kustannettava verovaroin vai asiakasmaksuin, mitä mieltä hän on sosiaalipalveluiden yksityistämisestä ja millaiseksi hän arvioi sosiaali-, terveys-, työhallinnon ja Kelan palveluiden saatavuuden ja laadun tulevaisuudessa kehittyvän.

Nykyisten hyvinvointipalvelujen tilaa kartoitettiin esittämällä vastaajalle luettelo erilaisista sosiaali- ja terveyspalveluista sekä työhallinnon ja Kansaneläkelaitoksen palveluista ja pyytämällä häntä ensin kertomaan onko käyttänyt näitä palveluja ja sitten arvioimaan palvelun toimivuutta ja parasta sijaintia.

Taustamuuttujina ovat mm. vastaajan ikä, sukupuoli, koulutus, kotitalouden aikuisten ja lasten lukumäärä, vastaajan työmarkkinatilanne, työsuhteen laatu, asumismuoto, muuttosuunnitelmat, asuinkunta ja kaupunginosa.

Keywords

alueelliset palveluyksiköt; alueellisuus; asuinympäristö; hyvinvointi; joukkoliikenne; julkiset palvelut; lähipalvelut; peruspalvelut; sosiaalinen tuki; sosiaaliset verkostot

Topic Classification

Series

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Data Collector

  • Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto

Data Producers

  • Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto

Time Period Covered

1995

Collection Dates

1995-03 – 1995-04

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi, Joensuu, Oulu

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Kotitalous

Universe

Joensuun (Noljakkala, Marjala, Rantakylä, Utra) ja Oulun kotitaloudet

Time Method

Poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Todennäköisyysotanta

Otanta kaupunkien asuntotilastoista valituilla asuinalueilla Joensuussa ja Oulussa. Kyselyt jaettiin henkilökohtaisesti ovelta ovelle. Kyselyyn perehdytetyt aineistonkerääjät veivät lomakkeen valittuihin kotitalouksiin, esittelivät tutkimuksen tarkoituksen ja lomakkeen sekä tarvittaessa opastivat lomakkeen täyttämisessä. Ellei vastaanottajaa tavoitettu, valittiin etukäteen suunniteltu seuraava mahdollinen vastaaja, jolle lomake vietiin. Sovitun ajan kuluttua kyselylomakkeen jakaja haki täytetyt lomakkeet, vastasi täyttäjän esittämiin kyselyä koskeviin mahdollisiin epäselvyyksiin ja tarkisti vastauslomakkeet.

Vastaamatta jätti tai tavoittamatta jäi 15-20 % vastaajista. Syitä olivat mm. poissaolo, haluttomuus avata ovea, epäluuloisuus kyselyä kohtaan tai humalassa olo.

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Data Version

2.0

Related Datasets

FSD1276 Alueellinen hyvinvointi: Koillismaan ja Satakunnan kansalaiskysely 1996

FSD1277 Alueellinen hyvinvointi: Pohjois-Karjalan kansalaiskysely 1998

FSD1278 Alueellinen hyvinvointi: Keski-Suomen kansalaiskysely 1999

FSD2385 Alueellinen hyvinvointi: Itä-Helsingin kansalaiskysely 2001

FSD2386 Alueellinen hyvinvointi: Itä-Lapin kansalaiskysely 2000

Completeness of Data and Restrictions

Koska kysely jaettiin tiettyihin kaupunginosiin, edustaa se näiden asuinalueiden asukkaiden näkemyksiä. Asuinaluekohtaisesti edustavuus on varsin hyvä, mutta sitä vastoin tilastollisen yleistettävyyden mielessä se ei päde kokonaisuudessaan tutkimuskuntiin.

Aineistotiedosto ei sisällä kysymyksen 16 vastauksia.

Weighting

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Eronen, Anne (Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL)) & Kinnunen, Petri (Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL)) & Särkelä, Riitta (Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL)): Alueellinen hyvinvointi: Oulun ja Joensuun kansalaiskysely 1995 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-12). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1275

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Special Terms and Conditions for Access

Jatkokäyttäjien tulee lähettää Suomen sosiaali ja terveys ry:lle yksi kappale kaikista raporteista, opinnäytetöistä, artikkeleista ja muista julkaisuista ja materiaaleista, joissa ovat käyttäneet tätä aineistoa. Julkaisujen postitusosoite on SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Tutkimus, Yliopistonkatu 5, 00100 HELSINKI ja sähköisten julkaisujen osoite tutkimus@soste.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Materials

Kinnunen, Petri (1998). Hyvinvoinnin ruletti : tutkimus sosiaalisen tuen verkostojen jäsentymisestä 1990-luvun lopun Suomessa. Helsinki : Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.

Related Publications Tooltip

Kinnunen, Petri (1998). Hyvinvoinnin ruletti: tutkimus sosiaalisen tuen verkostojen jäsentymisestä 1990-luvun lopun Suomessa. Helsinki: Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.

Eronen, Anne & Eskelinen, Marjut & Kinnunen, Petri & Tiermas, Paula (1997). Erilaistuvat alueet - eriytyvät kehitystarpeet: maakunnallisen sosiaalipolitiikan mahdollisuus. Helsinki: Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.