FSD1129 Sosiaalibarometri 1994

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Sosiaalibarometri 1994

Aineistonumero

FSD1129

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1129

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Sosiaaliturvan keskusliitto (STKL)

Sisällön kuvaus

Sosiaalibarometri tarjoaa yleiskuvan sosiaalipalvelujen tilanteesta haastatteluaikana. Kyselyyn vastanneista valtaosa on kuntiensa sosiaalijohtajia. Vastaajilta pyydettiin arviota kunnan talousarvion loppusumman muutoksesta vuodesta 1993 vuoteen 1994, sosiaalitoimen bruttomenoista vuonna 1993 sekä budjetista vuonna 1994. Vastaajilta kysyttiin sosiaalitoimessa tapahtuneista henkilöstömäärän muutoksista sekä mahdollisuudesta turvata tarvittavat sosiaalipalvelut nykyisillä voimavaroilla. Vastaajia pyydettiin antamaan kouluarvosana eri asiakasryhmien sosiaalipalveluista niiden tarpeeseen nähden. Lisäksi vastaajia pyydettiin arvioimaan onko tarpeellisten sosiaalipalvelujen ja -etuuksien määrästä tingitty ja onko eri väestö tai asiakasryhmien hyvinvointi tai sosiaalinen turvallisuus heikentynyt säästötoimien vuoksi.

Vastaajilta kysyttiin, mitkä olivat merkittävimpiä muutoksia kunnan sosiaalitoimessa 1993 sekä mitkä ovat kunnan tärkeimmät tehtävät sosiaalitoimen ja sosiaalipalvelujen kehittämisessä v. 1994. Kyselyllä kartoitettiin myös, mitä tehostuksia ja uudistuksia kunnat ovat käyttäneet sosiaalipalvelujen tuloksellisuuden parantamiseksi, onko sosiaalitoimia yhdistetty toisiin hallintokuntiin ja onko sosiaalitoimissa tehty organisaatioiden sisäisiä järjestelyjä. Vastaajilta kysyttiin myös onko kunnassa keskusteltu, mitkä sosiaaliset peruspalvelut tulisi järjestää sekä onko ostopalvelusopimuksissa sekä sosiaalitoimen palvelumaksuissa tapahtunut tai tapahtumassa muutoksia. Heiltä kysyttiin myös mielipidettä perustoimeentuloturvasta ja toimeentulotuesta. Lisäksi vastaajilta tiedusteltiin millainen on suhde kunnan johtoon sekä mitkä ovat tunnelmat koskien sosiaalitoimen muutostilannetta ja alkanutta vuotta. Aineistossa on taustamuuttujana lääni.

Asiasanat

hyvinvointi; peruspalvelut; sosiaalietuudet; sosiaalipalvelut; sosiaalitoimi; sosiaaliturva; säästäminen; toimeentuloturva; uudistukset

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Sosiaalibarometrit

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Sosiaaliturvan keskusliitto

Tuottajat

  • Sosiaaliturvan keskusliitto

Ajallinen kattavuus

1993

Aineistonkeruun ajankohta

1994-01-27 – 1994-02-15

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Organisaatio

Perusjoukko/otos

Suomen kuntien sosiaalitoimet (sosiaalijohtajat) (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyys- ja ei-todennäköisyysotannan yhdistelmä

Kyselyssä oli 343 kunnan otos Suomen kunnista Ahvenanmaata lukuunottamatta. Otoksen edustavuutta varmistettiin muodostamalla kiintiöt, jotka tasapainottivat otosta alueellisesti (edustavuus lääneittäin) ja suhteessa väkilukuun. Alueellisen otoksen vuoksi pieniä kuntia on otoksessa suhteessa enemmän kuin perusjoukossa. Otokseen on myös valittu kaikkein suurimmat kunnat. Näin saatuihin kuntatyyppi- ja läänikohtaisiin kiintiöihin lopulliset otoskunnat valittiin arpomalla.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

73

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kuntamuuttuja ja postinumeromuuttuja. Avokysymysten vastaukset puuttuvat.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Sosiaaliturvan keskusliitto (STKL): Sosiaalibarometri 1994 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2002-03-11). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1129

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Erityisehdot

Jatkokäyttäjien tulee lähettää Suomen sosiaali ja terveys ry:lle yksi kappale kaikista raporteista, opinnäytetöistä, artikkeleista ja muista julkaisuista ja materiaaleista, joissa ovat käyttäneet tätä aineistoa. Julkaisujen postitusosoite on SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Tutkimus, Yliopistonkatu 5, 00100 HELSINKI ja sähköisten julkaisujen osoite tutkimus@soste.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Sosiaalibarometri 1994 : kuntien sosiaalipalvelujen ja sosiaali- ja terveysjärjestöjen ajankohtainen tilanne ja kehitysnäkymät (1994). Helsinki : Sosiaaliturvan keskusliitto. - (Sosiaaliturvan keskusliiton selvityksiä ja tutkimuksia; 1/1994)

Julkaisut aineistosta Tooltip

Sosiaalibarometri 1994: kuntien sosiaalipalvelujen ja sosiaali- ja terveysjärjestöjen ajankohtainen tilanne ja kehitysnäkymät (1994). Helsinki: Sosiaaliturvan keskusliitto. Sosiaaliturvan keskusliiton selvityksiä ja tutkimuksia; 1/1994.

Alueellinen sosiaalibarometri 1994: kuntien sosiaalipalvelujen ajankohtainen tilanne ja kehitysnäkymät lääneittäin (1994). Helsinki: Sosiaaliturvan keskusliitto.

Rönnberg, Leif (2002). Sosiaalibarometrin kehitys: Tuntosarvista tutkimukseksi. Sosiaali- ja terveysviesti 2002(2), 17-18.

Kinnunen, Petri (1998). Hyvinvoinnin ruletti: tutkimus sosiaalisen tuen verkostojen jäsentymisestä 1990-luvun lopun Suomessa. Helsinki: Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.